Universiteit Leiden

nl en

Oudere Nederlandse letterkunde (MA)

In de master Oudere Nederlandse letterkunde van de Universiteit Leiden bestudeer je teksten van de Middeleeuwen (1100-1550) tot en met de Gouden Eeuw en de Verlichting (1550-1800) en ontwikkel je een visie op de waarde van het Nederlandse literaire erfgoed.

Neerlandistiek is topopleiding in Keuzegids 2018

In de Keuzegids Masters van maart 2018 krijgt de masteropleiding Neerlandistiek het predicaat ‘Topopleiding’. De gids baseert de resultaten onder meer op de mening van studenten (via de Nationale Studenten Enquete) en op die van experts (NVAO).

Verdieping en onderzoek

Tijdens deze master bestudeer je hoe de Nederlandse literatuur is ontstaan en werd gevormd door grote veranderingen in de Europese cultuur van scholing, kunst, politiek, religie, handschrift en druk. Ook leer je hoe je literatuur in een historische context plaatst en leg je verbanden met retorica, boekwetenschap, filosofie, en teksten in andere talen. Je gaat op onderzoek uit in de collecties van handschriften en oude drukken in de universiteitsbibliotheek en stelt vast hoe literatuur zich heeft ontwikkeld in een groeiende boekcultuur.

Jouw eigen visie centraal

Je ontwikkelt tijdens de master Oudere Nederlandse letterkunde een geheel eigen visie op de waarde van het Nederlandse literaire erfgoed. Hiervoor benut je ook de intensieve samenwerking met de masterprogramma’s van onder meer Kunstgeschiedenis, Geschiedenis en Literary Studies in de keuzetrajecten Medieval Studies en Early Modern Studies.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden