Universiteit Leiden

nl en

Griekse en Latijnse taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in Grieks, Latijn, oude geschiedenis, materiële cultuur en antieke wijsbegeerte.

Programmaoverzicht

Grieks en Latijn
Je leert het Grieks en Latijn optimaal beheersen. Hierbij bestudeer je met name klassieke teksten, maar er is ook aandacht voor het Latijn uit de Late Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance.

Oude geschiedenis
Je ontdekt de Grieks-Romeinse geschiedenis in al zijn facetten. En je leert om je bronnen kritisch te beschouwen.

Materiële cultuur
Er is veel meer overgeleverd uit Grieks-Romeinse cultuur dan alleen teksten. In je tweede jaar krijg je een overzicht van alle belangrijke materiële zaken uit de klassieke oudheid.

Antieke wijsbegeerte
De teksten van Antieke filosofen vormen hoogtepunten in de klassieke literatuur. Jij leert ze lezen, analyseren en onderzoekt hun impact op de hedendaagse filosofie.

Bekijk de kennisclips over Griekse en Latijnse grammatica op YouTube. 

Een aantal vakken uitgelicht

De werking van de Atheense democratie, de organisatie van de Griekse polis en de rol van oorlogvoering in de Griekse wereld: deze en vele andere aspecten uit de Griekse geschiedenis komen aan bod.

De tragedies van Aeschylus, Sophocles en Euripides zijn natuurlijk literaire meesterwerken, maar ze vertellen ons ook veel over de manier waarop Grieken nadachten over hun verleden, hun identiteit en over de verhouding tussen familie, religie en polis (stadstaat). Allerlei vragen komen aan bod, zoals: hoe werden tragedies (en komedies) opgevoerd, wat was de rol van het koor, hoe heeft het antieke drama moderne schrijvers beïnvloed?

Je krijgt inzicht in de beginselen van de antieke retorica en leert welke rol retorische toespraken hadden in de politiek van het Romeinse rijk. Je maakt kennis met het werk van de beroemde redenaar Cicero en je verdiept je in de retorische theorie en de stilistische vorm van retorisch proza.

Dit college biedt een inleiding in de humanistische filologie in de Renaissance en het belang daarvan voor de tekstoverlevering van de klassieke (Latijnse) literatuur. Daarnaast is het ook een inleiding in de Latijnse literatuur van de Renaissance zelf.

De Griekse komedie is een uitbundig genre waaraan van alles te beleven valt: als theater performance, in taalkundige en literaire zin, maar ook als een fenomeen dat nauw verbonden is met de Atheense democratie. Als voorbeeld wordt een stuk van Aristophanes, de beroemste komediedichter, gelezen en is er aandacht voor alle mogelijke aspecten daarvan, van tekstkritiek, tot satire en burgerschapskritiek.

Sol Titarsolej

Ouderejaarsstudent

Sol Titarsolej

"In het eerste jaar vertaal je veel Griekse en Latijnse teksten. Geleidelijk aan gaat het steeds meer in de studie over de inhoud en interpretatie van de teksten. Wat ik waardeer aan de studie is dat de vakken evenwichtig zijn samengesteld. Zo krijg je een leuke afwisseling tussen abstracte vakken waarbij je teksten gaat vertalen en meer verhalende vakken over cultuur en filosofie. Het vak Propertius’ Rome spreekt mij het meest aan. In het vak ga je in op hoe de elegische dichter zich verhield tot het Rome van Augustus. Propertius is een liefdesdichter, maar in zijn teksten spelen allerlei politieke invloeden. In een klein groepje bespreek je elke week een passage en ga je de tekst interpreteren. Over de betekenissen ontstaan inhoudelijke discussies."

Dante Aramideh

Student

Dante Aramideh

"Mijn favoriete vak ging over Herodotus, over het vertellen van verhalen. Het vak laat zien hoe hij speelt met taal. Herodotus schreef het eerste geschiedwerk, maar schreef ook over ‘mieren ter grootte van vossen die op zoek gaan naar goud’. Dat vind ik geweldig: volgens auteurs zoals hij stonden realiteit en absurditeit heel dicht bij elkaar en ze konden vermengd worden."

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. Onze Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

De coniunctivus uitgelegd door Sander de Weger

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.