Universiteit Leiden

nl en

Straf- en strafprocesrecht (LL.M.)

In de master Straf- en Strafprocesrecht leer je over alle aspecten binnen het strafrecht. De opleiding is een afstudeerrichting van de master Rechtsgeleerdheid.

Ellen Gijselaar

Alumna, advocaat-stagiair

Ellen Gijselaar

‘Deze afstudeerrichting was een goede voorbereiding op mijn huidige werk als advocaat-stagiair.’

“Dé doorslaggevende ervaring? Dat was mijn stage bij Cleerdin & Hamer, in de strafrechtadvocatuur. Daar ontdekte ik dat ik advocaat wilde worden. Ik werk nu bij Pels Rijcken, bekend als het kantoor van de landsadvocaat. Ons kantoor bedient allerlei cliënten, waaronder veel lagere overheden en publieke organisaties. Er werken mensen met passie voor juridische inhoud en daarbij voel ik me thuis. Onze strafrechtsectie treedt op voor publieke organisaties zoals het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Justitie en de Raad voor de Kinderbescherming. De vraagstukken grenzen regelmatig aan het politieke, dat vind ik spannend. De zaken waaraan ik werk zijn zeer uiteenlopend en variëren van uitleveringen tot het uitzetten van krakers. Daarnaast treed ik regelmatig op in bodemprocedures, waarin voormalige verdachten schadevergoeding vorderen. Zij eisen dat bijvoorbeeld vanwege de toepassing van dwangmiddelen, zoals voorlopige hechtenis of inbeslagneming, of andere onrechtmatigheden in de strafrechtelijke procedure. Procederen en pleiten vind ik fantastisch om te doen.

De master Strafrecht was een goede voorbereiding op mijn huidige werk, vooral door de vakken Practicum en Privatissimum. Daarnaast was studievereniging S.O.S. voor mij erg belangrijk. Ik heb daarvoor een congres georganiseerd met strafrechtstudenten uit andere landen. Het is goed om open-minded naar andere strafrechtsstelsels te kijken.”

Waarom koos Amanda de master Straf- en strafprocesrecht?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom kiezen voor de master Straf- en strafprocesrecht?

In de masteropleiding Straf- en strafprocesrecht worden de verschillende hoofdgebieden van het recht in samenhang belicht. En je volgt meer verdiepende vakken in het rechtsgebied dat jij hebt gekozen. Niks passief in de banken: in het practicum en het privatissimum bereid je je actief voor op de praktijk. Studeer je af? Dan heb je je civiel effect, een vereiste voor toga-beroepen als rechter, advocaat en officier van justitie. Niet onbelangrijk: je kansen op de arbeidsmarkt zijn goed.

Waarom de master Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden?

  • De Leidse rechtenfaculteit heeft een goede reputatie, nationaal en internationaal: jouw diploma heeft waarde.
  • De masterstudie is intensief en uitdagend. Je maakt op veel verschillende manieren kennis met theorie en praktijk, bijvoorbeeld in actieve colleges zoals het practicum, het privatissimum en ons bekende Moot-court. (VAR-pleitwedstrijd & Studentenparlement, zie hier voor meer informatie)
  • Je kansen op de arbeidsmarkt zijn goed. Mede dankzij ons grote netwerk en persoonlijke loopbaancoaching vindt ruim 80% van de Leidse juristen binnen een halfjaar een passende baan.

Past de master Straf- en strafprocesrecht bij jou?

Net als de bachelor is deze opleiding een goede ‘match’ als je belangstelling hebt voor nieuws, maatschappelijke ontwikkelingen en mensen. Ben je daarbij ook nog een doorzetter en kijk je net even verder om creatieve oplossingen te bedenken, dan is deze master jou op het lijf geschreven.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.