Universiteit Leiden

nl en

Management Publieke Sector (MSc)

Deze master bereidt je voor op een carrière in de Nederlandse publieke sector. Vanuit onze campus in Den Haag leer je over de rol van de overheid in het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen, en jouw rol daarin als toekomstige professional.

Specialisatie kiezen

Welke specialisatie je kiest binnen deze master bepaalt ook of je aan de dag- of avondvariant gaat deelnemen, en of je begint in september of februari.

Politiek, Beleid en Management Bestuur en Advisering
Voor studenten met een net afgeronde bachelor Voor professionals met een paar jaar ervaring in de publieke sector
Dagopleiding Avondopleiding
Start in september Start in februari
Lees verder Lees verder

Carrière Q&A (online)

Ontdek wat onze alumni te vertellen hebben over de opleiding en hun leven na het afstuderen. Meld je aan voor onze online Carrière Q&A op donderdag 11 april 2024 van 19:00 tot 20:00.

Meer informatie

Je volgt deze studie in het hart van bestuurlijk Den Haag met directe toegang tot organisaties en professionals.

Abdelkarim Megaïz

Rijkstrainee; Alumnus, Management van de Publieke Sector

Abdelkarim Megaïz

‘Door deze master leer je wetenschappelijke perspectieven op maatschappelijke vraagstukken toe te passen.’

Na de bachelor bestuurskunde wilde ik mij graag verder verdiepen in hoe bestuurlijke vraagstukken ontstaan én het beste opgelost kunnen worden. Het ontwikkelen en nadenken van en over beleid sprak mij al vanaf jonge leeftijd al aan, waardoor de master Management van de publieke sector een logische keuze was.

Ik wist al gauw dat ik mij verder wilde verdiepen in welke leiderschapsvormen invloed kunnen hebben op het ontstaan en implementeren van beleid rondom maatschappelijke vraagstukken, maar ik ook welke actoren komen kijken bij het oplossen van deze problemen. Het fijne aan de master is dat er niet alleen gekeken wordt vanuit één specifiek perspectief, maar je de mogelijkheid hebt om problemen en oplossen vanuit verschillende aspecten te benaderen, waardoor je het beter leert begrijpen. Je krijgt dan ook de ruimte om te ontdekken welke thema’s jij interessant vindt en waar je je graag verder in zou willen specialiseren. 

De master zorgt ervoor dat de thema’s die besproken worden, altijd relevant zijn en dat de theorie gekoppeld wordt aan hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Waar voorheen bijvoorbeeld de focus op de corona crisis lag, speelde dit jaar de energietransitie een grote rol. De docenten zorgen ervoor dat het nieuws, indien nodig, tijdens het hoorcollege gekoppeld wordt aan de theorie. Hierdoor zijn de hoorcolleges niet alleen interactiever en relevanter, maar worden ook de soms ietwat abstracte theorieën ook concreter gemaakt.

Johan Christensen

Opleidingsdirecteur

Johan Christensen

‘Veel studenten hebben de wens om boeiende en maatschappelijk relevante taken binnen het domein van de overheid op zich te nemen. De master Management van de publieke sector verschaft de juiste kennis en vaardigheden om dat te realiseren.’

Tijdens de opleiding word je meteen geconfronteerd met de grootste maatschappelijke uitdagingen van vandaag – zoals klimaatverandering, ongelijkheid of kunstmatige intelligentie (AI) – en leer je hoe de overheid en jij als professional een rol kunnen spelen in het aanpakken en oplossen van die uitdagingen.

Wat deze opleiding uniek maakt, is dat zij zowel academisch als praktijkgericht is. Je krijgt enerzijds de academische inzichten en skills om maatschappelijke en bestuurlijke problemen te begrijpen en te analyseren, en om advies te geven over hoe je die problemen kan oplossen. Anderzijds kom je in contact met veel verschillende organisaties en professionals in het publieke domein en de uitdagingen waar zij mee worstelen, via actuele casussen uit de praktijk, gastcolleges, stages, networking events en meer.

