Universiteit Leiden

nl en

Bestuur en Advisering (MSc)

In deze avondopleiding ga je recente ontwikkelingen in politiek-bestuurlijke verhoudingen, management, beleid, en public affairs onderzoeken. Je maakt gebruik van interactieve werkvormen die aansluiten op de ervaring uit je loopbaan in de publieke sector.

Goed om te weten

Dit is een avondopleiding in Den Haag die jaarlijks in februari start. We bieden ook een dagvariant aan, lees daarvoor meer over de specialisatie Politiek, Beleid en Management.

Profiel kiezen

Je gaat je verder specialiseren binnen de opleiding door een van deze twee bestuurskundige profielen te kiezen:

Dit profiel richt zich op de ontwikkelingen die druk uitoefenen op het functioneren en de kwaliteit van de overheid en de hervormingen die nodig zijn om een hoogwaardig bestuur te behouden.

Dit profiel richt zich op hoe je een effectieve en verantwoorde professionele rol kan spelen in de relatie tussen het openbaar bestuur en allerlei soorten organisaties en groepen in de omgeving.

Carrière Q&A (online)

Ontdek wat onze alumni te vertellen hebben over de opleiding en hun leven na het afstuderen. Meld je aan voor onze online Carrière Q&A op donderdag 11 april 2024 van 19:00 tot 20:00.

Meer informatie

Bij deze avondopleiding brengen studenten ervaring mee vanuit hun loopbaan in de publieke sector.

Judith Boogaard

Adviseur, Omgevingsmanagement Ministerie van LNV; Alumna

Judith Boogaard

'De aandacht voor Public Affairs en de verbinding tussen de binnen- en buitenwereld in de Master Bestuur & Advisering sprak mij direct aan.'

Ik heb de Master Bestuur & Advisering gevolgd, onderdeel van de master Management van de Publieke Sector. Nadat ik mijn HBO Communicatie bachelor had afgerond met een scriptie over de stikstof discussie wilde ik me graag verder verdiepen in de bestuurskundige kant van communicatie.

De aandacht voor Public Affairs en de verbinding tussen de binnen- en buitenwereld in de master Bestuur & Advisering spraken mij direct aan. De Master geeft je inzicht in zowel het politieke spel als de werking van het ambtelijk apparaat. De keuzevakken en uiteindelijk het scriptie profielvak zorgen ervoor dat je je kunt specialiseren.

Daarnaast biedt deze avondmaster een unieke mix van de praktijk en theorie, doordat de meeste studenten al werkzaam zijn in de publieke sector. De ervaringen uit de praktijk zorgen ervoor dat de theorie tijdens de colleges levendig wordt. Dus als jij op zoek bent naar een master die aansluit op de praktijk en je loopbaan kies dan voor de master Bestuur & Advisering.

Wat je gaat leren

Je begint deze specialisatie met een concrete uitdaging waar je vervolgens vanuit je praktijkervaring en wetenschappelijke perspectieven op reflecteert. Daarna pas je de academische kennis weer toe op zelfgekozen maatschappelijke, economische en bestuurlijke vraagstukken.

In deze opleiding staat de spanning centraal tussen aan de ene kant de behoefte aan een slagvaardig, effectief en efficiënt openbaar bestuur en aan de andere kant de roep om een betrouwbaar, rechtvaardig en responsief bestuur dat een adequaat antwoord geeft op nieuwe maatschappelijke wensen en eisen die op het openbaar bestuur af komen. De nadruk ligt op toepassingsgericht werken en beleidsadvisering.

Jouw eigenschappen

  • Je hebt de ambitie om een positieve impact op de samenleving te creëren.
  • Jij wilt je kennis van het openbaar bestuur verdiepen met de laatste wetenschappelijke inzichten en voorbeelden uit de hedendaagse praktijk.
  • Je zoekt de mogelijkheid om je binnen de opleiding te specialiseren.
  • Je bent bereid om je ideeën over het Nederlands bestuur te onderzoeken, verfijnen en in de praktijk toe te passen.

Waarom kiezen voor deze master?

  • Pak de grootste maatschappelijke uitdagingen door een combinatie van wetenschap en praktijk.
  • In Den Haag, het politiek-bestuurlijke hart van Nederland, volg je je studie met directe toegang tot organisaties en professionals. 
  • Onze ervaren docenten bieden een academische kijk op de Nederlandse bestuurspraktijk. 
  • Deze populaire opleiding onder werkgevers biedt een gevarieerd baanperspectief in zowel de publieke als private sector. 
  • Kies voor een universiteit van wereldklasse.

Toelating en aanmelding

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.