Universiteit Leiden

nl en

Van HBO naar Universiteit

Zit je op het hbo en overweeg je een universitaire master? Bij Universiteit Leiden ben je van harte welkom. Een master aan de universiteit biedt meer verdieping en je kunt je specialiseren in veel verschillende vakgebieden. Met de juiste voorbereiding maak je ook van deze opleiding een succes.

Van HBO naar Universiteit

Wat je na het hbo gaat doen, begint met je ambities en interesses. Veel hbo’ers gingen je al voor naar een van onze pre-master opleidingen. We bieden je verschillende activiteiten om kennis te maken met onze opleidingen.

Helaas is er niet voor al onze masteropleidingen een pre-master programma mogelijk. Vragen? Neem contact op met de studielijn.

Pre-master’s en minoren

Als je niet direct aan de toelatingseisen voldoet, is het in een aantal gevallen mogelijk om een pre-master te volgen. Hiermee spijkeren we je bij op de onderwerpen die je nog onvoldoende beheerst. Zodat je goed voorbereid aan je master kunt beginnen.

Een andere mogelijkheid is om tijdens je hbo-bachelor al minoren in Leiden of Den Haag te volgen die aansluiten op de master. Je kunt elk jaar een minor volgen. Extra pluspunt: je leert meteen de universiteit kennen. Het is dus belangrijk om op tijd na te gaan denken over een vervolg op je hbo-opleiding. 

Eerlijk is eerlijk, veel hbo-studenten twijfelen of ze het niveau op de universiteit wel aan kunnen. Gelukkig zien we dat veel hbo-studenten het prima doen tijdens hun universitaire master. Daarnaast kun je altijd terecht bij de studieadviseurs en studentdecanen. 

Verschil tussen hbo en wo

  • Theoretischer: was je op het hbo gewend om te leren hoe je theorie en kennis toepast in je beroep. Op de universiteit word je opgeleid tot wetenschapper; je doet veel onderzoek en leert zelf nieuwe kennis en theorie te maken.
  • Kritische denkwijze: je leert de waarom-vraag centraal te stellen in plaats van de wat-vraag.
  • Meer diepgang: op de universiteit heb je minder vakken waarbij je juist dieper op de stof in gaat, terwijl je op het hbo meer vakken tegelijk krijgt.
  • Werkvorm: je hebt hoorcolleges en kleinere werkvormen zoals werkgroepen. Op de universiteit heb je minder contacturen dan op het hbo en moet je dus meer zelfstudie doen.
  • Tempo: het tempo ligt hoger. 
  • Taal: veel mastersopleidingen worden in het Engels gegeven. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.