Management publieke sector (MSc)

Den Haag

In de Master Management van de Publieke Sector krijg je inzicht in de uitdagingen en dilemma's waar publiek management en organisaties mee te maken krijgen, en de verschillende manieren waarop publieke managers die dilemma's kunnen hanteren. Heb je bijzondere belangstelling in Strategie, Advisering en Verandermanagement of Public Affairs? Dan is dit een interessante master voor jou!

Hester Torn

Masterstudent Management van de Publieke Sector

Hester Torn

''Deze master is compleet anders dan de rest van het aanbod, en daarom heb ik er ook voor gekozen. We bestuderen het onderscheid tussen publiek en privaat management. Tot op welke hoogte kunnen managementtechnieken uit de private sector bijvoorbeeld worden toepast op de publieke sector?''

Een vak dat ikzelf erg interessant vind is prestatiemanagement. Hierbij buigen we ons over complexe vragen als ‘hoe meet je veiligheid?’, of ‘hoe reken je docenten af op hun prestaties?’. Je ziet dat doelstellingen formuleren en meten lastiger is dan op het eerste oog lijkt. Ik wil onderzoek doen naar de effecten van bijvoorbeeld de bezuinigingen op het besluitvormingsproces van defensie of de positie van Nederland op het wereldtoneel.

Hoewel veel studenten van deze master zoals gezegd zichzelf willen ontwikkelen, sta ikzelf als student van begin 20 nog aan het begin van mijn carrière. Mij lijkt het interessant om de kennis die ik hier opdoe over het Nederlandse bestel in het buitenland toe te passen, of bij een ministerie aan de slag te gaan.

De samenwerking met mensen van zoveel verschillende achtergronden maakt deze master bijzonder. Ik denk dat dit zeker een verrijking is voor het toekomstig werkend leven van veel studenten.

Waarom Management van de publieke sector studeren?

Het openbaar bestuur opereert in een steeds complexere politieke, interbestuurlijke, juridische en sociaal-culturele context. Dat zorgt voor grote uitdagingen voor de publieke manager. Tegelijk ligt het functioneren van de overheid continu onder het vergrootglas van politici, journalisten, betrokken burgers en in social media.

De master richt zich bovendien op de veranderingen in de sturing en organisatie van de publieke sector: de overgang van government naar governance, van de verzorgingsstaat naar de enabling state, van organisatie naar netwerk.

Centraal in de master staat dan ook de vraag: Hoe kunnen publieke organisaties hun taken optimaal vervullen in deze gecompliceerde multi-level governance omgeving?

Wat is Management van de publieke sector?

Waarom de master Management van de Publieke Sector aan de Universiteit Leiden?

• Je studeert in Den Haag, het politieke en bestuurlijke hart van Nederland, heel dicht bij de praktijk.
  • Je richt je op zowel de overheid: Rijk, provincie, gemeente, EU, Zbo’s, als de publieke sector, waar ook onderwijs, media en zorg onder vallen.
  • Je wordt expert op het gebied van de wisselwerking tussen organisatie en omgeving in een steeds complexere context. Bijvoorbeeld de invloed van (sociale) media en belangengroepen op publieke organisaties. En hoe deze omgaan met de toenemende druk.
  • Je krijgt onderwijs van bevlogen docenten die met hun onderzoek verbonden zijn aan de beroepspraktijk.

Past deze studie bij jou?

• Wil je inzicht krijgen in de uitdagingen en dilemma’s van publiek management en de manieren om die te hanteren?
  • Heb je interesse in strategie, advisering en verandermanagement of in Public Affairs?
  • Wil je publiek management studeren in het hart van de Nederlandse publieke sector?
  • Wil jij les krijgen van bevlogen docenten die nauw bij de praktijk van de publiek management betrokken zijn?
  • Wil jij in één jaar een volwaardige academische mastergraad behalen ?

Vijf keer JA? Dan is de master Management van de Publieke Sector zeker iets voor jou!