Universiteit Leiden

nl en

Forensische Criminologie (MSc)

Studieprogramma

Waarom Leiden volgens dr. Kunst?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Programma

Als student van de master Forensische Criminologie bestudeer je zowel de theorie als de praktijk, en ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt in je toekomstige carrière. De vakken die je volgt, zorgen ervoor dat je je inzichten over criminaliteit kunt verdiepen.
Je volgt in deze afstudeerrichting in totaal zes vakken. De master wordt in het tweede semester afgesloten met een scriptie, bij voorkeur gecombineerd met een stage. Hierin pas je de theoretische en methodische vaardigheden en inzichten die hebt ontwikkeld toe op een criminologisch probleem. Als afgestudeerde aan deze opleiding heb je een MSc-graad.

Actueel onderzoek

De onderwijsthema’s in de masteropleiding zijn nauw verweven met het onderzoeksprogramma van de vakgroep Criminal Justice: Legitimacy, Accountability, and Effectivity

Het gebeurt vaak dat je als student deelneemt aan het lopende onderzoek van je docenten. Je wordt daarbij betrokken bij allerlei actuele ontwikkelingen in de media en maatschappij.

Pluspunten van de studie

Als student van de Leidse master Forensische Criminologie profiteer je van:

  • de kleinschaligheid van de opleiding, waardoor je zeer intensief onderwijs krijgt;
  • de aandacht voor actieve onderwijsvormen, zoals het practicum, waarbij je direct je vaardigheden in de praktijk kunt toetsen;
  • je stageperiode en scriptie, waarbij je een grote keuze hebt uit organisaties en onderwerpen;
  • de uitstekende bibliotheek van de Rechtenfaculteit in Leiden, en ook de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag, een van de grootste juridische bibliotheken ter wereld;
  • de goede reputatie van de Leidse Rechtenfaculteit, zowel bij het vinden van een stageplek als in je latere carrière.

De masterscriptie is het sluitstuk van je opleiding. Op twee momenten in het jaar kun je je inschrijven op een criminologisch relevant thema en start je met het scriptietraject: in oktober (scriptie start in februari) en in februari (scriptie start in maart). Het scriptietraject bestaat uit een zelfstandig onderzoek naar het thema van je voorkeur. Dat onderzoek voer je in principe uit op een stageplek binnen de publieke (bijv. de politie, de marechaussee, het IND, of het Schadefonds Geweldsmisdrijven) of commerciële sector  (bijv. een bank, een verzekeringsmaatschappij of een consultancybureau). Afhankelijk van het thema van je keuze, wordt door de stage- en scriptiecoördinator getracht je te koppelen aan een begeleider met expertise op dat thema. Je begeleider helpt je met het vinden van een geschikte stageplek en het bedenken van een geschikte onderzoeksopzet.  De onderzoeksopzet presenteer je aan je medestudenten en de tweede lezer van je scriptie, zodat je in een vroeg stadium feedback kunt krijgen op je onderzoeksplannen. Gedurende het stagetraject kun je de vaardigheden die je tijdens je stage opdoet bijhouden in een portfolio. De stage en het onderzoek monden uit in een scriptie van 10.000 tot 15.000 woorden (inclusief referenties).

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt.

Een stage is echter niet bij iedere specialisatie een verplicht onderdeel. Het bureau Studenten Loopbaan Service van de Universiteit Leiden en de facultaire loopbaancoach helpen je graag om een geschikte stageplek te vinden. Ook hebben docenten een groot netwerk waar regelmatig stageplaatsen beschikbaar komen. Kijk voor sollicitatietips en een actueel overzicht in Nederland en het buitenland op: Studenten Loopbaan Service Op de facultaire website vind je een overzicht van het aanbod aan stageplaatsen, bijbanen en vacatures dat bij ons binnenkomt.

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken. Hiervoor ga je al  tijdens je bachelor plannen maken.

Op een buitenlandse universiteit kun je vakken volgen die in Leiden niet worden gegeven. Of je kunt je verdiepen in onderwerpen waar in Leiden minder aandacht voor is. De rechtenfaculteit werkt samen met vele gerenommeerde universiteiten in Europa, zoals Oxford, Parijs, Siena, Oslo, Granada en Zürich. Maar ook wereldwijd heeft de opleiding goede contacten. Zo kun je bijvoorbeeld studeren in China aan de Shanghai International Studies University.

Voor meer informatie: Bureau Internationaal Onderwijs

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.