Universiteit Leiden

nl en

Moderne Nederlandse letterkunde (MA)

Over de opleiding

Programmastructuur Moderne Nederlandse letterkunde

  • Je kiest twee specialisatiewerkgroepen binnen de opleiding.

  • Daarnaast kies je een onderdeel dat aansluit bij de afstudeerrichting, binnen of buiten de opleiding, in Leiden of elders. Je kunt dit ook invullen met een wetenschappelijke stage of een studieopdracht die aansluit bij je afstudeerrichting.

  • Tot slot heb je nog een vrijekeuzeruimte. 

Tijdens de colleges vergroot je je mondelinge en schriftelijke vaardigheden door het houden van referaten en het schrijven van werkstukken. Zo bereid je je ook voor op de masterscriptie waarmee je de studie afsluit.

Wil je een gedetailleerder overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids.

Houd er rekening mee dat deze gids van toepassing is op het huidige academisch jaar. Het curriculum van volgend jaar kan enigszins verschillen.

Yra van Dijk

Hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde in mondiaal perspectief

Yra van Dijk

“Bij Moderne letterkunde in Leiden gaat het om de manier waarop literaire teksten de wereld beschrijven, bekritiseren en beïnvloeden. Studenten leren op wetenschappelijke wijze onderzoek doen naar de Nederlandse cultuur en literatuur in mondiaal of maatschappelijk perspectief.”

Jeugdliteratuur en leescultuur

"In een van de mastervakken onderzoeken we bijvoorbeeld hoe Young Adultliteratuur werkt. Ethische maar ook stilistische en narratologische vragen gaan over welk wereldbeeld wordt gepresenteerd aan jonge lezers in deze teksten: nu maar ook in bijvoorbeeld 1916. Wat is eigenlijk een ‘meisjesboek’? En waarom zijn veel kinderboeken nog steeds zo rolbevestigend?"  

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.