Universiteit Leiden

nl en

Criminologie en Veiligheidsbeleid (MSc)

Studieprogramma

Als student van de master Criminologie en Veiligheidsbeleid ontwikkel je academische, theoretische en onderzoeksvaardigheden waarbij alle aspecten van veiligheidsbeleid aan bod komen.

Je gaat actief aan de slag met actuele, concrete problemen en je wordt uitgedaagd om zelf oplossingen te zoeken. Je leert niet alleen over de organisatie van beleid en handhaving, maar wordt ook geconfronteerd met de knelpunten waar je in de praktijk tegenaan kunt lopen.

Bekijk hieronder de opbouw van deze master:

Semester 1

This course examines the process of criminal justice policy making, by critically looking into and questioning the underlying rationales and decisions that are being made to use criminal law as the instrument of choice to respond to problems in society. This course examines how successful criminal law and criminal justice policy are in performing several major functions: allocating authority, defining relationships, resolving conflict, adapting to social change, and fostering social solidarity. In so doing, it will assess the nature and limits of rules and regulations as well as consider alternative perspectives on social control and social change.

In het vak Veiligheidsbeleid leren studenten niet alleen over de theorie maar vooral ook over de praktijk van het veiligheidsbeleid in Nederland. Daarbij wordt ingegaan op alle relevante organisaties en processen die veiligheid in Nederland bepalen. Studenten gaan zelf een beleidsplan maken ten aanzien van een concreet veiligheidsprobleem.

In het vak staan de vijf organisaties centraal die een cruciale rol spelen binnen de strafrechtelijke rechtshandhaving: Politie, Openbaar Ministerie, Rechtspraak, Gevangeniswezen en Reclassering. Naast aandacht voor het functioneren van de individuele organisaties, kijken we vooral naar de samenwerking tussen de organisaties en de uitdagingen en problemen die zich daarbij aandienen.

Dit vak gaat over de manier waarop de overheid zorgt dat het gedrag van burgers en bedrijven binnen de wettelijke regels blijft. De volgende vraag staat centraal: hoe kan de overheid deze gedragsbeïnvloeding optimaal aanpakken? We kijken naar de organisatie en aanpak van toezicht en bestuursrechtelijke handhaving. De rol van inspectiediensten, rijksinspecties en andere toezichthouders komt naar voren. Vanuit sociaalwetenschappelijk, juridisch en bestuurskundig perspectief worden uiteenlopende praktijkvoorbeelden behandeld (zoals prostitutie, drugshandel en milieucriminaliteit) en gaan studenten aan de slag met een actueel handhavingsprobleem.

Semester 2

Over de hele wereld bestaat er een relatie tussen stedelijkheid en veiligheidsvraagstukken. Dit vak theoretiseert deze relatie, en gaat in op de vraag hoe we de stad veiliger kunnen maken zonder daarbij afbreuk te doen aan de positieve kanten van het stedelijk leven. Opgedane kennis passen studenten toe op een grootstedelijk vraagstuk over criminaliteit en/of veiligheid(sbeleving), waar de student gedurende vijf weken zelfstandig onderzoek naar doet.

In dit vak gaat het over het uiteindelijke doel van strafrechtelijke beleidsinterventies: het voorkomen en verminderen van criminaliteit. Maar in welke mate en waarom zijn interventies effectief? Evaluatie van Criminaliteitsbeleid heeft tot doel een overzicht te bieden van de theorie, methodologie, praktijk en gebruik van interventie- en beleidsevaluatie.

De master Criminologie wordt afgesloten middels een afstudeerproject. Het afstudeerproject is een individuele, zelfstandige leerprestatie. Het gaat er om dat de student verworven theoretische en methodische vaardigheden en inzichten zelfstandig toepast op een criminologisch vraagstuk.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.