Universiteit Leiden

nl en

Nederlandkunde (MA)

Carrièreperspectieven

Waar komen onze alumni terecht?

Bij bedrijven en instellingen in én buiten de Europese Unie zijn buitenlanders met gedegen kennis van de Nederlandse taal en cultuur zeer in trek. Veel afgestudeerden in de Nederlandkunde werken voor de overheid (zoals ambassades en consulaten) of in het bedrijfsleven, of vinden werk als vertaler of docent Nederlands als tweede taal. Anderen vinden een functie bij de afdeling Neerlandistiek van een universiteit in hun eigen land, in het onderwijs of onderzoek.

Enkele functies van pas afgestudeerden:

  • Contract Agent bij de Europese Commissie
  • Docent Nederlandse letterkunde bij een buitenlandse universiteit
  • Medewerker archieven bij een ministerie
  • Literair agent bij een literair agentschap
  • PhD-onderzoeker bij een universiteit
  • Docent Nederlands in het buitenland

Nathalie Haak

Afgestudeerd bij Nederlandkunde (MA Neerlandistiek)

Nathalie Haak

"Sinds mijn afstuderen werk ik als projectleider bij het stadsarchief van de gemeente ’s-Hertogenbosch, waarbij ik me bezighoud met het archiveren en digitaliseren van oorlogsbronnen uit de periode 1935-1945. Al tijdens mijn studie had ik veel interesse in geschiedenis en literatuur en in het bijzonder de culturele sector. Zo heb ik tijdens mijn studie gewerkt bij de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden als projectmedewerker van het Jan Wolkersarchief."

Een master met een andere specialisatie "Ik heb bij de master Neerlandistiek gekozen voor de specialisatie Nederlandkunde. Bij deze specialisatie lag de focus sterk op Nederlandse geschiedenis en literatuur. Ik heb gedurende deze master verschillende Engelstalige vakken bij de master History gevolgd waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Vervolgens heb ik mijn scriptie geschreven over Nederlandstalige nazi-jeugdboeken uit de periode 1940-1945. Ik heb onderzocht uit welke elementen de nazi-ideologie is opgebouwd en hoe deze terug te zien zijn in de teksten aan de hand van discoursanalyse en binaire opposities. Inmiddels ben ik ook als promovendus begonnen aan een PhD-traject over dit onderwerp.”

Een combinatie van geschiedenis en literatuur "Tijdens en ook na mijn bachelor Nederlandse taal en cultuur had ik behoefte aan meer uitdaging dan alleen letterkunde. Ik had altijd al interesse in Nederlandse geschiedenis en ik had ook zelf een keuzepakket samengesteld uit geschiedenisvakken. Toen stuitte ik op de master Neerlandistiek met als specialisatie Nederlandkunde waarbinnen de combinatie van geschiedenis en literatuur een mogelijkheid was. Ik zou aan iedere student willen meegeven dat het belangrijk is om je perspectief te verbreden en je waar mogelijk nog verder te ontwikkelen en te specialiseren binnen je studie."

Lerarenopleiding

Als je interesse hebt in een loopbaan in het onderwijs, kun je je na voltooiing van deze master aanmelden voor de eenjarige Educatieve master bij het ICLON. Om toegelaten te worden heb je zowel een master- als bachelordiploma nodig op het terrein van de neerlandistiek, of een nauw verwant programma. Je moet vloeiend Nederlands spreken om de opleiding te kunnen volgen, en er zijn wat aanvullende toelatingseisen. Het is overigens ook mogelijk om direct na je bachelorstudie de tweejarige educatieve master bij het ICLON te doen. In deze master zijn vakinhoud en didactiek meer geïntegreerd.

In welke sectoren werken onze studenten?

De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek 2016-2020.

  • 20 % Communicatie en marketing
  • 20 % Onderwijs
  • 10 % Financiële instellingen
  • 10 % ICT
  • 10 % Media en journalistiek
  • 10 % Overheid en semioverheid
  • 5 % Zakelijke dienstverlening
  • 5 % Consultancy
  • 5 % Onderzoek
  • 5 % Overig

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Lees meer over hoe deze master jou precies voorbereidt op je toekomstige carrière en bekijk onze voorbereidingsactiviteiten. 

Met de specialisatie Nederlandkunde krijg je een grondige kennis van en en inzicht in de kernbegrippen, het apparaat, de onderzoeksmethoden en -technieken van het gekozen specialisatiethema (Nederlandse taalkunde, Nederlandse letterkunde, Vaderlandse geschiedenis of Nederlandse kunstgeschiedenis).

  • Na je studie ben je in staat om op zeer hoog niveau te interpreteren, redeneren en argumenteren en uitstekend mondeling en schriftelijk te presenteren.
  • Je kunt zelfstandig onderzoek doen op het terein van je gekozen specialisatiethema en je kunt kritisch redeneren, goed problemen analyseren en systematisch zoeken naar een oplossing.
  • Je bent in staat om letterkundige, taalkundige of (kunst)historische bronnen te analyseren en te interpreteren aan de hand van traditionele en moderne benaderingswijzen, onder kritische gebruikmaking van de relevante vakliteratuur.
  • Anderstaligen kunnen communiceren op niveau C1 van het Europees Referentiekader taalvaardigheid.

Veel van onze studenten kiezen ervoor om een stage te lopen tijdens hun masteropleiding. Studenten van de master specialisatie Nederlandkunde hebben stages gelopen bij organisaties zoals:

Meertens instituut;
Entoen.nu;
Prins Claus Fonds.

De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.

De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops

Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen. 

Sluit je aan bij het Mentornetwerk om advies te krijgen van alumni die ervaring hebben op de arbeidsmarkt. Meer dan 1200 alumni helpen je graag!

Jelle over het vinden van een stage via het Mentornetwerk

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.