Universiteit Leiden

nl en

Sport en cultuur

Zin om lekker te sporten na een dag studeren? Of sluit je ‘s avonds liever aan bij een toneelgroep? Goed nieuws: ook op sportief en cultureel gebied heeft Leiden je veel te bieden.

Sport

Het Universitair Sportcentrum (USC) is dé plek voor studenten om te sporten. Individueel of samen met je medestudenten, recreatief of in competitieverband: met meer dan 60 sporten en groepslessen vind je in dit geheel vernieuwde sportcomplex altijd een sport die bij je past. En met een sportabonnement train je hier bovendien lekker voordelig!

Er is voor bijna iedere sport in Leiden wel een studentensportvereniging: van hockeyen bij Thor tot roeien bij Njord of Asopos de Vliet en volleyballen bij SKC. Bovendien organiseren deze verenigingen feesten, sportweekenden, borrelavonden en andere gezellige activiteiten.

Leidse studentensportverenigingen

Sport jij op hoog nationaal of internationaal niveau? En wil je dat combineren met je master? Weet dan dat de Universiteit Leiden je persoonlijk begeleidt om al je talenten te ontwikkelen. Zo is er een studentendecaan voor topsporters en bieden we studenten met een topsportstatus extra studiefaciliteiten aan.

Cultuur

Wil je van het culturele leven proeven buiten het studentenleven om? Loop dan eens binnen bij een van de 13 fantastische musea die Leiden rijk is. Van de meesterwerken van Rembrandt in De Lakenhal tot een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam in CORPUS: ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur. Pik je liever een filmpje? Of meer zin in een toneelstuk of cabaretvoorstelling? Bekijk dan de agenda’s van de verschillende bioscopen en theaters.

Uiteraard telt Leiden ook verschillende culturele studentenverenigingen. Zo hebben veel studenten- en studieverenigingen een eigen toneelgroep, maar kun je ook lid worden van de onafhankelijke studententoneelvereniging Cuculum. Wil je liever zingen in een studentenkoor of spelen in een studentenorkest? Dat kan bij studentmuziekverenigingen Collegium Musicum en Sempre Crescendo. Sta je liever niet op de planken, maar voer je graag goede gesprekken over cultuur? Dan is de culturele studentenvereniging A.S.V. Prometheus echt iets voor jou.

Naast al deze culturele mogelijkheden in verenigingsverband kun je ook deelnemen aan een groot aantal creatieve cursussen bij het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK). Het LAK is onderdeel van de Universiteit Leiden en biedt cursussen aan in de volgende categorieën:  

  • Toneel en presentatie
  • Dans
  • Beeldende kunst
  • Muziek
  • Digitale Fotografie
  • Schrijven

Ook wat betreft culturele evenementen zit je in Leiden meer dan goed. Kom bijvoorbeeld net als duizenden anderen naar de Nacht van Kunst & Kennis, hét kunst- en wetenschapsfestival met ruim honderd acts van kunstenaars, acteurs, dansers, muzikanten en wetenschappers. Of vaar tijdens Schemerstad met een boot over de prachtige grachten en geniet van verrassende voorstellingen vanaf deze bijzondere locatie. Maar hoe groot het aanbod ook is, als student mag je Stukafest niet missen, het evenement met knallende optredens in studentenkamers.

Lees meer over de culturele evenementen in Leiden:

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.