Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek en Nieuwe Media (MA)

Over de opleiding

Als je Journalistiek en Nieuwe Media gaat studeren begin je de opleiding met een korte fulltime introductieperiode waarin je kennis maakt met de journalistieke beroepspraktijk en je studiegenoten.

In de introductieperiode wordt je kennis van de actualiteit getest, evenals je fotografie- en montagevaardigheden. Je doet research, interviewt, schrijft en redigeert. Dit alles aan de hand van een professionele opdracht met een scherpe deadline, die uiteindelijk tot publicatie leidt.

Daarna volg je een aantal werkgroepen over journalistieke bronnen, de rol van nieuwe media in de maatschappij, retorica en argumentatie, en beeldtaal. In alle vakken combineer je wetenschappelijke verdieping met praktische opdrachten.

Je masterthesis schrijf je in een scriptietutorial: in kleine groepjes werk je aan je scriptie, onder begeleiding van een van de docenten. Ook bestaat de mogelijkheid om een deel van je onderzoek op je stageplek te doen.

Studenten van Journalistiek en Nieuwe Media verwierven de afgelopen jaren onder meer stageplaatsen bij NOS Radio 1, RTL Nieuws, Jinek, Op1, Quest, de sportredactie van het AD en redacties van de grote dagbladen en regionale media. Andere studenten liepen stage op communicatieafdelingen van ambassades, bij buitenlandcorrespondenten en bij nieuwsmedia in Suriname. De mogelijkheden zijn uiterst gevarieerd: het lukt altijd een goede stageplaats te vinden.

Wil je een gedetailleerder overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids.

Houd er rekening mee dat deze gids van toepassing is op het huidige academisch jaar. Het curriculum van volgend jaar kan enigszins verschillen.

Lees meer over de extracurriculaire activiteiten waaraan je deel kan nemen als student Journalistiek en Nieuwe Media. 

Willem Koetsenruijter

University Lecturer

Willem Koetsenruijter

"Journalistiek in Leiden onderscheidt zich van veel andere opleidingen door nadruk op multimedialiteit. Studenten die bij ons afstuderen kunnen worden ingezet op verschillende media. Zo word je geacht om o.a. foto’s, video, podcasts te kunnen maken en zo verschillende media te bedienen. "Na het voltooien van de master ben je een flexibele mediawerker, en kun je meerdere genres en media aan. Retorica vormt een rode draad in de opleiding. Wij vragen ons niet alleen af wat de informatie is die overgebracht wordt, maar ook wat de retorische principes zijn waarmee je de nieuwsconsument wilt overtuigen."

Toelating en aanmelding

Wil je weten of je toelaatbaar bent tot deze master?

Bekijk de toelatingseisen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.