Universiteit Leiden

nl en
Informatica - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica (BSc)

In ons dagelijks leven worden we steeds afhankelijker van automatisering. Informatica studeren is meer dan programmeren; je integreert wiskunde en logica om systemen en oplossingen te ontwikkelen die in allerlei velden toepasbaar zijn, van het bedrijfsleven tot de gezondheidszorg, van kunstmatige intelligentie tot webapplicaties.

Waarom Informatica studeren?

Informatica is meer dan computers. Informatica gaat over het gebruiken, analyseren en verwerken van informatie. Overal waar informatiesystemen zijn, heb je te maken met informatica. Van streamingdiensten als Spotify en Netflix, medische toepassingen tot de big data van de bankwereld. De maatschappij heeft behoefte aan goed opgeleide informatici die creatieve oplossingen kunnen bedenken en waardevolle informatie uit een berg van data kunnen halen. Als informaticus maak je het verschil doordat je jouw analytische vaardigheden combineert met praktische en technische vaardigheden zoals programmeren. De vraag naar informatici blijft daarom alsmaar toenemen.

Cheyenne

Wat vindt Cheyenne van de studie?

Cheyenne

'Ik ben informatica gaan studeren omdat ik programmeren altijd interessant heb gevonden. De studie bevalt tot nu toe goed. Er is vooral snelle vooruitgang in het programmeren, dat is leuk om te zien.'

'Het gaat wel hard. Ik vind de begeleiding bij programmeren erg sterk aan de opleiding. Er is goede hulp waardoor je steeds beter wordt. Het contact met de docenten heeft me verrast, het is heel laagdrempelig; je kunt altijd aankloppen.'

Jaap Blok

Hoe gaat de studie van Jaap?

Jaap Blok

'Ik zit eraan te denken eerst een stage te doen. Ik heb al een uitnodiging openstaan van een groot IT bedrijf dat programma’s maakt voor klanten van over de hele wereld. Ik ben met hen in aanraking gekomen door het vak ‘Software Engineering’.'

'Voor dit vak ging ik samen met mijn groepje elke week langs het bedrijf om te werken aan een opdracht. Nadat het vak was afgelopen, vroegen ze of we er verder aan willen werken.' 

Lennard

Waarom heeft Lennard voor Informatica gekozen?

Lennard

‘Een van de leuke dingen aan de studie vind ik dat je veel samenwerkt. Er hangt een goede sfeer bij de opleiding. Het contact met de docenten is ook heel laagdrempelig.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Informatica studeren aan de Universiteit Leiden?

 • Leiden biedt een goede mix van fundamentele kennis én concrete toepassingen. Eerst krijg je een sterke fundamentele basis aangeleerd, en daarna ga je die zelf toepassen.
 • De opleiding heeft sterke samenwerkingsverbanden met verschillende (onderzoeks-)instituten, het bedrijfsleven en medische centra. Dit kan voor jou resulteren in plekken voor je scriptie, een bacheloronderzoek, en in nauwe contacten met mensen uit het veld.
 • In Leiden is de studie kleinschalig. Er heerst een informele sfeer waarin je veel persoonlijk contact hebt met studenten en docenten, bijvoorbeeld in de werkgroepen waar je in teamverband aan opdrachten werkt.
 • Je hebt in Leiden al in je eerste jaar de mogelijkheid om je te specialiseren in Kunstmatige Intelligentie (KI). Je kan na het eerste semester kiezen voor de klassieke Informatica Bachelor of de Kunstmatige Intelligentie (KI) richting. Beiden richtingen geven je een goede technische en theoretische basis in de informatica. De KI richting is uniek omdat deze je extra inzichten in de psychologische basis van intelligentie geeft en omdat deze je voorbereidt op het ontwikkelen en programmeren van intelligente en zelflerende systemen.

Lees meer redenen om Informatica te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Informatica bij jou?

Bij de bètastudie Informatica leer je informatiestructuren analyseren en herkennen, en leer je ingewikkelde problemen op een efficiënte manier oplossen. Je behandelt zowel abstracte wiskundige vraagstukken als praktisch georiënteerde zaken zoals het ontwerpen van computerprogramma’s.

 • Zoek je een studie die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet, big data, en kunstmatige intelligentie?
 • Houd je van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken?
 • Vind je het leuk praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren?
 • Ben jij een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde?
 • Vind je het leuk om een vakgebied te kiezen dat breed toepasbaar is?
 • Werk je graag samen?
 • Vind je exacte vakken leuk?

Dan is Informatica in Leiden zeker iets voor jou. Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of een van de andere profielen met Wiskunde B ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Informatica.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden