Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Citizen Science

Hoeveel soorten vlinders leven er in mijn tuin? Herken ik het Leids dialect? En wat is de luchtkwaliteit in mijn omgeving? Wij dagen inwoners en wetenschappers uit om samen onderzoek te doen naar (maatschappelijke) vraagstukken. Want wetenschap is van iedereen!

Wetenschap in de stad

In citizen science-projecten kun je meehelpen aan echt wetenschappelijk onderzoek; niet als proefpersoon, maar als medewetenschapper. Zo kun je bijvoorbeeld data verzamelen over de luchtkwaliteit in je omgeving, of vogels, vlinders of bijen tellen in je achtertuin, of online satellietbeelden observeren. Ook kun je zelf een onderzoek opzetten, om een oplossing voor een probleem in je buurt te vinden.

Gezocht: ideeën!

Heb jij een vraag die speelt bij jou, je wijkgenoten of de hele stad? Laat het ons weten! In het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden zijn we op zoek naar ideeën en vragen waar onze wetenschappers, maar ook jij, onderzoek naar kunt doen. 

Mail je idee naar cslab@strw.leidenuniv.nl.

We nodigen ook wetenschappers uit om hun vragen en/of ideeën met ons te delen. 

Citizen Science Lab

De beste ideeën gaan we uitwerken in workshops met het Citizen Science Lab. En daarna proberen we een of meer onderzoeken te realiseren. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie