Universiteit Leiden

nl en

‘Ik wil jongeren en het Europees Parlement met elkaar verbinden’

Olivier Morskate studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn minorruimte ontdekte hij zijn passie voor Europa, waarna hij besloot stage te lopen bij het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland: ‘Tijdens de opleiding leer je om alles tegen elkaar af te wegen en dat komt ook van pas tijdens de stage.’

Wat was jouw reden om bij het Europees parlement stage te lopen?

Olivier: ‘Ik vond landsgrenzen altijd al interessant, omdat ik ook uit een grensregio kom. Ik vond het tijdens mijn minorruimte leuk om hierover te leren. In het bijzonder over de invloed van de Europese Unie op Nederland, omdat toch elke grens anders is. Toen ik klaar was met mijn studie, wilde ik graag meer praktijkervaring opdoen. Dat doe ik momenteel als Schuman Trainee bij het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag.’ 

Olivier Morskate (links) in Straatsburg

Wat zijn jouw taken als Schuman Trainee?

‘Ik hou mij bezig met onderwijs en public relations. Ik organiseer verschillende activiteiten en evenementen en verzorg de terugkoppeling daarvan naar de afdeling communicatie. Verder help ik bij het onderwijsprogramma van het Europees Parlement, met als doel om jongeren meer bekend te maken met wat er in Europa speelt.’ 

Heb je dan ook een passie voor het onderwijs?

‘Ja, want hiervoor was ik vrijwilliger bij de Nationale Jeugdraad, waar ik regelmatig naar scholen toeging om gastlessen te geven over Europa. Dan ging ik heel het land door om op scholen te vertellen over wat de Europese Unie is, hoe het in elkaar zit, maar ook om in gesprek te gaan met de leerlingen. Hoe denken zij over Europa? Wat zou er volgens hen beter kunnen? Dat koppelden wij dan terug naar nationale en internationale beleidsmakers, zodat jongeren beter gehoord worden. Dat vond ik altijd heel leuk.’ 

Heb je tijdens de stage beter ontdekt welke werkzaamheden je het leukste vindt?

‘Ja, zo kwam ik er bij mijn vorige stage bij Berenschot achter dat ik het onderwerp integriteit erg interessant vind. Zo’n onderwerp lijkt altijd heel abstract, maar als je er echt aan mee mag werken, wordt het opeens heel concreet. Ook ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om bezig te zijn met het maatschappelijke belang en om mensen bekend te maken met politiek en hoe beleid tot stand komt.’ 

Wat heb je tijdens de opleiding Bestuurskunde geleerd wat je nog steeds toepast tijdens je stage?

‘Ik denk vooral het politiek-bestuurlijke. Zo leerde ik tijdens mijn opdeling om alles tegen elkaar af te wegen en dat komt ook van pas tijdens de stage. Je moet goed weten voor wie je werkt en daar bedoel ik mee dat je ook dienstbaar moet zijn. Het gaat niet om je eigen mening, maar dat je luistert naar welke belangen er spelen. Dat kwam ook terug uit de opleiding Bestuurskunde.’ 

Heb je ook een favoriet moment gehad tijdens je stage?

‘Ja, het bezoek van de President van het Europees Parlement, Roberta Metsola, aan de Universiteit Leiden. Zij kwam langs bij de universiteit en ik mocht helpen met de voorbereiding daarvan en zorgen dat alles goed verliep. Dat was echt een hoogtepunt, omdat zij het hoogste bezoek is wat je vanuit het Europese Parlement kan krijgen. Jongeren konden tijdens het bezoek in gesprek gaan over Europese kwesties. Ik vond het leuk om te zien hoe betrokken de studenten waren als het gaat om Europa. Ik wil jongeren en het Europees Parlement met elkaar verbinden en tijdens mijn stage krijg ik die kans.’ 

Heb je een tip die je studenten zou meegeven die ook stage willen lopen bij het Europees parlement?

‘Dat je alles uit je studietijd moet halen. Wees actief buiten je studie om, doe vrijwilligerswerk en zorg dat je je goed kan inleven in anderen. Je moet zien waarom iemand op een bepaalde manier denkt, zodat je weet waar je het werk voor doet en een breder perspectief leert kennen. Tijdens je stage is het belangrijk dat je vooral jezelf blijft, oprecht bent en doet wat je leuk vindt. Probeer eruit te halen wat erin zit en aan te geven hoe jij jezelf zou willen verbeteren.’ 

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.