Universiteit Leiden

nl en

Stap 4. Vergelijken en beslissen 

Hoe maak je nu de definitieve keuze voor een masteropleiding?

Vergelijken

Er zullen misschien een paar opleidingen overblijven na de verdiepingsfase . Deze kun je dan goed met elkaar gaan vergelijken. Bepaal wat de belangrijk(st)e factoren zijn op basis waarvan je een keuze gaat maken. Bijvoorbeeld de onderwijsvorm, de mogelijkheid tot het doen van een stage, de keuzemogelijkheden binnen de opleiding de locatie of onderwijsinstelling of de kansen op de arbeidsmarkt. 

  • Zet vervolgens de voor- en nadelen van beide masteropleidingen op een rijtje en maak een keuze;
  • Uiteraard is het daarna van belang dat je aan de toelatingseisen voldoet; 

Blijf je het lastig vinden? Maak dan eens gebruik van het T-model. Dit T-model is een besluitvormingstechniek die je kunt gebruiken bij het maken van een keuze tussen twee of meer mogelijkheden (in dit geval studies). 

Beslissen

Je hebt verschillende studies uitgebreid onderzocht en nu is het tijd om de stap te durven zetten en een opleiding te kiezen. Ben je er klaar voor om de knoop door te hakken? 

Probeer de keuze niet zwaarder te maken dan dat hij al is, want niet alle masterkeuzes zijn definitief. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 75% van de werkende mensen na 25 jaar niet meer werkzaam is in de branche waar ze in eerste instantie een studie voor volgde! Dit komt omdat je je blijft door ontwikkelen en steeds nieuwe ervaringen opdoet. Op basis van deze nieuwe ervaringen ga je telkens weer nieuwe keuzes maken. Ga er dus niet vanuit dat je de rest van je leven vast zit aan je masterkeuze.  

Aanmelden

Heb je een studie gevonden die je aanspreekt en ben je zover om de beslissing te nemen?  

  • Houd de aanmeldingsdata in de gaten en schrijf je op tijd in. 
  • Schrijf je in via Studielink bij de opleiding van jouw keuze! 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.