Universiteit Leiden

nl en

Miranda Sentse

Universitair docent

Naam
Dr. M. Sentse
Telefoon
+31 71 527 6263
E-mail
m.sentse@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-7915-0252

Sinds 2016 werkt dr. Miranda Sentse als universitair docent bij het Instituut Strafrecht en Criminologie.

Meer informatie over Miranda Sentse

Sinds 2016 werkt dr. Miranda Sentse als universitair docent bij het Instituut Strafrecht en Criminologie. Na een studie Pedagogische Wetenschappen en een research master Gedragswetenschappen in 2006 (Cum Laude) aan de Radboud Universiteit, verkreeg zij haar PhD in Sociologie in 2010 (Cum Laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna heeft zij als postdoc onderzoek verricht aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (Psychiatrie) en binnen een gecombineerde functie aan de Rijksuniversiteit Groningen (Sociologie) en de Universiteit van Turku in Finland (Psychologie). Van 2014 tot 2016 heeft dr. Sentse gewerkt als universitair docent Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Tussen haar promotie- en postdoc projecten heeft zij ook nog gewerkt als basispsycholoog bij Accare, het universitair centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Onderzoek

Het onderzoek van dr. Sentse is sterk interdisciplinair van aard en richt zich op hoe gedrag van personen is gerelateerd aan de context waarin zij zich begeven. Zij richt zich met name op de interactie tussen de persoon en het sociale netwerk in het voorspellen van probleemgedrag. Door geavanceerde statistische technieken toe te passen, waaronder longitudinale sociale netwerk analyse, multilevel analyse en groeicurve modellen, heeft dr. Sentse aangetoond dat probleemgedrag zoals delinquentie en pesten afhankelijk zijn van zowel iemands’ sociale status in de groep als de groepsnormen van het sociale netwerk waarin iemand zich bevindt.

Tegenwoordig past zij deze bevindingen ook toe op de gevangeniscontext, onder andere via een pilot onderzoek naar sociale netwerken in detentie dat zij heeft gecoördineerd binnen het grotere, nationale leefklimaat onderzoek (LIC study) in gevangenissen.

Dr. Sentse is ook lid van het Erasmus Urban Youth Lab, binnen het project ‘Bridging the gap between science and practice: vulnerable youth in major cities’ waarin zij betrokken was als copromotor van Lois Schenk, die haar proefschrift succesvol heeft verdedigd in april 2021.

Onderwijs

Dr. Sentse coördineert vakken in de Bachelor Criminologie en in de Master Criminaliteit en Veiligheidsbeleid. Daarnaast begeleidt zij Bachelor, Master en PhD studenten.

Organisatie

Dr. Sentse is Voorzitter van de Commissie Ethiek en Data van de faculteit Rechten. Op de afdeling Criminologie is zij verantwoordelijk voor de verdeling en toewijzing van alle onderwijs- en organisatietaken in het academische jaar. De afgelopen drie jaren was zij tevens coördinator van de decentrale selectie procedure van de Bachelor opleiding Criminologie.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 3.16

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.