Universiteit Leiden

nl en
Natuurkunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Natuurkunde (BSc)

Als natuurkundige probeer je de wereld in wiskunde op te schrijven en met experimenten natuurverschijnselen te verklaren: van dagelijkse verschijnselen, zoals licht en energie, tot minder intuïtieve verschijnselen als kwantummechanica.

Waarom Natuurkunde studeren?

Natuurkundigen zijn analytisch en echte probleemoplossers. Zij zijn degenen die veelal aan het begin staan van technologische veranderingen. Ze genereren waardevolle fundamentele kennis en bedenken nieuwe toepassingen zoals buigbare schermen en nauwkeurigere apparatuur voor in de zorg en krachtigere computers. Je leert abstracte vraagstukken doorgronden, en hoe je een theorie in het lab kunt testen. Je leert allerlei verschijnselen op een ander niveau begrijpen: zoals de mechanismen achter Alzheimer en kanker.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Natuurkunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • In Leiden worden theorie en experiment gecombineerd. Je leert hoe je abstracte vraagstukken kunt doorgronden, en hoe je  een theorie in het lab kunt testen. Je voert  veel practica uit en houdt je bezig met het bedenken en uitvoeren van experimenten.
  • Onderzoek is sterk ingebed in de bachelor. Je maakt vanaf het eerste jaar kennis met verschillende onderzoekstechnieken en gaat zelf aan de slag met onderzoeksopdrachten. Zo word je opgeleid tot een kritische probleemoplosser die altijd tot de kern van een vraagstuk weet te komen.
  • Je kunt een dubbele bachelor volgen met Sterrenkunde of Wiskunde.

Lees meer redenen om Natuurkunde te studeren aan de Universiteit Leiden.

Martin van Hecke

Docent

Martin van Hecke

‘Omdat Natuurkunde in Leiden geen grootschalige opleiding is, is er veel ruimte voor interactie tussen studenten en docenten. De opleiding kent veel contacturen en we bieden studenten volop mogelijkheden om hun eigen weg te kiezen. In Leiden doen we onderzoek naar een breed palet aan onderwerpen.’

Nadine

Student

Nadine

'Natuurlijk moet je natuurkunde en wiskunde wel interessant vinden om de studie te volgen. Alhoewel de studie Natuurkunde echt wel anders is dan het vak op de middelbare school. Verder moet je nieuwsgierig zijn en niet bang zijn om hard te werken. Ik ben veel met mijn studie bezig, maar dat vind ik helemaal niet erg.'

Past de bachelor Natuurkunde bij jou?

  • Je bent nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar steekt
  • Je bent bereid om hard te studeren; de studie kost 40 uur per week
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen
  • Natuurkunde en wiskunde B tot je sterke vakken behoren

Natuurkunde volg je met een vwo-profiel Natuur & Techniek of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B en natuurkunde. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Natuurkunde.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Natuurkunde? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.