Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek en Nieuwe Media (MA)

De master Journalistiek en Nieuwe Media van Universiteit Leiden geeft je redactionele vaardigheden, een journalistieke houding en een forse academische bagage. Een uitstekende basis voor een succesvolle carrière in de journalistiek.

Journalistiek in wetenschappelijke context

Tijdens deze eenjarige master leer je om zelfstandig cross- en multimediale mediaproducties te maken, onderzoeksstrategieën toe te passen en journalistiek werk in een bredere wetenschappelijke context te plaatsen. Je besteedt dan ook veel aandacht aan cross-mediale technieken die journalisten inzetten om hun publiek te overtuigen via beeld, geluid en tekst en in retorische principes. Je duikt in de taalbeheersing en het stilistisch vermogen in diverse genres en verschillende media en je doet onderzoek naar de journalistieke praktijk.

Nieuwe media

Nieuwe media vormen de rode draad tijdens deze master. De aanpak is multimediaal, met een sterke nadruk op researchvaardigheden, waaronder fact-checken. Zo verdiep je je in de media-ethiek en volg je discussies over de grenzen van het journalistiek handelen. Onderwerpen zoals mediahypes, framing, spinning, complottheorieën, de constructie van betrouwbaarheid en constructieve journalistiek komen allemaal aan bod

Vaardigheden

Je doet vaardigheden op die iedere journalist nodig heeft. Je leert interviewen, onderzoeken, schrijven, fotograferen, video-en geluidsopnamen maken, monteren en redigeren en hoe je kunt publiceren op het internet.

Lees meer over het Journalistiek en Nieuwe Media studieprogramma.

In dit programma zijn plaatsen beschikbaar voor maximaal 44 studenten. Lees meer over de toelating en aanmelding.

Romy Heymans over Nieuwscheckers

Romy studeert de master Journalistiek en Nieuwe Media en is verbonden aan Nieuwscheckers. In dit filmpje vertelt ze meer over haar werk voor Nieuwscheckers.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Willemijn Dekker

Alumna Jounalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Willemijn Dekker

''Ik ben in september aan de Master Journalistiek begonnen omdat ik meer wilde weten over de mechanismen achter het dynamische journalistieke landschap. Omdat de master een goede combinatie biedt van theorie en praktijk, heb ik op basis daarvan veel producties kunnen maken over interessante maatschappelijke onderwerpen. In een jaar tijd word je opgeleid tot volwaardig journalist.''

Bo Steehouwer

Student Journalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Bo Steehouwer

"De combinatie tussen theorie en praktijk is iets wat mij enorm aanspreekt. De vakken worden duidelijk gekoppeld aan ons toekomstige werkveld: bij elk vak hoort wel een praktijkopdracht. Bij deze opdrachten heb je vaak de vrijheid om te kiezen voor een eigen werkwijze. Daar heb ik veel van geleerd."

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over Journalistiek en Nieuwe Media? Kom direct in contact met Jannet, één van onze studenten.

Lees ook Jannets blog over haar ervaringen met de Master Journalistiek en Nieuwe Media.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.