Universiteit Leiden

nl en

Straf- en strafprocesrecht (LL.M.)

Specialistisch én breed geschoold – dat kenmerkt de Leidse meester in de Rechten. In deze master verdiep jij je in de rechtsdiscipline van jouw keuze. En je leert hoe het recht tot stand komt. Je kunt alle kanten op.

Tineke Cleiren

Hoogleraar Straf- en strafprocesrecht

Tineke Cleiren

“Je komt op voor zaken die wij allemaal belangrijk vinden.”

“Strafrecht gaat over de hele samenleving en alle individuen daarbinnen. Dit recht heeft twee kanten: het streeft naar een veilige samenleving zonder criminaliteit, en het biedt bescherming aan verdachten. Dat is belangrijk, want iedereen kan ineens slachtoffer zijn, of zelfs verdachte worden van een strafbaar feit. Als strafrecht-jurist kom je op voor zaken die wij allemaal belangrijk vinden: eigendommen, goederen en je eigen lijf. Deze waarden staan bij iedereen heel hoog op de prioriteitenlijst. Dat maakt het strafrecht als rechtsgebied erg boeiend. Je bent altijd bezig met de publieke zaak én met mensen. Iedere zaak is weer heel anders en er zijn geen vaste antwoorden.

Onze afstudeerrichting Strafrecht bevat een Practicum en een Privatissimum. Bij het eerste trainen we ambachtelijke vaardigheden, bijvoorbeeld door een pleidooi te schrijven. Het Privatissimum richt zich op de wetenschappelijke vaardigheden. Zo onderzoeken de studenten bijvoorbeeld de rol van de burger in het strafproces. In beide onderwijsvormen schrijven studenten teksten, vonnissen of annotaties. De student traint zijn vaardigheden heel breed, want tijdens de werkgroepen voeren we ook discussies en houden de studenten presentaties. Daarnaast maken we de student vertrouwd met klassieke strafrechtsdenkers, criminologie, handhaving, sancties en internationale dimensies van het strafrecht.

Kortom, deze afstudeerrichting is door het karakter van het vakgebied heel boeiend, en dat versterken we nog eens door het strafrecht vanuit allerlei perspectieven te benaderen. De diverse onderwijsvormen maken het programma bovendien enorm gevarieerd.”

Ellen Gijselaar

Alumna, advocaat-stagiair

Ellen Gijselaar

‘Deze afstudeerrichting was een goede voorbereiding op mijn huidige werk als advocaat-stagiair.’

“Dé doorslaggevende ervaring? Dat was mijn stage bij Cleerdin & Hamer, in de strafrechtadvocatuur. Daar ontdekte ik dat ik advocaat wilde worden. Ik werk nu bij Pels Rijcken, bekend als het kantoor van de landsadvocaat. Ons kantoor bedient allerlei cliënten, waaronder veel lagere overheden en publieke organisaties. Er werken mensen met passie voor juridische inhoud en daarbij voel ik me thuis. Onze strafrechtsectie treedt op voor publieke organisaties zoals het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Justitie en de Raad voor de Kinderbescherming. De vraagstukken grenzen regelmatig aan het politieke, dat vind ik spannend. De zaken waaraan ik werk zijn zeer uiteenlopend en variëren van uitleveringen tot het uitzetten van krakers. Daarnaast treed ik regelmatig op in bodemprocedures, waarin voormalige verdachten schadevergoeding vorderen. Zij eisen dat bijvoorbeeld vanwege de toepassing van dwangmiddelen, zoals voorlopige hechtenis of inbeslagneming, of andere onrechtmatigheden in de strafrechtelijke procedure. Procederen en pleiten vind ik fantastisch om te doen.

De master Strafrecht was een goede voorbereiding op mijn huidige werk, vooral door de vakken Practicum en Privatissimum. Daarnaast was studievereniging S.O.S. voor mij erg belangrijk. Ik heb daarvoor een congres georganiseerd met strafrechtstudenten uit andere landen. Het is goed om open-minded naar andere strafrechtsstelsels te kijken.”

Waarom koos Rosanne de master Straf- en strafprocesrecht?

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom kiezen voor de master Rechtsgeleerdheid?

In de masteropleiding Rechtsgeleerdheid worden de verschillende hoofdgebieden van het recht in samenhang belicht. En je volgt meer verdiepende vakken in het rechtsgebied dat jij hebt gekozen. Niks passief in de banken: in het practicum en het privatissimum bereid je je actief voor op de praktijk. Studeer je af? Dan heb je je civiel effect, een vereiste voor toga-beroepen als rechter, advocaat en officier van justitie. Niet onbelangrijk: je kansen op de arbeidsmarkt zijn goed.

Waarom de master Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden?

  • De Leidse rechtenfaculteit heeft een goede reputatie, nationaal en internationaal: jouw diploma heeft waarde.
  • De masterstudie is intensief en uitdagend. Je maakt op veel verschillende manieren kennis met theorie en praktijk, bijvoorbeeld in actieve colleges zoals het practicum, het privatissimum en ons bekende Moot-court.
  • Je kansen op de arbeidsmarkt zijn goed. Mede dankzij ons grote netwerk en persoonlijke loopbaancoaching vindt ruim 80% van de Leidse juristen binnen een halfjaar een passende baan.

Past de master Rechtsgeleerdheid bij jou?

Als je je verder wil verdiepen in een specifiek rechtsgebied als arbeidsrecht, ondernemingsrecht of staatsrecht, dan is een master Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Net als de bachelor is deze opleiding een goede ‘match’ als je belangstelling hebt voor nieuws, maatschappelijke ontwikkelingen en mensen. Ben je daarbij ook nog een doorzetter en kijk je net even verder om creatieve oplossingen te bedenken, dan is deze master jou op het lijf geschreven.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de specialisatie straf- en strafprocesrecht? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.