Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Arbeidsmarkt

Na je afstuderen beschik je over brede kennis van religie en de maatschappelijke ontwikkelingen die daarmee samenhangen. Bovendien ben je nu een onafhankelijke, kritische denker en onderzoeker, klaar om de arbeidsmarkt te betreden! Met je academische en praktische vaardigheden ben je geschikt voor vele verschillende functies.

Deze vaardigheden helpen je vooruit

Van onze oud-studenten vindt 93% binnen twee maanden werk en 73% daarvan vindt direct een baan op hbo- of universitair niveau, zo blijkt uit ons arbeidsmarktonderzoek.  Met een degree Religiewetenschappen beschik je niet alleen over kennis van religies en maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook over academische vaardigheden die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Denk aan vaardigheden op het gebied van onderzoek, analytisch denken en timemanagement. Doe je ook nog relevante werkervaring op tijdens je studie? Dan vind je nog sneller die baan van je dromen. 

Jeroen van Es

Alumnus Religiewetenschappen

Jeroen van Es

"Nog voor ik mijn propedeuse had gehaald, vond ik al een baan. Toen een docent van mijn middelbare school hoorde dat ik deze studie volgde, nodigde hij me uit voor een gesprek."

"Levensbeschouwing is een combinatie van religie en filosofie en ik richt mijn lessen op alle vormen van religie, ook de minder conventionele zoals New Age en Satanisme komen voorbij. Tijdens je studie krijg je allerlei academische vaardigheden aangereikt die je overal kunt gebruiken, zelfs statistiek. Het mag dan op het eerste gezicht geen studie lijken voor een goede positie op de arbeidsmarkt maar de vorming van deze opleiding kan je nog je hele carrière van pas komen."

Waar kom je na je studie terecht?

Met een studie Religiewetenschappen ben je voor veel werkgevers aantrekkelijk. Door je kennis van religie, je academische vaardigheden en met je wetenschappelijke achtergrond kan je in verschillende werkvelden aan de slag, denk bijvoorbeeld aan journalistiek, diplomatie, media, consultancy of onderwijs.

Sectoren waar onze alumni werkzaam zijn:

 • 25.0 % Onderwjis
 • 25.0 % Onderzoek
 • 8.0 % Consultancy
 • 8.0 % Cultuur, sport en recreatie
 • 8.0 % Non-profit (bijv. bij een ideële organisatie)
 • 8.0 % Overheid en semioverheid
 • 17.0 % Overig

Bron: Arbeidsmarktonderzoek onder afgestudeerden Religiewetenschappen 2012 t/m 2015. Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen.

Bedrijven

Organisaties waar studenten Religiewetenschappen o.a. werkzaam zijn:

 • Leidse Onderwijsinstellingen (LOI)
 • Vereniging van Universiteiten (VSNU)
 • Rivierduinen, organisatie voor geestelijke gezondheidszorg
 • Gemeente Den Haag

Alumna Laura Hurkxkens werkt als educator bij Museum De Voorde in Zoetermeer. Na haar Bachelor Religiewetenschappen volgde zij de educatieve master. Laura: 'Ik ontwikkel al het materiaal zelf!'

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.