Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Enkeltje wetenschap

De Universiteit Leiden komt in 2019 met een splinternieuwe podcast: Enkeltje Wetenschap. In minder dan 15 minuten tijd vertellen onze beste wetenschappers over hun onderzoek. Tip: geniet ervan tijdens je treinreis tussen Leiden en Den Haag, onze twee universiteitssteden!

Aflevering 1: De rol van vrouwen in de geschiedenis

In de eerste podcast spreken we met Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. We spreken met haar over Magdalena Moons, heldin van Leidens ontzet, en de rol van vrouwen in de geschiedenis. 

Aflevering 2: Op de koffie bij extreem-rechtse organisaties

Promovenda Nikki Sterkenburg doet onderzoek naar radicaal- en extreemrechtse groeperingen. Maar hoe kom je in contact met zo’n groep? En wat doe je als je iets strafbaars hoort? Je hoort het in de tweede aflevering van Enkeltje Wetenschap.

Aflevering 3: Kopje onder in een Leidse beerput

In deze aflevering van Enkeltje Wetenschap neemt archeoloog Roos van Oosten je mee in de wereld van de Leidse beerputten. Ze komt tot een opvallende conclusie: de Leidse binnenstad was in de middeleeuwen lang niet zo vies als je zou denken.

Aflevering 4: Impact maken met wetenschappelijk onderzoek

Milieukundige Benjamin Sprecher doet praktijkgericht onderzoek voor de gemeenten Leiden en Den Haag. Maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, vertelt hij in deze aflevering van Enkeltje Wetenschap.

Abonneren

Benieuwd naar de volgende afleveringen? Abonneer je op Enkeltje Wetenschap via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie