Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Studieprogramma

Bij Religiewetenschappen in Leiden bestudeer je de vele verschillende aspecten van religie vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken zoals filosofie, geschiedenis en sociale wetenschappen.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Carlijn Land

Student

Carlijn Land

"Voor mij voelen de colleges elke keer weer als een verrijking. Ik leer veel nieuwe dingen en leer dingen begrijpen waarvan ik niet eens wist dat ik het kon leren. Uit eigen ervaring kan ik delen dat het voor mij niet alleen gaat om het eindresultaat van de studie, maar dat ik ook enorm geniet tijdens mijn studie omdat ik een opleiding heb gekozen die heel erg bij mij als persoon past."

Tobias Kingma

Student

Tobias Kingma

"Het leukste vak vond ik Methoden en Technieken 3. Dat was het meest praktijkgerichte vak van de opleiding: we gingen zelf veldwerk doen door op pad te gaan naar een religieuze gemeenschap in Nederland. Tijdens het vak kregen we allerlei tools om dat onderzoek uit te voeren. Zo ben ik zelf een aantal dagen naar de Syrisch Orthodoxe kerk in Nederland gegaan. Het was heel leuk om zo actief met het vakgebied bezig te zijn. Het vak was in de eerste instantie vrij intens, maar ik heb er ontzettend veel geleerd."

Een aantal vakken uitgelicht

Religie is een menselijke culturele inspanning met vele variaties, betekenissen en functies. Ga in op de verscheidenheid aan en de achtergronden van symbolisch gedrag, de evolutie van religie in al haar pluriformiteit, gevormd door factoren als de fysieke omgeving van de maatschappij, de techniek of de rede.

Maak kennis met de wereld van de islam, de bronnen, de rechtsleer, de rituelen, sociale percepties, theologie en filosofie. De colleges gaan in op de verspreiding van de islam en de relatie tussen staat en islam.

In de colleges maak je kennis met geïnstitutionaliseerde religies als Scientology, Wicca (moderne hekserij) en Unification Church (Koreaanse religieus politieke beweging), maar ook met alternatieve spiritualiteit als New Age en het moderne geloof in heling, engelen en mindfulness.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. Onze Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.