Universiteit Leiden

nl en

Criminologie en Veiligheidsbeleid (MSc)

Waarom Universiteit Leiden?

Het criminologieonderwijs aan Universiteit Leiden is er op gericht om je op te leiden tot allround criminoloog.

Vijf redenen om de master Criminaliteit en Veiligheidsbeleid in Leiden te studeren

Als student van de Leidse master Criminaliteit en Veiligheidsbeleid profiteer je van:

  • de kleinschaligheid van de opleiding, waardoor je zeer intensief onderwijs krijgt;
  • de aandacht voor actieve onderwijsvormen, waarbij je bijvoorbeeld zelf empirisch onderzoek uitvoert en met medestudenten en docenten discussieert over beleidskeuzes;
  • je stageperiode, waarbij je een grote keuze hebt uit organisaties;
  • de uitstekende bibliotheek van de Faculteit Rechten in Leiden, en ook de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag, een van de grootste juridische bibliotheken ter wereld;
  • de goede reputatie van de Leidse Rechtenfaculteit, zowel bij het vinden van een stageplek als in je latere carrière.

Je voert projecten uit waardoor je in contact komt met deskundigen uit de praktijk. Je doet empirisch onderzoek en formuleert aanbevelingen. Je leert hoe je theorie kunt toepassen en beleid kritisch tegen het licht kunt houden.

Je ontwikkelt een scherp oog voor de rol van slachtoffers en daders. Zo ontdek je welke impact criminaliteit heeft op onze samenleving. Je duikt in actuele discussies, bijvoorbeeld over internetcriminaliteit of DNA-databanken. Zo krijg je inzicht in maatregelen om criminaliteit te verminderen.

De master Criminaliteit en Rechtshandhaving verbindt actuele ontwikkelingen binnen de criminologie met urgente veiligheidsvraagstukken en de praktijk van criminaliteitsbeleid en strafrechtspleging. Op welke manier kan de maatschappij inspelen op criminaliteit? Hoe kunnen we beleid of het strafrecht inzetten om criminaliteit aan te pakken?

Studeren aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Leidse rechtenfaculteit biedt intensief en kwalitatief onderwijs met alle ruimte voor talent. Leiden is internationaal georiënteerd en heeft veel contacten met universiteiten, politiek en bedrijfsleven. De bewezen wetenschappelijke basis combineren wij met actuele kennis uit de praktijk. Een belangrijke verrijking, waarmee de studie wint aan veelzijdigheid, actualiteit en maatschappelijke waarde. Met onze vestiging in Den Haag zitten we dicht bij de politiek en internationale organisaties op het gebied van recht, rechtspraak en beleid.

Studeren aan de Universiteit Leiden

In 1575 waren we de eerste universiteit in Nederland. Sindsdien dragen wij met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs direct bij aan een veiliger, gezonder, duurzamer, welvarender en rechtvaardiger wereld. Onderzoekers kijken bij ons over de grenzen van hun vakgebied heen en werken samen met collega’s in binnen- en buitenland. In de jaarlijkse rankings scoort de Universiteit Leiden steevast in de top 100 van 25.000 universiteiten wereldwijd. En we hebben maar liefst 19 Spinozapremies – de meest prestigieuze onderzoeksprijs in Nederland – op onze naam.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.