Universiteit Leiden

nl en

Nadira Saab

Universitair hoofddocent

Naam
Dr. N. Saab
Telefoon
+31 71 527 5726
E-mail
n.saab@iclon.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-0751-4277

Nadira Saab heeft Onderwijs- en Ontwikkelingspsychologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en is in 2005 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (Instituut voor de Lerarenopleiding) op onderzoek naar samenwerkend leren in elektronische leeromgevingen. In dit project onderzocht zij hoe chattende leerlingen die op afstand maar wel samen aan natuurkundeprojecten op de computer werkten, ondersteund konden worden bij het samenwerken. Ondersteuningsmiddelen die werden getoetst zijn een instructie in samenwerking en applicaties in de leeromgeving.

Van 2007 tot 2014 heeft zij gewerkt als universitair docent bij de afdeling Onderwijsstudies, Instituut Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden. Sinds 2014 is zij werkzaam bij het ICLON en daarnaast biedt zij online cursussen academic writing en business writing aan studenten en promovendi aan, die zij tevens zelf ontwikkelt. Op het ICLON is Saab coördinator van het vak Pedagogiek en doceert zij dit vak ook aan leraren in opleiding.

Sinds 2016 is zij Fellow bij de Leiden Teachers’ Academy waar zij met andere fellows werkt aan onderwijsvernieuwing op het ICLON en op andere instituten binnen de universiteit.

Onderzoek

Haar onderzoek is gericht op het gebruik van technologie in het onderwijs, motivatie, formative assessment, samenwerkend leren en inclusief onderwijs.

Zij is projectleider (geweest) van verschillende onderzoeksprojecten, waaronder

Andere voorbeelden van recente onderzoeksprojecten zijn:

  • een meta-analyse naar de effecten van computerondersteund samenwerkend leren
  • onderzoek naar het gebruik van devices (Klassecontact) om zieke kinderen vanuit huis of ziekenhuis – synchroon - te betrekken bij de lessen in de klas
  • onderzoek naar de effecten van het gebruik van weblectures (opgenomen hoorcolleges) in het hoger onderwijs

Saab begeleidt momenteel 12 promovendi bij hun onderzoek.

Daarnaast is zij bestuurslid bij het Catherine van Tussenbroek Fonds en voorzitter van de divisie Leren en Instructie van de Vereniging voor Onderwijsresearch (VOR).

Universitair hoofddocent

  • ICLON
  • Onderzoek

Werkadres

Willem Einthoven
Kolffpad 1
2333 BN Leiden
Kamernummer B4.28

Contact

Publicaties

  • Zenith Education Advies- en Onderzoeksbureau en Aanbieden van online trainingen, Academisch schrijven, Academic Writi
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.