De opleiding geeft je de ruimte om je te specialiseren. Vind je management en leiderschap boeiend? Wil je begrijpen hoe beleid wordt gemaakt? Wil je meer weten over hoe de overheid met maatschappelijke belangen omgaat? Of wil je een expert worden op het gebied van economische of digitale aspecten van beleid? Het kan allemaal. Tijdens de opleiding beslis je zelf welke richting je op wil gaan door te kiezen tussen verschillende profielvakken en daaraan gelinkte afstudeerseminars.

De master heeft twee verschillende tracks. De track Politiek, Beleid en Management wordt overdag verzorgd en is vooral bedoeld voor wie net een bachelor heeft afgerond en de academische kennis en vaardigheden wil voor een startersbaan in het publieke domein.

De track Bestuur en Advisering is een avondopleiding die met name bedoeld is voor wie al een baan heeft maar de volgende stap in zijn carrière wil maken. De master geeft je de academische basis die je nodig hebt om toegang te krijgen tot hogere functies en grotere verantwoordelijkheden binnen de publieke sector.

Céline van der Boom

Alumna, stafadviseur bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Céline van der Boom

'Uiteindelijk draag ik samen met mijn collega’s bij aan een veiliger en rechtvaardiger Nederland, zonder de master Management van de publieke sector was dat een stuk lastiger geweest.'

Elke dag biedt mijn studie ondersteuning bij mijn werkzaamheden als adviseur bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Tijdens de master Management van de publieke sector heb ik veel geleerd over hoe overheden werken. Dagelijks ben ik bezig met maatschappelijke opgaven en de huidige politieke context. Iets waar in deze master uitvoerig bij wordt stilgestaan. Naast de vele inhoudelijk kennis die je opdoet, leer je ook veel vaardigheden tijdens deze master. Je leert kritisch nadenken en gedegen advies uitbrengen, zowel schriftelijk als mondeling, met een brede blik. Dit heeft mij geleerd hoe ik tot een multidisciplinaire kijk van maatschappelijke opgaven kan komen en hopelijk kan bijdragen aan de oplossing. Dit alles samenvattend in een nota of presentatie. Uiteraard werkt het ministerie niet alleen en hebben wij veel te maken met stakeholders en conflicterende belangen. Uiteindelijk draag ik samen met mijn collega’s bij aan een veiliger en rechtvaardiger Nederland, zonder de master Management van de publieke sector was dat een stuk lastiger geweest.

Wat je gaat leren

Deze master biedt een solide basis in wetenschappelijke kennis en vaardigheden uit de bestuurskunde en geeft inzicht in actuele vraagstukken en casussen uit de Nederlandse bestuurspraktijk.

In onze samenleving hebben we te maken met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, migratie en kunstmatige intelligentie. Om deze complexe thema's effectief aan te pakken, is een daadkrachtige en betrouwbare overheid essentieel.

Je wordt getraind in het systematisch identificeren en analyseren van problemen om vervolgens verschillende mogelijke oplossingsrichtingen te verkennen. Hiermee ben je goed uitgerust om een waardevolle bijdrage te leveren aan de aanpak van deze maatschappelijke vraagstukken.

Jouw eigenschappen

  • Je hebt de ambitie om een positieve impact op de samenleving te creëren.
  • Jij wilt je kennis van het openbaar bestuur verdiepen met de laatste wetenschappelijke inzichten en voorbeelden uit de hedendaagse praktijk.
  • Je zoekt de mogelijkheid om je binnen de opleiding te specialiseren.
  • Je bent bereid om je ideeën over het Nederlands bestuur te onderzoeken, verfijnen en in de praktijk toe te passen.

Waarom kiezen voor deze master?

  • Pak de grootste maatschappelijke uitdagingen aan door een combinatie van wetenschap en praktijk. 
  • In Den Haag, het politiek-bestuurlijke hart van Nederland, volg je je studie met directe toegang tot organisaties en professionals.
  • Onze ervaren docenten bieden een academische kijk op de Nederlandse bestuurspraktijk.
  • Deze populaire opleiding onder werkgevers biedt een gevarieerd baanperspectief in zowel de publieke als private sector. 
  • Kies voor een universiteit van wereldklasse. 

Toelating en aanmelding

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.