Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Na je studie

Na je afstuderen beschik je over brede kennis van religie en de maatschappelijke ontwikkelingen die daarmee samenhangen. Bovendien ben je nu een onafhankelijke, kritische denker en onderzoeker, klaar om de arbeidsmarkt te betreden! Met je academische en praktische vaardigheden ben je geschikt voor vele verschillende functies.

Wat weet je en kun je na je bachelordiploma?

De opleiding heeft als doel je inzicht te verschaffen in de rol van religie in het leven van mensen: op welke manier geven zij door middel van religie betekenis aan hun leven? Je bouwt in de studie een brede en diepgaande kennis op over verschillende grote en kleine religies. Je leert een kritische houding te ontwikkelen ten opzichte van religie en verwerft een wetenschappelijk en analytisch vermogen in de bestudering van religieuze uitingen.

Alumnus Sjoerd van de Vijver werkt als docent Levensbeschouwing. Hij laat zijn leerlingen vaardigheden opdoen waarmee ze kunnen reflecteren op zichzelf, en biedt hen een steviger identiteit om de wereld mee in te gaan.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Toekomstperspectief

Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer over onze masteropleidingen

Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding volgen, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.
Lees meer over de arbeidsmarkt 

Anouk Ybema

Alumna

Anouk Ybema

"Op mijn opleiding heb ik heel goed geleerd om grote, complexe onderwerpen te tackelen. Bij mijn huidige baan werk ik veel samen met specialisten en dan is het goed dat iemand zoals ik meer oog heeft voor het grote plaatje. Bovendien is het heel waardevol dat je bij religiewetenschappen wordt getraind om je ervan bewust te zijn dat iedereen een andere achtergrond heeft, zowel qua religie, maar ook qua opleiding of land van herkomst. Hierdoor kan ik makkelijk communiceren en samenwerken met allerlei verschillende soorten mensen. Dit is een vaardigheid die in de praktijk goed van pas komt."

Susanne Kuipers

Alumna Religiewetenschappen

Susanne Kuipers

"Ik ben beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, op de directie Samenleving en Integratie. Dit is mijn eerste baan na mijn afstuderen. Via via ben ik hier terecht gekomen, netwerken dus eigenlijk."

"Ik kreeg direct veel verantwoordelijkheid, maar wel met ondersteuning en feedback. Het is voor mij de perfecte baan omdat ik me bezighoud met onderwerpen die me interesseren, zoals het verbod op gelaatsbedekkende kleding, antidemocratische groeperingen en imamopleidingen."

Josine Heijnen

Alumna Religiewetenschappen

Josine Heijnen

“Naast mijn studie heb ik veel andere dingen gedaan, van bestuur bij mijn studievereniging tot freelance journalistieke opdrachten. Die combinatie was heel waardevol: zo leer je praktische zaken met denkwerk combineren, maar ook multitasking en het hoofd koel houden.”

Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event

De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.

Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.

Loopbaanbegeleiding

De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.