Universiteit Leiden

nl en
Wiskunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Wiskunde (BSc)

Arbeidsmarkt

Het arbeidsperspectief is zeer gunstig. Werkgevers vragen steeds vaker specifiek om wiskundigen, vanwege hun vermogen om abstract te denken en ingewikkelde problemen op een efficiënte manier op te lossen.

Wat doet een wiskundige?

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben veel wiskundigen in dienst. Daar werken ze bijvoorbeeld als expert op het gebied van financiële modellen of als risico- of data-analist. Als wiskundige kun je ook aan de slag als consultant over zaken als financiën, planning of software. Ook werken veel wiskundigen in de ICT. Wil je verder het onderzoek in? Dan kun je een promotieonderzoek gaan doen of aan de slag als onderzoeker bij onafhankelijke onderzoeksinstituten zoals het kennisinstituut TNO en bij onderzoeksafdelingen (Research & Development) van bedrijven waar dagelijks met wiskunde wordt gewerkt.

Jelle Goeman

Alumnus

Jelle Goeman

‘Ik help medici bij het ontwerpen van hun medische onderzoek en om de juiste conclusies uit dat onderzoek te trekken. Juist als wiskundige heb ik de vaardigheden om het medisch onderzoek exacter en effectiever te maken. Door wiskundige methoden toe te passen kun je bijvoorbeeld voorspellen bij welke patiënt je veel weefsel weg moet snijden tijdens een operatie, en bij welke niet.’

Frejanna Ruoff

Alumna

Frejanna Ruoff

‘Als data-analist kan ik hele dag puzzelen, programmeren en analyseren. Wij helpen bedrijven om data zoals klantgegevens in te zetten om op duurzame wijze te groeien. De grote les uit mijn studie, waar ik nog steeds veel aan heb, is dat ik niet in paniek moet raken als ik iets niet meteen begrijp.’

Frank den Hollander

Docent

Frank den Hollander

‘De arbeidsmarkt voor wiskundigen is heel erg goed. Een deel gaat promoveren, maar ook het bedrijfsleven wil graag wiskundigen hebben, bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, ministeries of de statistiekafdeling bij een ziekenhuis. Als je flexibel bent kun je op heel veel plekken terechtkomen.’

Werkveld alumni

  • Binnen het bedrijfsleven kun je denken aan een baan als kwantitatief analist bij een bank, pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij. Hier denk je na over het beheren van aandelenportefeuilles en het verantwoord spreiden van risico’s. 
  • Binnen (semi)overheden kun je denken aan een baan als data-analist bij onderzoeksinstellingen zoals het Centraal Planbureau of het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als data-analist vergaar je informatie uit grote hoeveelheden data. Denk aan klantgegevens, of informatie over verkeersstromen, bagagestromen op een vliegveld, medische data of data die wellicht iets zeggen over klimaatverandering.
  • Onafhankelijke onderzoeksinstituten zoals het kennisinstituut TNO en research- en developmentafdelingen bij bedrijven werken dagelijks met wiskunde.
  • Ook kiezen afgestudeerde wiskundigen voor een wetenschappelijke carrière aan een universiteit in Nederland of in het buitenland. Je voert dan je eigen onderzoek uit en geeft onderwijs aan studenten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.