Universiteit Leiden

nl en

Bestuur en Advisering (MSc)

Je gaat aan de slag met actieve werkvormen die voortbouwen op je ervaring en de casuïstiek die je meebrengt vanuit je loopbaan en werkervaring in de publieke sector. In deze avondopleiding bestudeer je de laatste ontwikkelingen op het terrein van politiek-bestuurlijke verhoudingen, management, beleid en public affairs.

Hierin staat de spanning centraal tussen aan de ene kant de behoefte aan een slagvaardig, effectief en efficiënt openbaar bestuur en aan de andere kant de roep om een betrouwbaar, rechtvaardig en responsief bestuur dat een adequaat antwoord geeft op nieuwe maatschappelijke wensen en eisen die op het openbaar bestuur af komen. In deze specialisatie ligt de nadruk op toepassingsgericht werken en beleidsadvisering.

Judith Boogaard

Student Management van de Publieke Sector: Bestuur & advisering

Judith Boogaard

"De aandacht voor Public Affairs en de verbinding tussen de binnen- en buitenwereld in de Master Bestuur & Advisering sprak mij direct aan."

Sinds februari 2022 volg ik de Master Bestuur & advisering, onderdeel van de master Management van de Publieke Sector. Nadat ik mijn HBO Communicatie Bachelor had afgerond met een scriptie over de stikstof discussie wilde ik me graag verder verdiepen in de bestuurskundige kant van communicatie. De aandacht voor Public Affairs en de verbinding tussen de binnen- en buitenwereld in de Master Bestuur & Advisering sprak mij direct aan. De Master geeft je inzicht in zowel het politieke spel als de werking van het ambtelijk apparaat. De keuzevakken en uiteindelijk het scriptie profielvak zorgen ervoor dat je je kunt specialiseren. Daarnaast biedt deze avondmaster een unieke mix van de praktijk en theorie, doordat de meeste studenten al werkzaam zijn in de publieke sector. De ervaringen uit de praktijk zorgen ervoor dat de theorie tijdens de colleges levendig wordt. Dus ben jij op zoek naar een master die aansluit op de praktijk en je loopbaan kies dan voor de Master Bestuur & Advisering.

Michiel Kuiper

Masterstudent Public Affairs (oud - curriculum: 2018 - 2019)

Michiel Kuiper

'De Master biedt een bonte verzameling van vakken: van klassieke beleidstheorie, agendasetting, communicatie tot ethiek. Hierdoor ben je in staat om te beoordelen hoe issues op de politiek-maatschappelijke agenda komen, maar ook om te beoordelen of een bestuurlijk besluit ethisch verantwoord is.'

Wat motiveerde jou om deze masteropleiding te kiezen? 

Tijdens de oriëntatiefase wist ik waar mijn ambitie lag: public affairs. Deze kennis heb ik opgedaan tijdens mijn hbo-opleiding bestuurskunde en stage- en werkperiode bij een branchevereniging. Management van de Publieke sector bood de specialisatie public affairs aan, waardoor mijn interesse direct was gewekt. Het inhoudelijke, specialistische programma gecombineerd met de gunstige pre-masterfase zijn voor mij doorslaggevende reden geweest om voor Management van de Publieke Sector te kiezen.  

 

Hoe onderscheidt deze opleiding zich (denk aan programmastructuur/opbouw, vakinhoud, lesmethoden, onderzoekskwaliteit, academische staf)? 

Het grootste pluspunt aan de masteropleiding vind ik de kleinschaligheid. De specialisatie public affairs bestond uit ongeveer 25 studenten. Die kleinschaligheid samen met de inhoudelijke expertise en vooral gedrevenheid van professoren en docenten zorgen voor een interessante dynamiek in een vertrouwde omgeving. Deze sfeer stimuleert studenten om vrij te denken en zich sneller te uiten in discussies. Dit zorgde voor mooie interactieve debatten over de literatuur.  

 

Welke relevante kennis en professionele vaardigheden heb je tijdens deze opleiding (verder) opgedaan/ontwikkeld? 

Management van de Publieke sector is een bonte verzameling van vakken: van klassieke beleidstheorie, agendasetting, communicatie tot ethiek. Hierdoor ben je in staat om te beoordelen hoe issues op de politiek-maatschappelijke agenda komen, maar ook om te beoordelen of een bestuurlijk besluit ethisch verantwoord is. De inhoud van de colleges dwingt je om actief na te denken over de literatuur en hier een standpunt over in te nemen. Heel nuttig, want in het werkende leven doe je feitelijk niets anders. In ieder geval niet in mijn werk als belangenbehartiger.  

 

Hoe heeft deze opleiding jou voorbereid op (de volgende stap in) jouw loopbaan? 

Veel nadruk wordt gelegd op de schrijfvaardigheden van studenten. Studiepunten haal je doorgaans, op een enkel vak na, door het schrijven van verschillende papers. Dit heeft mij geholpen om vanuit verschillende disciplines een onderbouwd betoog te schrijven. Als je aan het werk wilt als belangenbehartiger c.q. public affairs adviseur is dit echt een vereiste vaardigheid.  

 

Waarom zou je deze opleiding aanbevelen? 

De vakken binnen de opleiding geven jou als student een totaalpakket aan informatie over het speelveld en functioneren van de overheid. Doordat de masteropleiding ook nog in het epicentrum van politiek-bestuurlijk Nederland ligt, krijg je ook daadwerkelijk gevoel bij de het hele netwerk aan stakeholders die actief zijn in de politiek-maatschappelijke arena. Na het afronden van de master ben je klaar om aan de slag te gaan in deze arena. Dit hoeft niet per sé voor de overheid te zijn, zelf werk ik als belangenbehartiger van de banken.  

 

De diepte in, academische reflectie en professionele specialisatie

Vanaf februari 2022 start de track Bestuur en Advisering van de Master Management van de Publieke Sector. Dit is een avondopleiding die jaarlijks in februari start. De onderliggende gedachte van de Masteropleiding is dat je (1) begint met een concrete uitdaging, (2) dan vanuit wetenschappelijke perspectieven reflecteert op de uitdaging,  (3) om vervolgens de academische kennis weer toe te passen op (zelfgekozen) maatschappelijke, economische en bestuurlijke vraagstukken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.