Universiteit Leiden

nl en

Stap 1. Ken jezelf 

Om een masterkeuze te kunnen maken, is het allereerst van belang dat je inzicht in jezelf hebt. Als je weet wie je bent, wat je kunt, wat je wil en wat je belangrijk vindt (eigenschappen, competenties, interesses, waarden etc), dan kan je ook beter bepalen wat er bij je past en en wat jou helpt voor het nemen van een goed besluit.

Inzicht in jezelf

Misschien kan je dit al redelijk goed voor en over jezelf formuleren, maar het kan ook handig zijn om dit met anderen samen te bespreken om dit helder te krijgen. Daarnaast zijn er ook diverse tests beschikbaar die jou kunnen helpen.

Op de Leiden University Career Zone website kun je alles vinden rondom arbeidsmarktvoorbereiding en career planning. Zo vind je hier tests die je inzicht geven in het kader van je (studie)loopbaan, en daarmee ook m.b.t. je masterkeuze: 

  • Beroepskeuze (interesses/drijfveren, waar ben je nieuwsgierig naar, waar wil je meer over weten) 

  • Competenties (waar ben je goed in, wat gaat je goed af, waarin zou je je verder willen ontwikkelen?) 

  • Kerntyperingen (persoonlijkheid)  

  • Werkwaarden (wat is belangrijk voor je, in je leven en in werk?) 

Maar maak zeker ook: 

  • De beroepskeuzetest van Icares, waarbij je een overzicht van passende functies krijgt op basis van je interesses. Als je al een bachelor bij Universiteit Leiden hebt gedaan, kun je deze gratis test aanvragen bij de Career Service van jouw faculteit. Zo niet, informeer dan bij je huidige universiteit of je de test kunt aanvragen.

Career Planning module 

De Career Planning module, die je ook kunt vinden op de LU Career Zone, kan handig zijn om te doorlopen in dit masterkeuzeproces. Hoe meer zicht je krijgt op je loopbaanwensen, hoe gerichter je kunt zoeken. 

Ook in deze module start je met informatie over jezelf te verzamelen, in Ken jezelf. Zet je resultaten vervolgens op een rij in je Persoonlijk profiel (Career Planning) werkdocument. Zo zet je op grond van de resultaten uit de voorgaande oefeningen een zo volledig mogelijk beeld van jezelf neer. Door de verschillende aspecten bij elkaar te zetten kom je tot een totaaloverzicht, je persoonlijk profiel.

Als je een duidelijk beeld over jezelf hebt, kan je naar de volgende stap: het onderzoeken van de mogelijkheden, de keuzeopties. Mogelijkheden op de arbeidsmarkt (interessante functies en werkzaamheden) en daarbij behorende masteropleidingen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.