Universiteit Leiden

nl en
Wiskunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Wiskunde (BSc)

Als je wiskunde studeert leer je ingewikkelde problemen met behulp van logische gedachtestappen en wiskundige structuren op creatieve manieren oplossen. Met een wiskundediploma kun je op allerlei plekken in de samenleving terechtkomen.

Waarom wiskunde studeren?

Wiskunde is onmisbaar in veel gebieden en zie je overal terug in het dagelijks leven. Zo speelt wiskunde een fundamentele rol in de logistiek en telecommunicatie, in de beveiliging van het internetverkeer, in het klimaatdebat, bij het ontrafelen van het menselijk DNA, en in de financiële wereld. Wist je dat Google wiskundige algoritmen gebruikt om webpagina’s te ordenen? Met wiskunde kun je ingewikkelde problemen op een overzichtelijke manier in kaart brengen en vaak ook oplossen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Wiskunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Zowel fundamentele als toegepaste wiskunde komen aan bod. Je krijgt dus een sterke theoretische basis en inzichten en vaardigheden in de toegepaste wiskunde.
  • In Leiden heb je de mogelijkheid een dubbele bachelor te volgen, bijvoorbeeld in combinatie met Natuurkunde, Sterrenkunde of Informatica.
  • Er zijn ruime mogelijkheden om de opleiding op maat te maken met keuzevakken, met name in het derde jaar.

Lees meer redenen om Wiskunde te studeren aan de Universiteit Leiden.

Thom Stokx

Student

Thom Stokx

'Wiskunde past goed bij je als je houdt van puzzelen, nadenken, meer willen weten en ontdekken. De studie is kleinschalig waardoor vrijwel iedereen een praatje met je maakt. Docenten bieden je goede begeleiding. Je kunt altijd bij ze terecht met een vraag. Zelfdiscipline is belangrijk bij Wiskunde'.

Noah

Student

Noah

'Op de middelbare school bestaat Wiskunde voornamelijk uit herleiden en rekenen. Op de universiteiten worden verschillende vakgebieden van de Wiskunde bestudeerd en gaat het meer om het beredeneren, en om het zoeken naar bewijs vóór of tégen een stelling of uitspraak.'

Peter Stevenhagen

Hoogleraar

Peter Stevenhagen

'De studie past goed bij mensen die van abstract denken houden en graag dingen willen begrijpen en oplossen. Je moet natuurlijk affiniteit hebben met Wiskunde. Als je daarnaast Natuurkunde, Informatica of Sterrenkunde leuk vindt, heb je de mogelijkheid om een dubbele bachelor te volgen'.

'De wiskunde aan de Universiteit Leiden krijgt excellente reviews, voor onderwijs en onderzoek, en dat is niet voor niks. Een sterk punt van Leiden is de focus op zuivere en theoretische onderwerpen, zoals de getaltheorie, naast de meer toegepaste wiskunde, die ook goed vertegenwoordigd is'. 

Past deze studie bij jou?

  • Je vindt het leuk een vakgebied te kiezen dat breed toepasbaar is;
  • Je houdt van problemen kraken en je bent niet bang voor abstracte theorie;
  • Je bent een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde;
  • Je vindt exacte vakken leuk.

Wiskunde volg je met een vwo-profiel Natuur & Techniek of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Wiskunde.

Interesse?

Kom dan naar een van onze voorlichtingsactiviteiten.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Wiskunde? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.