Universiteit Leiden

nl en

Studeren in het buitenland

Aan de Universiteit Leiden heb je alle ruimte om in het buitenland te studeren of stage te lopen. Zo gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en ontwikkel je je als persoon.

Waarom studeren in het buitenland?

Een studieperiode of stage in het buitenland is dé kans om je horizon op allerlei manieren te verbreden:

  • Je komt in contact met een ander onderwijssysteem en andere cultuur.
  • Het staat goed op je CV en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
  • Je vergroot je netwerk en leert mensen van over de hele wereld kennen.
  • Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
  • Je verbetert je talenkennis.
  • Het is een ideaal moment om een buitenlandse ervaring op te doen. Later is dat een stuk lastiger.

Tijdens of na je studie naar het buitenland?

Wij raden vooral studenten, die een tweejarige (research) master volgen, aan om een deel daarvan in het buitenland te doen. Omdat je je een langere tijd verdiept in het onderwerp is dit een zeer waardevolle ervaring. Duurt jouw master één jaar? Dan kun je ook naar het buitenland, maar dit is meestal lastiger. Bespreek daarom met de studieadviseur de mogelijkheden.

Ook als je je studie hebt afgerond kun je ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld om een (extra) masterprogramma te volgen. Dit vergt wat meer regelwerk, dus informeer tijdig naar de mogelijkheden.

Uitwisselingsprogramma's

De makkelijkste manier om een periode te kunnen studeren in het buitenland is door deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. De Universiteit Leiden heeft met honderden internationale universiteiten uitwisselingsprogramma’s lopen, waarvan enkele zelfs behoren tot de beste van de wereld, zoals de University of Cambridge en University of Michigan. Het grote voordeel hiervan is dat je geen collegegeld hoeft te betalen bij de buitenlandse universiteit en dat je behaalde studiepunten meetellen voor je eigen studieprogramma. Er bestaan verschillende uitwisselingsprogramma’s waarmee je naar het buitenland kunt gaan:

Het Erasmusprogramma is het uitwisselingsprogramma van de Europese Unie. De afspraken met Europese universiteiten zijn meestal op opleidings- of facultair niveau gemaakt, waardoor je je via je eigen faculteit of opleiding kunt aanmelden bij een buitenlandse universiteit.

Als je via een uitwisseling naar een universiteit buiten Europa wilt, moet je gebruik maken van een universiteitsbrede overeenkomst. Via het Study Abroad-team van de Universiteit Leiden kun je je hiervoor aanmelden. Lees hier meer: Study Abroad-team van de Universiteit Leiden

ISEP (International Student Exchange Program) is een Amerikaans uitwisselingsprogramma, maar heeft deelnemende universiteiten over de hele wereld. Ook kun je stage lopen via ISEP. Aanmelden voor dit uitwisselingsprogramma kan voor 1 december via het Study Abroad-team.
ISEP

Ervaringen van studenten in het buitenland

Noor

Studeerde in Hangzhou, China

Noor

‘Ik heb traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gestudeerd aan de Zheijang Universiteit in Hangzhou, China. Als je de mogelijkheid krijgt om in het buitenland te kunnen studeren, dan kan ik het erg aanraden om die kans te pakken. Je komt in aanraking met een nieuwe cultuur, heerlijk eten en een andere kijk. De uitdaging was om zelfstandig te leven in een nieuwe omgeving, maar hierdoor heb ik veel geleerd over mijzelf. Datgene wat het meest zal bij blijven zijn de gezellige middagen met spannende speurtochten naar eten en deze oppeuzelen op de kamers met mijn huisgenootjes. Elk weekend gingen we erop uit naar een andere locatie, dat maakte de studieweek helemaal af.’

Daniella

Studeerde in Melbourne, Australië

Daniella

‘Ik studeerde criminologie aan de Monash University in Melbourne, Australië. Het is echt een geweldige ervaring voor het leven. Het avontuur in het buitenland draait vooral om de stad en het land verkennen, nieuwe mensen leren kennen en het gewone leven in een ander land met een andere cultuur meemaken. Je maakt vrienden voor het leven. In Melbourne zitten veel internationale studenten dus je leert mensen vanuit de hele wereld kennen. Dat is echt superleuk, zo heb je altijd een leuk vakantieadres in het buitenland.’

Studeren in het buitenland Charlot

Charlot in Oslo, Noorwegen

Studeren in het buitenland Charlot

‘Ik volg op dit moment vakken Politicologie en Sociologie in Oslo, Noorwegen. Ook leer ik de Noorse taal. Studeren in het buitenland is een ontzettend bijzondere ervaring. Heel veel internationale studenten beginnen samen met jou aan een nieuwe stap in hun leven, dat verbindt. Mijn gaafste ervaring tot nu toe is het beklimmen van de prachtige berg Store Smørstabbtind in National Park Jotunheimen. De berg is 2,2 km hoog en dus erg imponerend voor een Hollander zoals ik! Om de berg te bereiken moesten mijn vrienden en ik een ijskoude rivier oversteken. Vervolgens moesten we een flink stuk hiken en klimmen. Het duurde zes uur, maar uiteindelijk bereikten we de top. Dus tegen andere studenten zeg ik: gun jezelf een avontuur en go abroad!’

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.