Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek en Nieuwe Media (MA)

De master Journalistiek en Nieuwe Media van Universiteit Leiden geeft je redactionele vaardigheden, een journalistieke houding en een forse academische bagage. Een uitstekende basis voor een succesvolle carrière in de journalistiek.

Journalistiek in wetenschappelijke context

Tijdens deze eenjarige master leer je om zelfstandig cross- en multimediale mediaproducties te maken, onderzoeksstrategieën toe te passen en journalistiek werk in een bredere wetenschappelijke context te plaatsen. Je besteedt dan ook veel aandacht aan cross-mediale technieken die journalisten inzetten om hun publiek te overtuigen via beeld, geluid en tekst en in retorische principes. Je duikt in de taalbeheersing en het stilistisch vermogen in diverse genres en verschillende media en je doet onderzoek naar de journalistieke praktijk.

Nieuwe media

Nieuwe media vormen de rode draad tijdens deze master. De aanpak is multimediaal, met een sterke nadruk op researchvaardigheden, waaronder fact-checken. Zo verdiep je je in de media-ethiek en volg je discussies over de grenzen van het journalistiek handelen. Onderwerpen zoals mediahypes, framing, spinning, complottheorieën, de constructie van betrouwbaarheid en constructieve journalistiek komen allemaal aan bod

Vaardigheden

Je doet vaardigheden op die iedere journalist nodig heeft. Je leert interviewen, onderzoeken, schrijven, fotograferen, video-en geluidsopnamen maken, monteren en redigeren en hoe je kunt publiceren op het internet.

In dit programma zijn plaatsen beschikbaar voor maximaal 44 studenten, van wie maximaal 32 in september kunnen instromen.