Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Studieprogramma

Bij Religiewetenschappen in Leiden bestudeer je de vele verschillende aspecten van religie vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken zoals filosofie, geschiedenis en sociale wetenschappen.

Een aantal vakken uitgelicht

Religie is een menselijke culturele inspanning met vele variaties, betekenissen en functies. Ga in op de verscheidenheid aan en de achtergronden van symbolisch gedrag, de evolutie van religie in al haar pluriformiteit, gevormd door factoren als de fysieke omgeving van de maatschappij, de techniek of de rede.

Maak kennis met de wereld van de islam, de bronnen, de rechtsleer, de rituelen, sociale percepties, theologie en filosofie. De colleges gaan in op de verspreiding van de islam en de relatie tussen staat en islam.

In de colleges maak je kennis met geïnstitutionaliseerde religies als Scientology, Wicca (moderne hekserij) en Unification Church (Koreaanse religieus politieke beweging), maar ook met alternatieve spiritualiteit als New Age en het moderne geloof in heling, engelen en mindfulness.

Tobias Kingma

Eerstejaarsstudent

Tobias Kingma

"Ik ben actief lid van de studievereniging T.F.L.S. De vereniging onderneemt heel diverse activiteiten: een borrel of een lunch met elkaar, maar er zijn ook lezingen en uitstapjes naar een museum. Er is altijd wel een link met de studie Religiewetenschappen. We gaan dit voorjaar bijvoorbeeld op studiereis naar Israël. Ook Leiden als studentenstad is een prettige omgeving. Het voelt niet als een stad, meer als een groot dorp. Je komt veel mensen tegen, maar het wordt nooit massaal."

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze e-Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden