Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek en Nieuwe Media (MA)

De master Journalistiek en Nieuwe Media van Universiteit Leiden geeft je redactionele vaardigheden, een journalistieke houding en een forse academische bagage. Een uitstekende basis voor een succesvolle carrière in de journalistiek.

Journalistiek in wetenschappelijke context

Tijdens deze eenjarige master leer je om zelfstandig cross- en multimediale mediaproducties te maken, onderzoeksstrategieën toe te passen en journalistiek werk in een bredere wetenschappelijke context te plaatsen. Je besteedt dan ook veel aandacht aan cross-mediale technieken die journalisten inzetten om hun publiek te overtuigen via beeld, geluid en tekst en via retorische principes. Je vergroot je eigen taalbeheersing en  stilistische vermogen in diverse genres en verschillende media en je doet onderzoek naar de journalistieke praktijk en je krijgt inzicht in verschillende theorieën over mediaproductie en -gebruik en de rol van journalistiek in de maatschappij.

Nieuwe media

Digitale media vormen de rode draad tijdens deze master. De aanpak is multimediaal, met een sterke nadruk op researchvaardigheden, waaronder factchecken. Zo verdiep je je in de media-ethiek en voer je discussies over de grenzen van het journalistiek handelen. Onderwerpen zoals mediahypes, framing, spinning, complottheorieën, mediadiversiteit, de constructie van betrouwbaarheid en constructieve journalistiek komen allemaal aan bod. Veel aandacht is er voor innovatie in de journalistiek (AI, OSINT).

Vaardigheden

Je doet vaardigheden op die iedere journalist nodig heeft. In ons nieuwe Journalism Lab leer je interviewen, onderzoeken, schrijven, fotograferen, video’s en podcasts maken, monteren en redigeren en hoe je kunt publiceren op het internet. En je neemt kennis van de theorie achter een geslaagd journalistiek beeld.

Lees meer over het studieprogramma Journalistiek en Nieuwe Media

In dit programma zijn plaatsen beschikbaar voor maximaal 44 studenten. Lees meer over de toelating en aanmelding.

Waar komen afgestudeerden terecht?

  • 47 Media en journalistiek
  • 26 Communicatie en marketing
  • 11 Onderwijs
  • 5 Gezondheids- en welzijnszorg
  • 5 Overheid en semioverheid
  • 5 Groot- en detailhandel
  • 1 Anders

De bovenstaande grafiek is gebasseerd op alumni data van de MA Media Studies - Journalistiek en Nieuwe Media 2016-2020.

Romy Heymans over Nieuwscheckers (video)

Romy studeerde bij de master Journalistiek en Nieuwe Media en is verbonden aan Nieuwscheckers. In dit filmpje vertelt ze meer over haar werk voor Nieuwscheckers.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Mitchell van Gerven

Student Journalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Mitchell van Gerven

"Vanuit mijn interesse voor het medialandschap wilde ik mij, na afronding van de hbo Communicatie, specialiseren in de journalistiek. De premaster en master hebben mij naar een hoger theoretisch niveau getild waardoor ik een scherpere blik op maatschappelijke onderwerpen heb ontwikkeld. De vrijheid om journalistieke producties te maken passend bij jouw interesses biedt de mogelijkheid om jezelf op te leiden als journalist in de breedste zin van het woord. Gastcolleges van bekende journalisten en de mogelijkheid deze mensen te spreken voor je eigen producties zorgen ervoor dat je snel onderdeel wordt van de praktijk. Zo pas ik mijn schrijf- en interviewvaardigheden niet alleen toe in collegeopdrachten, maar deze komen ook terug tijdens mijn scriptie en stage."

Willemijn Dekker

Alumna Jounalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Willemijn Dekker

''Ik ben aan de Master Journalistiek begonnen omdat ik meer wilde weten over de mechanismen achter het dynamische journalistieke landschap. Omdat de master een goede combinatie biedt van theorie en praktijk, heb ik op basis daarvan veel producties kunnen maken over interessante maatschappelijke onderwerpen. In een jaar tijd word je opgeleid tot volwaardig journalist. Nu werk ik bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.''

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.