Universiteit Leiden

nl en
Wiskunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Wiskunde (BSc)

Als je wiskunde studeert leer je ingewikkelde problemen met behulp van logische gedachtestappen en wiskundige structuren op creatieve manieren oplossen. Met een Wiskundediploma kun je op allerlei plekken in de samenleving terechtkomen.

Waarom wiskunde studeren?

Wiskunde is onmisbaar in veel gebieden en zie je overal terug in het dagelijks leven. Zo speelt wiskunde een fundamentele rol in de logistiek en telecommunicatie, in de beveiliging van het internetverkeer, in het klimaatdebat, bij het ontrafelen van het menselijk DNA, en in de financiële wereld. Wist je dat Google wiskundige algoritmen gebruikt om webpagina’s te ordenen? Met wiskunde kun je ingewikkelde problemen op een overzichtelijke manier in kaart brengen en vaak ook oplossen.

Jelle van der Voort

Student

Jelle van der Voort

'Wiskunde studeren is breder dan de wiskunde van de middelbare school. Je moet bijvoorbeeld stellingen bewijzen in plaats van alleen vergelijkingen oplossen. In de werkgroepen word je begeleid door studentassistenten en ook de studieadviseur is geweldig'.

Laura Brandwacht

Oud-student

Laura Brandwacht

‘De opleiding is heel persoonlijk, er zijn kleine groepen en je hebt persoonlijk contact met de docenten. Je wordt voortdurend uitgedaagd, het is namelijk geen makkelijke studie. Ik vond het goed dat ik tijdens de studie werd gestimuleerd er alles uit te halen.’

Frank den Hollander

Docent

Frank den Hollander

‘Wiskundestudenten zijn geïnteresseerd in structuren en verbanden. Ze vinden het een uitdaging om wiskundige problemen helder te krijgen en op te lossen.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Past deze studie bij jou?

  • Je vindt het leuk een vakgebied te kiezen dat breed toepasbaar is;
  • Je houdt van problemen kraken en ben je niet bang voor abstracte theorie;
  • Je bent een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde;
  • Je vindt exacte vakken leuk.

Wiskunde volg je met een vwo-profiel Natuur & Techniek of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Wiskunde.

Waarom Wiskunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Zowel fundamentele als toegepaste wiskunde komen aan bod. Je krijgt dus een sterke theoretische basis en inzichten en vaardigheden in de toegepaste wiskunde.
  • In Leiden heb je de mogelijkheid een dubbele bachelor te volgen, bijvoorbeeld in combinatie met Natuurkunde, Sterrenkunde of Informatica.
  • Er zijn ruime mogelijkheden om de opleiding op maat te maken met keuzevakken, met name in het derde jaar.

Lees meer redenen om Wiskunde te studeren aan de Universiteit Leiden.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden