Universiteit Leiden

nl en

Criminologie en Veiligheidsbeleid (MSc)

Waarom Universiteit Leiden?

Het onderwijs in deze master aan Universiteit Leiden is er op gericht om je op te leiden tot een expert op het terrein van veiligheidsbeleid in Nederland.

Studeren aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Leidse rechtenfaculteit biedt vernieuwend en verdiepend onderwijs met alle ruimte voor talent. Leiden is internationaal georiënteerd en heeft veel contacten met universiteiten, overheid en bedrijfsleven. De bewezen wetenschappelijke basis combineren wij met actuele kennis uit de praktijk. Een belangrijke verrijking, waarmee de studie wint aan veelzijdigheid, actualiteit en maatschappelijke waarde. Met onze vestiging in Den Haag zitten we dicht bij de politiek en internationale organisaties op het gebied van recht, veiligheid en beleid.

Bekijk hieronder de video om een indruk te krijgen hoe het is om aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te studeren.

Studeren aan de Universiteit Leiden

In 1575 was de Universiteit Leiden de eerste universiteit in Nederland. Sindsdien draagt de universiteit met gedegen wetenschappelijk onderzoek en onderwijs direct bij aan een veiliger, gezonder, duurzamer, welvarender en rechtvaardiger wereld. Onderzoekers kijken bij ons over de grenzen van hun vakgebied heen en werken samen met collega’s in binnen- en buitenland. In de jaarlijkse ranglijsten scoort de Universiteit Leiden steevast in de top 100 van 25.000 universiteiten wereldwijd. En we hebben maar liefst 26 Spinozapremies – de meest prestigieuze onderzoeksprijs in Nederland – op onze naam.

Zes redenen om de master Criminologie en Veiligheidsbeleid in Leiden en Den Haag te studeren

Als student van de Leidse master Criminologie en Veiligheidsbeleid profiteer je van:

  • de kleinschaligheid van de opleiding, waardoor je zeer intensief onderwijs krijgt;
  • de aandacht voor actieve onderwijsvormen, waarbij je bijvoorbeeld zelf empirisch onderzoek uitvoert en met medestudenten en docenten discussieert over beleidskeuzes;
  • contact met het werkveld aan de hand van gastcolleges, onderzoeksopdrachten uitgezet door opdrachtgevers uit de praktijk en werkbezoeken;
  • je stageperiode, waarbij je een grote keuze hebt uit organisaties;
  • de uitstekende bibliotheek van de Faculteit Rechten in Leiden, de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag;
  • de goede reputatie van de Leidse Rechtenfaculteit, zowel bij het vinden van een stageplek als in je latere carrière.

Je voert projecten uit waardoor je in contact komt met deskundigen uit de praktijk. Je doet empirisch onderzoek en formuleert aanbevelingen. Je leert hoe je theorie kunt toepassen en beleid kritisch tegen het licht kunt houden. In de vele gastcolleges van personen werkzaam bij organisaties uit de veiligheidszorg heb je de mogelijkheid om vragen te stellen en ideeën uit te wisselen.

Leiden én Den Haag

Je studeert in het hart van Den Haag én Leiden, dicht bij belangrijke instanties op het terrein van veiligheid.

 

Allround experts op het terrein van veiligheidsbeleid

Je ontdekt welke impact criminaliteit heeft op onze samenleving. Je duikt in actuele discussies, bijvoorbeeld over cyber crime, ondermijnende criminaliteit of milieucriminaliteit.

De master Criminologie en Veiligheidsbeleid verbindt actuele ontwikkelingen binnen de criminologie met urgente veiligheidsvraagstukken en de praktijk van criminaliteitsbeleid en strafrechtspleging. Op welke manier kan de maatschappij inspelen op criminaliteit? Hoe kunnen we beleid of het strafrecht inzetten om criminaliteit aan te pakken? Welke maatregelen zijn legitiem en effectief?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.