Universiteit Leiden

nl en

Notarieel Recht (LL.M.)

De master Notarieel Recht besteedt aandacht aan rechtsgebieden binnen het civiele en fiscale recht. Notarieel Recht een afwisselende en veelzijdige studie.

Pim Huijgen

Hoogleraar Notarieel recht

Pim Huijgen

‘In deze studie wordt de samenhang tussen het civiele en fiscale recht duidelijk. Niet alleen dynamisch en boeiend, maar het biedt ook goede carrièrekansen.’

“Overgang van vermogensbestanddelen en heffing van belastingen ter zake daarvan zijn belangrijke thema’s voor een notaris. In Leiden wordt daarom ook veel aandacht besteed aan de zogenaamde notariële belastingen (successie- en schenkingsrecht en overdrachtsbelasting). Het interessante van successierecht is dat het om mensen gaat. Achter iedere vererving heeft een mens gezeten die getracht heeft zijn wensen zo goed mogelijk te realiseren. Vaak gaat het om een belastingtechnisch zo voordelig mogelijke overheveling van het vermogen naar de naasten. De notaris kan de wensen van de aanstaande erflater regelen.

Ieder geval is anders. Bij de overgang van ondernemingsvermogen spelen andere problemen en belangen dan bij de overgang van beleggingen. Een nog vrij nieuwe ontwikkeling is estate planning. Dat is geplande en gestructureerde vermogensovergang. Dit fenomeen is komen overwaaien uit de VS. Vroeger durfden Nederlanders niet te praten over wat er bij hun dood moest gebeuren met hun vermogen. Mede door de estate planning is dat veranderd.

Het leuke van de notariële belastingen is dat zij geënt zijn op het civiele recht, dit in tegenstelling tot andere belastingen die meer op economische leest zijn geschoeid. Studenten vinden estate planning vaak moeilijk. Als zij echter het civiele recht beheersen krijgen zij – nogal eens na doorbijten – ook dit vak wel onder de knie. Ik spoor de studenten altijd aan vragen te stellen tijdens college, eventueel per e-mail of Blackboard.”

Waarom koos Annemarie de master Notarieel recht?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom kiezen voor de master Notarieel Recht?

Een notaris vervult een belangrijke conflictvoorkomende rol en biedt zekerheid. Als notaris moet je kennis hebben van een groot aantal rechtsgebieden binnen het civiele en fiscale recht. Daarmee is Notarieel Recht een afwisselende en veelzijdige studie. Je kunt je toeleggen op de familierechtpraktijk, ondernemingsrecht of onroerend-goedrecht. Afgestudeerden worden kandidaat-notaris of werken bij de overheid, financieel dienstverleners, de vastgoedsector of de advocatuur.

Waarom de master Notarieel Recht aan de Universiteit Leiden?

  • De Leidse rechtenfaculteit heeft een goede reputatie, nationaal en internationaal: jouw diploma heeft waarde.
  • Deze kleinschalige, persoonlijke master biedt inzicht in Nederlandse, Europese en internationale ontwikkelingen, ook op fiscaal gebied. Het is een uitstekende voorbereiding op de notariële praktijk.
  • Een groot deel van de afgestudeerde Leidse masterstudenten Notarieel Recht heeft binnen een halfjaar een passende functie. We helpen je daarbij met ons online mentornetwerk en persoonlijke loopbaancoaching.

Lees meer redenen om Notarieel Recht te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de master Notarieel recht bij jou?

Als notaris ben je dienstverlenend en bedenk je creatieve oplossingen binnen de grenzen van het recht. Lijkt het je leuk om straks een baan te krijgen waarin je midden in de samenleving staat? Volg je graag actualiteiten en kan je goed met mensen omgaan? Dan is de master Notarieel Recht iets voor jou. Zeker als je het ook boeiend vindt om je op juridisch vlak breed te ontwikkelen.

Bekijk de toelatings- en aanmeldingseisen voor Notarieel Recht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.