Universiteit Leiden

nl en
Informatica - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica (BSc)

Bij de bachelor Informatica in Leiden leer je alles over de werking van computers, algoritmen en data. Je ontdekt hoe je op een wetenschappelijke manier alledaagse problemen oplost met behulp van software en technieken op het gebied van machine learning. De opleiding heeft een duidelijk bèta karakter, en bereid je voor op een masteropleiding en baan als allround informatica-expert.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Informatica studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Bèta opleiding: Bij informatica in Leiden staan wiskunde, logica en een fundamentele wetenschappelijke aanpak centraal. Je leert niet alleen hoe je een systeem moet ontwerpen, of hoe je software schrijft, maar je ontdekt en analyseert ook waarom bepaalde oplossingen wel of niet werken.
  • Breed scala aan onderwerpen: Bij het informatica-instituut LIACS krijg je les van docenten en onderzoekers die werken  aan state-of-the-art methoden en algoritmen op het gebied van computerlogica, systemen, data science en machine learning.  Er zijn veel mogelijkheden om je binnen je studie te specialiseren in het deel van de informatica dat jouw interesse heeft.
  • Onderzoeksfocus: De Universiteit Leiden is een onderzoeksintensieve universiteit. Je krijgt college van onderzoekers die gespecialiseerd zijn in diverse onderwerpen binnen de informatica. Zij gebruiken voorbeelden en leggen recente inzichten uit hun onderzoek direct voor.
  • Persoonlijke aandacht. We vinden het belangrijk dat je je als student thuis voelt op onze bètacampus. Naast periodiek advies over de voortgang van je studie door de studieadviseur,  zijn er mentorgroepjes waarin je je medestudenten wekelijks ontmoet. En heb je een beperking, of heb je het tijdens je studie om persoonlijke of medische redenen moeilijk, dan proberen we passende hulp te bieden in de vorm van focusgroepen of coaching.

Andere studierichtingen

Naast deze “gewone” variant van de bachelor Informatica, biedt de Universiteit Leiden ook de specialisatie Informatica & Economie. Meer informatie over deze specialisatie van de bachelor Informatica, met een focus op economie en het bedrijfsleven, vind je op de pagina van Informatica & Economie.

Studenten met interesse op het snijvlak van biologie en informatica kunnen terecht bij de specialisatie van de bachelor Biologie met de naam Bioinformatica.

Studenten met een specifieke interesse in artificial intelligence en cognitieve wetenschap kunnen ook de internationale bachelor Data Science and Artificial Intelligence overwegen.

Voor sterk gemotiveerde studenten bestaat er de mogelijkheid om een dubbelstudie te doen: Informatica & Wiskunde

Past de bachelor Informatica bij jou?

  • Je hebt interesse in de digitale wereld om ons heen;
  • Wiskunde behoort tot een van je sterkere vakken; 
  • Je lost graag moeilijke vraagstukken op;
  • Je hebt de motivatie om hard te werken;
  • Je wilt graag leren programmeren;
  • Je bedenkt en implementeert graag oplossingen voor praktische problemen.

Met een vwo-diploma en Wiskunde B ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Informatica. Let op: toelating verloopt via een verplicht matchingstraject.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Informatica? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.