Universiteit Leiden

nl en

Taalbeheersing van het Nederlands (MA)

In de afstudeerrichting Taalbeheersing van de master Neerlandistiek (Engelse titel: Dutch Discourse Studies) verdiep je je in de effecten van taalgebruik. Deze afstudeerrichting beslaat het hele terrein van retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

Breed aanbod

Welke strategieën zijn er om je taalgebruik effectiever te maken? En is dat anders in de politiek dan in het recht of in een discussie met vrienden? Hoe zetten politici en andere publieke sprekers (subtiele) stilistische keuzes in om hun publiek te overtuigen? In de afstudeerrichting Taalbeheersing van het Nederlands word je een specialist in het analyseren van taalgebruik vanuit een gedegen theoretische basis. Zo kun je na je master aan de slag als speechschrijver, webredacteur, adviseur, docent, enzovoort. De docenten beslaan met hun verschillende achtergronden een breed terrein van onderzoek. Je hebt de mogelijkheid om je eigen accenten te leggen binnen deze afstudeerrichting.

Retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en  stilistiek

Hoe bereiken schrijvers van reclameboodschappen, medische voorlichtingsteksten of politieke toespraken hun doel? Hoe kun je de gedachten en het gedrag van je gesprekspartner of lezer beïnvloeden met een strategische woordkeus en grammaticale constructies? Binnen het programma Taalbeheersing van het Nederlands verdiep je je in dit soort vragen, door inzichten te bestuderen uit de retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

De sturende kracht van taal

Combineer Taalbeheersing van het Nederlands met de afstudeerrichting Taalkunde als je interesse hebt in de sturende kracht van taal. Dan onderzoek je hoe je met grammaticale middelen zoals woordkeus en zinsbouw de gedachten en het gedrag van anderen een bepaalde richting op kunt duwen.

Click hier voor meer informatie over de carrièreperspectieven

Waar komen alumni terecht?

  • 30 Communicatie en marketing
  • 22 Onderwijs
  • 8 Consultancy
  • 8 Onderzoek
  • 8 Overheid en semi-overheid
  • 8 Zakelijke dienstverlening
  • 8 ICT
  • 8 Media en journalistiek

De bovenstaande grafiek is gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek - Taalbeheersing van het Nederlands 2016-2020.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.