Universiteit Leiden

nl en

Met internationaal recht kun je in het theater terecht

Als internationaal recht afgestudeerde je kinderdroom waarmaken en je eigen show in het theater opvoeren. Alumna Fleur Verhoeff doet het. Hoe is zij van rechten de kunsten in gerold? En in welke vorm maakt zij gebruik van haar achtergrond in internationaal recht?

Wat heb je gestudeerd en wanneer ben je afgestudeerd? 

Ik ben afgestudeerd in 1999 in het internationaal recht. Ik had een tussenjaar gedaan van drie maanden in Oxford en vijf maanden in Grenoble. Ik vond Oxford erg leuk, het was kleinschalig en internationaal en bood een echt studentenleven. Ik wilde eigenlijk daar blijven, maar dat mocht niet van mijn ouders. Leiden leek op Oxford qua kleinschaligheid. Ik moest echter wel wennen in het begin, maar dat is wellicht meer mijn karakter…. Uiteindelijk heb ik het heel erg naar mijn zin gehad. 

Heb je een docent waar je bijzondere herinneringen aan hebt? 

Ik moet direct denken aan professor Dugard! Hij begeleidde mij bij mijn scriptie, dat ging over in hoeverre Europese landen het universaliteitsbeginsel hadden toegepast. Ik vond rechten echt een taaie studie. Maar het schrijven van de scriptie vond ik super, de journalistieke hoek trok mij toen al heel erg. Mijn keuzevakken zocht ik destijds vooral onder andere bij Nederlands en als bijbaan werkte ik voor de LUMC kindertelevisie. Tegelijkertijd ben ik dyslectisch, wat denk ik voor mezelf een extra motivatie was om echt alles aan te pakken en zoveel mogelijk te willen leren tijdens mijn studie. 

Je bent op een totaal ander pad uitgekomen dan de geijkte rechtenstudent, kun je me wat vertellen over je carrièreverloop en hoe je hier bent gekomen? 

Ik heb een eigen uitgeverij voor boeken op maat. Ik had rechten gekozen omdat ik zoveel verschillende dingen leuk vond en ik, net als veel mensen, dacht dat rechten mij een brede, algemene basis zou bieden vanwaar ik vele richtingen op zou kunnen. Na mijn studie solliciteerde ik vooral bij goede doelen organisaties. De HR-manager bij het Rode Kruis destijds zei dat ik veel te creatief was voor een dergelijke ambtelijke organisatie. Dat heb ik ter harte genomen, ik ben de creatieve weg ingeslagen. Eerst een aantal jaren gewerkt bij het kinderprogramma Ernst, Bobbie & de Rest en daarna jaren Schooltelevisie gedaan. In die periode kreeg ik (vrij jong al) kinderen. Voor één van hen ging ik een neusspray kopen bij het Kruidvat, waar ik een kinderboekje bij cadeau kreeg. Ik las dit boekje en dacht, dat kan ik beter. Ik schrijf veel voor de medische wetenschap, waarbij ik moeilijke medische aandoeningen in luchtige kinderboekjes vertaal.

Ok, eigen uitgeverij als jurist is al bijzonder. Maar een eigen theatershow?

Toen ik 40 werd werkte en leefde ik zo onder de radar met mijn gezin met kleine kinderen. Ik nam me toen voor dat als ik 50 zou worden, ik een cabaretvoorstelling zou gaan maken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik als kind al droomde van een eigen show. Ik had in Wassenaar, waar ik vandaan kom, mijn eigen Wassenaarse Toneelbond (WTB). Tijdens mijn studententijd was ik actief bij het Leids Studententoneel en maakte ik kindertelevisie voor het LUMC. Maar dat maakt me zeker nog geen professional! Een aantal jaren voor mijn vijftigste ben ik heel bewust een theatercursus gaan volgen. Anderhalf jaar lang heb ik getraind, geleerd én materiaal verzameld. Die docent is mijn regisseur geworden. Op mijn vijftigste heb ik vervolgens een theater afgehuurd en 100 man, familie en vrienden, uitgenodigd. De show, ‘Vucking Vijftig’ was zo’n succes dat ik nu bezig ben het uit te breiden naar een mini toer. Succes is leuk, maar vooral omdat dit mij de kans biedt om mensen te kunnen blijven entertainen, ze een fijne avond te bezorgen. 

Heb je nog iets aan je rechtenstudie, pas je de kennis nog ergens toe?

Ja natuurlijk! Ik heb leren abstract te denken en heel veel informatie tot me nemen en dat hapklaar te maken. Met mijn boekjes op maat ontvang ik bijvoorbeeld heel veel informatie, daaruit moet ik de essentie halen en een kinderverhaal van maken. Ik ben ervan overtuigd dat mijn  rechtenstudie mij hiervoor heeft voorbereid. Ik heb écht moeten leren denken en leren,  moest daar veel moeite voor doen en daar heb ik nu nog steeds baat bij. Ik ben heel erg trots op mezelf dat ik rechten heb gestudeerd, ik vind en vond het een super mooie opleiding.

Wat zou je als tip willen meegeven aan de huidige studenten? 

Het klinkt als een open deur, maar het blijkt vaak moeilijker dan gedacht: doe niets puur en alleen voor je CV. Doe zoveel mogelijk dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. 

En natuurlijk, de guilty pleasure vraag….

Jaaa, voetbalwedstrijden van Liga en Premiere League binge-watchen  onder het genot van een culinaire McDonalds maaltijd.

Tot slot, met het nieuwe jaar in het verschiet, heb je nog een specifieke wens voor jezelf? 

Die is eigenlijk al in de maak: met mijn uit de hand gelopen hobby, mijn theatershow ‘Vucking Vijftig’, op tour gaan. *


*voor geïnteresseerden: 25 mei 2024 was al binnen 3 uur uitverkocht, maar 2 en 15 juni (resp. theater Pepijn en De Liefde zijn in aantocht)
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.