Universiteit Leiden

nl en

Educatieve master Nederlands (MA) (120EC)

In twee jaar tijd verdiep je je verder in de Neerlandistiek én behaal je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid voor het schoolvak Nederlands.

Leraar worden?

Wil jij als leraar het verschil voor leerlingen maken? Houd je van jouw vak en wil je jouw kennis graag overdragen op leerlingen? Wil je samen met leerlingen vakinhoudelijke en maatschappelijke thema’s verkennen? De Educatieve master bereidt je goed voor op een loopbaan als leraar in het voortgezet onderwijs.

Deze Educatieve master is zowel voor studenten die leraar willen worden, als voor studenten die in het algemeen geïnteresseerd zijn in het overdragen van kennis. Door de gedegen vakinhoud die je aangereikt krijgt, ligt je loopbaan na deze master nog niet vast, maar houd je je opties open. Denk bijvoorbeeld aan een loopbaan in de educatieve sector, bij een bedrijf of bij de overheid. Ook een promotietraject met daarna een wetenschappelijke loopbaan behoort tot de mogelijkheden.

Tijdens deze master volg je zowel vakinhoudelijke vakken op de Faculteit der Geesteswetenschappen als vakken op gebied van didactiek en pedagogiek bij het ICLON. Daarnaast loop je stage op een middelbare school. Tevens heb je tijd nodig voor zelfstudie en het voorbereiden van je lessen. Het is dus belangrijk dat je fulltime beschikbaar bent voor deze master.

Lees ook de toelatingseisen van deze master.

In deze tweejarige master zijn vakinhoudelijke verdieping en de lerarenopleiding gecombineerd in één programma. Dit betekent dat je zowel vakinhoudelijke vakken als vakken op gebied van (vak)didactiek en pedagogiek volgt. Daarnaast loopt het praktijkdeel van de master: je stage (of baan) op een middelbare school.

Het is belangrijk dat je de hele week beschikbaar bent voor de tweejarige Educatieve master.

Bekijk de opzet van de opleiding.

  • Direct na je bachelor volg je vakinhoud Nederlands en de lerarenopleiding samen in één master. Bekijk de opzet van de opleiding.
  • Persoonlijk onderwijs: de kleinschalige opzet van het vakinhoudelijke deel van de opleiding en de aanwezigheid van hoogleraren voor de vakinhoudelijke specialisaties garanderen een persoonlijke begeleiding en een brede expertise.
  • Veel expertise in huis: tal van de vakinhoudelijke docenten die actief zijn in de master geven leiding aan nationale en internationale onderzoeksprojecten over de Nederlandse taal en cultuur en betrekken dit onderzoek bij hun masteronderwijs.
  • Vanaf jaar 1 loop je stage op een school. Zo kun je vakinhoudelijke en
    (vak-)didactische kennis in de praktijk brengen.
  • Na afronding van deze master ligt een loopbaan als docent in het voortgezet onderwijs voor je open. Ook andere functies in de educatieve sector of bijvoorbeeld een vakinhoudelijk promotietraject behoren tot de loopbaanmogelijkheden. Oriënteer je op de mogelijkheden.

Na afronding van de opleiding krijg je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid én een mastergraad. Met de eerstegraads onderwijsbevoegdheid kun je jouw vak geven in de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs (vwo, havo en vmbo) en mbo.

Meer informatie

>> Informatie over de tweejarige Educatieve master Nederlands
>> Voorlichtingsactiviteiten
>> Carrièreperspectieven
>> Aanmelding en toelating
>> Contact
>> Informatie over andere lerarenopleidingen

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de tweejarige masteropleiding Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.