Rechtsgeleerdheid
Sectorplannen
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid is nauw aangesloten bij onderzoeksthema's op het domein van de sociale en geesteswetenschappen binnen de Nederlandse Sectorplannen.
Met de sectorplannen wetenschappelijk onderwijs en onderzoek wil het kabinet sinds 2022 de kwaliteit van het hoger onderwijs en wetenschap verbeteren, en samenwerking tussen en binnen universiteiten stimuleren. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid neemt deel aan de sectorplannen sociale en geesteswetenschappen (SSH).
Nederlands Sectorplan Rechtsgeleerdheid
Onderzoekers van de faculteit hebben in de periode 2018-2025 onderzoek verricht binnen twee speerpunten van het Nederlands Sectorplan Rechtsgeleerdheid: Conflictoplossende Instituties en Empirical Legal Studies.
Conflictoplossende Instituties
Het thema Conflictoplossende Instituties (COI) beoogde bij te dragen aan een fundamentele herbezinning op het probleemvoorkomend en probleemoplossend vermogen van de rechtsstatelijke instituties ten behoeve van burgers. Daartoe hebben onderzoekers de theoretische en empirische basis van het onderzoek naar conflictoplossing verstevigd en het perspectief van de burger centraal gesteld. COI heeft een structurele interuniversitaire samenwerking opgezet met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit. Meer informatie.
Het nieuwe profileringsthema ‘Vertrouwen in instituties’ van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bouwt voort op het succesvolle COI, en zal zich richten op vertrouwen in brede zin, van burgers in instituties en tussen instituties onderling, en hoe dit vertrouwen kan worden vergroot.
Empirical Legal Studies
Het speerpunt Empirical Legal Studies (ELS) had in Leiden het doel een impuls te geven aan empirisch-juridisch onderzoek binnen de rechtswetenschap door inhoudelijk vernieuwende onderzoeksagenda’s op te stellen, een landelijke gemeenschap te bouwen en trainingsmogelijkheden te bieden. Bij ELS ging het om een inclusieve onderzoeksgemeenschap die de inhoudelijke juridische problematiek centraal stelt en deze door middel van sociaalwetenschappelijke methoden op een bredere manier bestudeert. Onderzoekers werkten nauw samen met vijf andere deelnemende universiteiten (Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam). Meer informatie.
Voor de komende jaren is ‘Recht en Empirie’ gekozen als een van de vier profileringsthema’s van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, een belangrijke stap in het bestendigen van empirisch-juridisch onderzoek en het stimuleren van verdere samenwerking tussen de afdelingen.
SSH Sectorplan Dwarsdoorsnijdend thema
Sinds 2024 nemen wetenschappers deel aan het dwarsdoorsnijdend thema binnen het SSH Sectorplan, getiteld ‘Welvaart, participatie en burgerschap in een digitale wereld’.