Universiteit Leiden

nl en

Moderne Nederlandse letterkunde (MA)

Carrièreperspectieven

Van de afgestudeerden werkt ruim veertig procent in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici zijn verder goed in schrijven en redigeren. Zij komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau.

Voorbeelden van functies die onze alumni bekleden zijn onder andere:

  • Online marketeer en webredacteur bij een grote Nederlandse gemeente
  • Redactiecoördinator bij een cross media publisher
  • Beleidsmedewerker bij een gemeente
  • Medewerker communicatie bij een reisorganisatie
  • Redacteur bij een mediabedrijf
  • Project consultant bij een kredietinformatie bedrijf
  • Docent Nederlands op een middelbare school

Lerarenopleiding

Als je interesse hebt in een loopbaan in het onderwijs, kun je je na afronding van deze master aanmelden voor de Educatieve master bij het ICLON. Om toegelaten te worden heb je zowel een master- als bachelordiploma nodig op het terrein van de neerlandistiek, of een nauw verwant programma. Je moet vloeiend Nederlands spreken om de opleiding te kunnen volgen, en er zijn wat aanvullende toelatingseisen.

Daan Lameijer

Alumnus

Daan Lameijer

"Ik ben eerstegraads docent Nederlands op het Christelijk Lyceum Zandvliet in Den Haag. Dit jaar begeleid ik mijn eerste examenklas en ben ik mentor. Het mentoraat is erg goed voor mijn ontwikkeling: je krijgt met zoveel nieuwe dingen te maken die je tijdens je opleiding niet kunt leren. Ik hou ontzettend van kennisoverdracht en ik vind de omgang met leerlingen erg leuk. Hun directe manier van communiceren spreekt me aan."

Wat proza en poëzie waardevol maakt

"Ik ben begonnen aan mijn studie vanuit de veronderstelling dat ik van grammatica en taalstructuren hield. Maar al snel stal de literatuur echt mijn hart. Wat proza en poëzie voor mij waardevol maakt, is dat door te lezen je denkbeelden op losse schroeven komen te staan, echter zonder dat je daarvan in paniek hoeft te raken. Daarom koos ik na mijn bachelor voor de master Moderne Nederlandse Letterkunde."

Voortdurend reflecteren

"Als docent moet je voortdurend reflecteren. Je wordt continu geconfronteerd met je eigen tekorten en kwaliteiten. Mijn studie Nederlands komt daarbij goed van pas, bijvoorbeeld doordat ik daar goed heb geleerd te argumenteren. Soms gebruik ik in mijn lessen zelfs voorbeelden die ik zelf van mijn docent kreeg tijdens de opleiding, en die me altijd zijn bijgebleven. Het is geweldig om te zien als de leerlingen er vervolgens ook door worden gegrepen."

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.