Universiteit Leiden

nl en

Forensische Criminologie (MSc)

Aanmeldprocedure

De aanmeldprocedure bestaat uit drie delen:

Deel 1. Aanmelden in Studielink

De aanmeldprocedure start in Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Je kunt je ieder jaar vanaf 1 oktober inschrijven voor het volgende academisch jaar.

 1. Log in bij Studielink en volg de instructies.
 2. Na deze eerste stap ontvang je binnen 2 dagen:
  • een bevestigingsmail met informatie en de verdere stappen die je moet ondernemen;
  • de gegevens voor je ULCN studentenaccount (tenzij je natuurlijk al een ULCN account hebt);
  • de link naar het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis).

Let op: Mocht je je willen aanmelden voor een specialisatie van een masterprogramma: selecteer dan eerst de master en selecteer vervolgens de masterspecialisatie. Het selecteren van de masterspecialisatie kan in stap 4 (Institutional Questions) in Studielink.

Na ontvangst van je ULCN studentenaccount, log je in op het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis). De link ontvang je via e-mail. Eenmaal ingelogd in uSis, kun je de status van je aanmelding checken. Er zijn twee mogelijkheden:

1. Je bent direct toegelaten
In het online aanmeldportaal (uSis) kun je zien of je met je (Nederlandse) diploma direct bent toegelaten. In het systeem vind je ook een overzicht van wat je allemaal nog moet regelen voor je inschrijving. Volg nauwkeurig de instructies en ga verder naar Stap 3 Studentregistratie.

2. Je bent niet direct toegelaten: er is verdere actie nodig.
Als je diploma niet direct toegang geeft tot de master van je keuze, dan laat het online aanmeldportaal (uSis) je weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan een toelatingsverzoek indienen. Het online aanmeldportaal (uSis) informeert je hoe je dit moet doen. Zie ook Deel 2: Dien een toelatingsverzoek in .

Deel 2. Dien een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden

Als je niet direct toelaatbaar bent, moet je via het online aanmeldportaal (uSis) een toelatingsverzoek doen.  Volg de onderstaande stappen: 

Via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) kun je alle benodigde gegevens aanleveren en documenten uploaden. Het portaal geeft je een overzicht wat je moet doen om je toelatingsverzoek te voltooien. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Iedereen die een buitenlands diploma heeft, betaalt €100 administratiekosten. Dit bedrag is niet-restitueerbaar. Wel kun je je hiermee voor tot drie opleidingen/specialisaties per studiejaar inschrijven. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling.  Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk. Via het online aanmeldportaal (uSis) kun je lezen hoe je de administratiekosten kunt betalen.

Wanneer hoef ik geen administratiekosten te betalen?

Je hoeft geen administratiekosten te betalen als:

 • Je een Nederlands bachelorsdiploma hebt, of momenteel een bachelor volgt aan een Nederlandse Universiteit (of hogeschool).
 • Je eerder geregistreerd stond als uitwisselings-, bachelor, master- of pre-master student aan de Universiteit Leiden.
 • Je hiervoor al bent toegelaten voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden en hebt verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je aanmeldt voor een andere opleiding of specialisatie.
 • Je een Nederlandse verblijfsvergunning voor asiel hebt.
 • Je een Indonesische student bent en beschikt over een ‘review letter’ van het Leiden Science Indonesia Office
 • Je hebt een CEU Praesidium Libertatis-beurs aangevraagd (alleen van toepassing op studenten die zijn voorgedragen door de Central European University).

Andere gronden voor vrijstelling van betaling worden niet geaccepteerd.

Ben je een internationale student? Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je in het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

Nadat we je toelatingsverzoek en (eventuele)  administratiekosten hebben ontvangen, controleert het Admission Office of alle vereiste documenten zijn bijgevoegd. Admission Office laat per e-mail weten of aanvullende informatie/documenten nodig zijn. De toelatingscommissie zal vervolgens: 

 • Besluiten of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding;
 • Dit besluit zo snel mogelijk met je delen. Vaak gebeurt dit binnen vier tot zes weken nadat de Universiteit Leiden je toelatingsverzoek heeft ontvangen

Je wordt via e-mail op de hoogte gebracht van het besluit. Je kunt de status van je toelatingsverzoek bekijken via het online aanmeldportaal (uSis).

Er zijn drie mogelijke besluiten:

 1. Je bent toegelaten
  Je voldoet aan alle toelatingseisen.
 2. Je bent voorwaardelijk toegelaten
  Nadat je aan bepaalde eisen heb voldaan wordt je toegelaten. Deze eisen worden toegelicht in het online aanmeldportaal(uSis).
 3. Je bent niet toegelaten
  De gronden voor afwijzing worden vermeld in het online aanmeldportaal (uSis)

Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten moet je nog een aantal acties ondernemen.

Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office je om je deelname aan de opleiding te bevestigen via het online aanmeldportaal (uSis).

 1. Ga naar ‘Aanmelden Opleiding’ in het online aanmeldportaal (uSis).
 2. Open het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:
 • Ja, ik wil starten met deze opleiding.
 • Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
 • Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een e-mail met instructies ontvangen.

Hoe eerder, hoe beter
Maak je keuze zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je deadlines of belangrijke informatie over je opleiding mist.

Keuze wijzigen
Je kunt je keuze nog wijzigen in uSis of doorgeven aan het masterteam van het Admissions Office.

Deadline definitieve keuze
Heb je een visum of verblijfsvergunning nodig? Die kun je pas aanvragen nadat je hebt bevestigd. Bevestig je deelname dus vóór de deadline voor de aanvraag van je visum/verblijfsvergunningAls je geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt, is de uiterste deadline de start van je opleiding.

Part 3: Registreren als student

Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten, dien je je nog te registreren als student aan de Universiteit Leiden. Dit doe je als volgt:

Controleer in het online aanmeldportaal (uSis) of je nog aanvullende documenten moet inleveren om te voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding. Hoe je dit moet doen kun je vinden in het online aanmeldportaal (uSis)

Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.

Als je een internationale student bent, ga dan naar de Prepare your stay pagina op onze website voor praktische informatie over zaken die je voor en tijdens je verblijf kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, eventuele studiebeurzen en het aanvragen van een visum/verblijfsvergunning of verzekering.

> Ga naar de volgende stap. Stap 5: Collegegeld betalen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.