Universiteit Leiden

nl en

Taalbeheersing van het Nederlands (MA)

In de afstudeerrichting Taalbeheersing van de master Neerlandistiek (Engelse titel: Dutch Discourse Studies) verdiep je je in de effecten van taalgebruik. Deze afstudeerrichting beslaat het hele terrein van retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

Waarom Taalbeheersing van het Nederlands studeren aan Universiteit Leiden?  

In de afstudeerrichting Taalbeheersing van het Nederlands word je een specialist in het analyseren van taalgebruik vanuit een gedegen theoretische basis. Zo kun je na je master aan de slag als speechschrijver, webredacteur, adviseur, docent, enzovoort. Je docenten zijn gespecialiseerd in argumentatie, retorica, stilistiek en pragmatiek en beslaan met deze verschillende achtergronden een heel breed terrein van onderzoek. Je hebt de mogelijkheid om je eigen accenten te leggen binnen deze afstudeerrichting. Combineer Taalbeheersing van het Nederlands met Taalkunde als je interesse hebt in de sturende kracht van taal. In deze track onderzoek je hoe je met grammaticale middelen zoals woordkeus en zinsbouw de gedachten en het gedrag van anderen in een bepaalde richting kunt duwen. 

Leer meer over het studieprogramma

Wat zijn je carrièreperspectieven? 

Van de afgestudeerden komt een groot gedeelte terecht in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici blinken uiteraard uit in schrijven en redigeren. Ze komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau. 

Lees meer over jouw carrièreperspectieven 

Is Taalbeheersing van het Nederlands de studie voor jou? 

Welke strategieën zijn er om je taalgebruik effectiever te maken? En is dat anders in de politiek dan in het recht of in een discussie met vrienden? Hoe communiceren artsen met patiënten en hoe zou dit beter kunnen? Hoe manoeuvreren publieke personen met de waarheid? Klinken deze vragen als muziek in jouw oren? Dan is de studie Taalbeheersing van de Nederlandse taal de master voor jou.

Check de toelatingseisen

Waar komen alumni terecht?

  • 30 Communicatie en marketing
  • 22 Onderwijs
  • 8 Consultancy
  • 8 Onderzoek
  • 8 Overheid en semi-overheid
  • 8 Zakelijke dienstverlening
  • 8 ICT
  • 8 Media en journalistiek

De bovenstaande grafiek is gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek - Taalbeheersing van het Nederlands 2016-2020.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.