Universiteit Leiden

nl en

Moderne Nederlandse letterkunde (MA)

In de specialisatie Moderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Leiden leer je Nederlandstalige cultuuruitingen kritisch te analyseren. Je doet aan de hand van internationale theorie onderzoek naar literaire teksten, maar bijvoorbeeld ook naar hiphop, Science Fiction of auteursperformances in de media. Je leert zo hoe cultuur werkt, en hoe je die kennis kunt overbrengen op anderen, binnen en buiten de universiteit. Op de arbeidsmarkt is jouw kritisch en analytisch vermogen daarna zeer welkom.

Vaardigheden

Tijdens deze masterspecialisatie ontwikkel je scherpe analytische en interpretatieve vaardigheden. Je leert cultuurteksten in historisch, politiek of genderperspectief te plaatsen. Na de master kun je aan de slag als bijvoorbeeld onderzoeker, journalist, leraar, literair criticus of cultuurbeleidsmedewerker.

Je kunt je binnen de specialisatie Moderne Letterkunde verdiepen in de mondiale, koloniale en postkoloniale literatuur, en je toeleggen op intertekstualiteit en intermedialiteit. Je mag ook een verbredende combinatie maken van deze pakketten. Je volgt drie cursussen binnen de eigen opleiding, die je aanvult met een cursus uit het aanbod van de master Literary Studies of de master History.

Postkoloniaal en globalisering

In literaire teksten worden wereldbeelden gecreëerd, maar ook bevraagd en ondermijnd. Juist de relatie tussen de Nederlandse cultuur en andere culturen wordt in literatuur beschreven en bekritiseerd. Leer analyseren hoe dat gebeurt in teksten die zijn geschreven over en in een steeds verdere globaliserende wereld, en over de historische Nederlandse aanwezigheid in Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. De cultural memory aan de koloniale tijd komt daarbij ook aan bod: de nasleep en kritische verwerking in de vorm van romans, verhalen, gedichten, egodocumenten, en reisverhalen.

Intertekstualiteit en intermedialiteit

Welke rol spelen teksten uit de literaire traditie in Nederlandstalige teksten van nu? Wat vertelt de manier waarop teksten in een modern jasje gegoten worden ons over onze tijd? En: hoe klinken in al deze cultuuruitingen ook discussies in de maatschappij door, zoals de klimaatproblematiek of het vluchtelingendebat? De verschillende manieren waarop teksten naar andere teksten verwijzen, noemen we intertekstualiteit. In de track ‘Intertekstualiteit en intermedialiteit’ leer je analyseren en interpreteren hoe intertekstualiteit ‘werkt’ in culturele objecten als romans, gedichten, maar ook in adaptaties naar andere media: bewerkingen van romans naar stripverhalen, film of theater.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.