Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Rechtsgeleerdheid

Over ons

De rechtenfaculteit is tegenwoordig gevestigd in twee prachtig gerenoveerde monumentale panden in het historische hart van Leiden. Daarnaast bieden wij onderwijs en onderzoek op de Campus Den Haag.

Op de Campus Den Haag werkt het Grotius Centre for International Legal Studies nauw samen met de Haagse gerechtshoven en internationale organisaties.

Onderwijs en onderzoek

Jaarlijks kiezen ruim 900 studenten voor een studie Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht, Fiscaal recht of Criminologie in Leiden. Om de kwaliteit van het onderwijs te bewaren, geldt er voor de meeste opleidingen een numerus fixus. Het totaal aantal studenten in de Bachelor en de Master is circa 5200. Daarnaast komen er jaarlijks zo’n 500 tot 600 buitenlandse studenten naar Leiden, van uitwisselingsstudenten die een semester in Leiden studeren, tot studenten die hun juridische opleiding al hebben voltooid en nu zijn geselecteerd voor één van de negen Advanced master-opleidingen.

De faculteit legt in haar onderwijs vanzelfsprekend veel nadruk op de Nederlandse rechtsorde. Dat is immers waar veel van haar alumni werkzaam zijn – soms op beeldbepalende posities, bijvoorbeeld in de rechtspraak, de overheid, of in de advocatuur. Om goed te kunnen inspelen op veranderingen in de arbeidsmarkt, blijft de faculteit haar onderwijsaanbod aanpassen. In de afgelopen jaren startten nieuwe master-opleidingen op het gebied van Financieel recht, Arbeidsrecht en – uniek in Nederland – Jeugdrecht. Veel van het facultaire onderzoek is ook direct relevant voor de beroepspraktijk. Zo geeft Leiden invulling aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Internationaal georiënteerd

Toch is Leiden van oudsher óók sterk internationaal georiënteerd. Er bestaat een lange traditie van bestudering van het internationale en het Europese recht. De eerste leerstoel internationaal belastingrecht werd destijds in Leiden gevestigd. Ruim 100 jaar geleden bestudeerde Van Vollenhoven al het adatrecht van Nederlands-Indië, en nog altijd heeft de faculteit een open oog voor recht en bestuur in ontwikkelingslanden. Al meer dan vijftig jaar organiseert de faculteit in samenwerking met Columbia University (VS) een tweejaarlijkse zomercursus over Amerikaans recht. Studenten worden gestimuleerd een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Omgekeerd vinden veel buitenlandse studenten de weg naar Leiden, om er een rijk aanbod Engelstalig onderwijs aan te treffen.

Om de internationale samenwerking te vergemakkelijken heeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid niet alleen meer dan zestig uitwisselingsovereenkomsten, maar maakt ze ook deel uit van verschillende netwerken, zoals de Strategic Alliance of Research Faculties of Law (SARFaL) en de League of European Research Universities (LERU).