Universiteit Leiden

nl en

Moderne Nederlandse letterkunde (MA)

Over de opleiding

De master Neerlandistiek: Moderne Nederlandse letterkunde is een eenjarige opleiding waarin je 60 ECTS behaalt. Je kiest je eigen vakken, zolang dit past binnen de programmastructuur van de opleiding.

Programmastructuur Moderne Nederlandse letterkunde

  • 20 EC vakken binnen de gekozen afstudeerrichting. Met deze vakken verdiep je je in het vakgebied van de Moderne Nederlandse Letterkunde.
  • 10 EC in het verlengde van de gekozen afstudeerrichting. Jouw gekozen specialisatie staat niet op zichzelf, maar is verwant aan andere disciplines. Daarom krijg je de ruimte om je te verdiepen in de Oudere Nederlandse Letterkunde, in Literatuurwetenschap of in Letterkunde in het onderwijs. 
  • 10 EC vrije keuzeruimte. Hier valt te denken aan een vak van een andere opleiding aan de Universiteit Leiden, aan een vak van een andere universiteit of aan een stage. 
  • 20 EC scriptie op het gebied van de gekozen afstudeerrichting. Je sluit je master af met een scriptie over een zelfgekozen onderwerp dat aansluit bij de specialisatievakken die je hebt gevolgd.

In overleg met de studiecoördinator is het mogelijk om een aangepast programma samen te stellen. Dit programma dient goedgekeurd te zijn door de examencommissie voor de start van je studie.

Colleges

De colleges bestaan uit kleinschalige werkgroepen waarin veel discussie plaatsvindt over de gelezen literatuur. Tijdens de colleges vergroot je je mondelinge en schriftelijke vaardigheden door het houden van referaten en het schrijven van werkstukken. Zo bereid je je ook voor op de masterscriptie waarmee je de studie afsluit.

College uitgelicht

Bij het vak Jeugdliteratuur onderzoeken we hoe Young Adult-literatuur werkt. Ethische maar ook stilistische en narratologische vragen gaan over welk wereldbeeld wordt gepresenteerd aan jonge lezers in deze teksten: nu maar ook in bijvoorbeeld 1916. Wat is eigenlijk een ‘meisjesboek’? En waarom zijn veel kinderboeken nog steeds zo rolbevestigend?

Gedetailleerd programma

Onderstaand overzicht geeft weer welke vakken gekozen kunnen worden bij de specialisatie Moderne Nederlandse letterkunde. Sommige vakken behoren tot de specialisatie en sommige vakken zijn te kiezen in het verlengde van de specialisatie.

Wil je een gedetailleerder overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids.

Houd er rekening mee dat deze gids van toepassing is op het huidige academisch jaar. Het curriculum van volgend jaar kan enigszins verschillen.

Petra Boudewijn

Universitair Docent moderne Nederlandse letterkunde

Petra Boudewijn

“Bij Moderne letterkunde in Leiden gaat het om de manier waarop literaire teksten de wereld beschrijven, bekritiseren en beïnvloeden. Studenten leren op wetenschappelijke wijze onderzoek doen naar de Nederlandse cultuur en literatuur in internationaal of maatschappelijk perspectief.” 

 

Jeugdliteratuur en leescultuur 

"In een van de mastervakken onderzoeken we bijvoorbeeld hoe Young Adult literatuur functioneert voor jonge lezers. Welk wereldbeeld wordt gepresenteerd aan jonge lezers in deze teksten? Wat is eigenlijk een ‘meisjesboek’? En waarom zijn veel kinderboeken nog steeds zo rolbevestigend?"   

Toelating en aanmelding

Wil je weten of je toelaatbaar bent tot deze master?

Bekijk de toelatingseisen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.