Universiteit Leiden

nl en
Foto van Fred Janssen, Nadira Saab en Roeland van der Rijst

‘Leerlingen kunnen zelf professor worden!’

Voor de vijfde keer krijgen kinderen van diverse basisscholen in Leiden en omgeving les van een professor in hun eigen klas ter ere van de dies natalis van de Universiteit Leiden op 8 februari. De kinderen maken kennis met onderzoek en wetenschappers en onderzoekend leren staat centraal. Bij dit eerste lustrum van Meet the professor gaan ook de drie ICLON-hoogleraren op pad naar basisscholen in Leiden en Den Haag.

Foto van Roeland van der Rijst
Roeland van der Rijst

Onderzoek doen naar leren

Roeland van der Rijst (hoogleraar Onderwijswetenschappen) zal in zijn les laten zien hoe je onderzoek kunt doen naar leren. Hij neemt zo mogelijk een ‘assistent’ mee. Iemand die heel graag zelf lerares wil worden, en als oriëntatie op het beroep van school mag meelopen. Zij gaat vertellen wat er zo leuk is om op school te leren, en wat je moet doen om lerares te worden.

Ik vind het belangrijk dat leerlingen al op een jonge leeftijd in aanraking komen met wetenschap en specifiek dat ze leren dat wetenschap ook gaat over het sociale domein, over hoe we met elkaar omgaan, de keuzes die we maken, en hoe we leren’.

Foto van Nadira Saab
Nadira Saab

Zelf onderzoeker worden

Nadira Saab (Bijzonder hoogleraar e-Didactiek van het primair en voortgezet onderwijs) gaat een les geven over gamification in het onderwijs. Zij doet onderzoek naar het gebruik van technologie in het onderwijs. Door mee te doen aan Meet the professor wil zij leerlingen laten kennismaken met de universiteit en het belang van onderzoek doen laten zien. Bovendien gaat Nadira leerlingen vertellen hoe je professor kunt worden: ‘Ik hoop dat zij beseffen dat ook zij de mogelijkheid hebben om onderzoeker of professor te worden.’

Portretfoto van Fred Janssen
Fred Janssen

Vragen stellen is geen magie

Fred Janssen (hoogleraar Didactiek van de Natuurwetenschappen)  kreeg van tevoren een vraag van de klas die tot de kern van zijn eigen onderzoek behoort: hoe kun je leerlingen en studenten goede vragen leren stellen? ‘Leren vragen stellen is essentieel voor onderzoekend leren en is ook belangrijk om grip te leren krijgen op complexe kwesties. Daarvoor moet je namelijk een kwestie vanuit meerdere invalshoeken bevragen.’

Fred neemt  de perspectievenkaartjes die uit onderzoek van het ICLON zijn voortgekomen mee naar de klas. ‘Op deze school hebben ze het nu bijvoorbeeld over klimaatverandering. Dit is zo’n complexe kwestie die je beter leert begrijpen als je het vanuit verschillende perspectieven bevraagt.’

Hij wil leerlingen graag laten zien dat onderzoekend leren heel leuk kan zijn. ‘Vragen stellen is geen magie: je kunt met de perspectieven tot heel veel goede vragen komen die leuk zijn om samen verder te onderzoeken.

Collage van tekeningen van leerlingen en professoren
Tekeningen van leerlingen

Hoe denken leerlingen dat de professor eruit zal zien?

Een echte professor voor de klas, spannend en leuk voor de leerlingen. Maar wat verwachten ze en hoe denken leerlingen van een basisschool dat zo’n professor eruit zal zien? Behalve vragen mochten leerlingen daarom ook een tekening van zichzelf en de professor naar de bezoekende hoogleraar sturen. We zochten een paar tekeningen uit die Fred Janssen heeft ontvangen en zo te zien lopen de verwachtingen nogal uiteen. Een rode draad in de tekeningen is dat de professor vast een bril zal dragen.

'Leeft een chatbot echt?'

In de les van Nadira Saab maakten leerlingen een vervelende taak leuker door game-elementen toe te voegen. Dus stofzuigen werd: stofzuigen tegen monsters met beloningen. Luiers verschonen werd een wedstrijd: binnen vijf minuten klaar!

Nadira kreeg leuke vragen over de chatbot Caetennia, een virtueel meisje uit de Romeinse tijd: 'Als je met een chatbot praat, leeft die chatbot dan echt?' en 'Hoe weten de onderzoekers of ontwerpers wat dat meisje uit de Romeinse tijd dacht? Hoe kan zij dan antwoorden?'

De kinderen waren heel enthousiast over de les, ook omdat ze nu geen taaltoets hoefden te doen. Er waren 7 leerlingen die later professor wilden worden, en sommige anderen wilden wel wetenschapper worden maar niet per se professor.

Tekening van Nadira Saab
Nadira, getekend door een leerling

De leukste vraag

En wat was de leukste vraag?

'Bent u Frans?'
'Waarom vraag je dat?'

'Omdat u een baret op heeft.'

Meet the professor vindt jaarlijks plaats op 8 februari, de dies natalis van de Universiteit Leiden. Hoogleraren geven op die dag een les voor groep 7 van basisscholen in de regio Leiden/Den Haag, de vestigingsplaatsen van de Universiteit Leiden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.