Universiteit Leiden

nl en
Natuurkunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Natuurkunde (BSc)

Natuurkunde studeren is een spannende ontdekkingstocht door de fundamenten van de natuur: van het allerkleinste (deeltjesfysica) tot het allergrootste (kosmologie). Natuurkunde is een gevarieerde opleiding die een stevige basis biedt in theorie en experiment met aandacht voor de praktische toepassingen.

Waarom Natuurkunde studeren?

Natuurkundigen zijn degenen die aan het begin staan van technologische veranderingen. Ze genereren waardevolle fundamentele kennis en bedenken nieuwe toepassingen zoals buigbare schermen, nauwkeurigere apparatuur voor in de zorg en krachtigere computers. Tijdens de bacheloropleiding Natuurkunde in Leiden doe je de kennis en vaardigheden op om antwoorden te vinden op vragen van nu. Bijvoorbeeld hoe we zonnecellen efficiënter maken, of hoe we supergeleiding krijgen bij kamertemperatuur.

Steven

Waarom heeft Steven voor Natuurkunde gekozen?

Steven

'Ik vind het leuk aan natuurkunde dat je problemen leert op te lossen. Het gaat over diepgaande vragen zoals: hoe werkt tijd? Hoe werkt ruimte? Wat is quantum mechanica? Het is leuk om dit soort vraagstukken te leren begrijpen. In Leiden is het onderwijs is heel persoonlijk. Je kunt gemakkelijk bij de professoren binnenlopen met vragen.'

Martin van Hecke

Waarom Natuurkunde studeren volgens Martin van Hecke?

Martin van Hecke

‘Omdat Natuurkunde in Leiden geen grootschalige opleiding is, is er veel ruimte voor interactie tussen studenten en docenten. De opleiding kent veel contacturen en we bieden studenten volop mogelijkheden om hun eigen weg te kiezen. In Leiden doen we onderzoek naar een breed palet aan onderwerpen.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Natuurkunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • In Leiden worden theorie en experiment gecombineerd. Theorieën, experimenten en toepassingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo leer je niet alleen abstracte vraagstukken te doorgronden, maar ook hoe je  een theorie in het lab kunt testen. Je voert in de opleiding dan ook veel practica uit en houdt je bezig met het bedenken en uitvoeren van experimenten.
  • Onderzoek is sterk ingebed in de bachelor. Je maakt vanaf het eerste jaar kennis met verschillende onderzoekstechnieken. Zo word je opgeleid tot een kritische probleemoplosser die altijd tot de kern van een vraagstuk weet te komen.
  • Uit de kennis en een sterk begrip van de natuur komen vaak praktische toepassingen voort. Zo leer je tijdens de studie meer over de mechanismen achter Alzheimer en kanker, en de lab-on-a-chip die Leidse natuurkundigen ontwikkelen om proefdieren overbodig te maken. 

Lees meer redenen om Natuurkunde te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Natuurkunde bij jou?

De opleiding Natuurkunde is een multidisciplinaire studie. De opleiding bestrijkt naast natuurkundige onderwerpen ook elementen uit de informatica, sterrenkunde en wiskunde. Je volgt theoretische vakken en je voert experimenten uit. Natuurkunde volg je met een vwo-profiel Natuur & Techniek of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B en natuurkunde. De studie Natuurkunde past bij jou wanneer:

  • Je nieuwsgierig bent naar hoe de wereld in elkaar steekt
  • Je bereid bent om hard te studeren; de studie kost 40 uur per week
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen
  • Je de vakken natuurkunde en wiskunde leuk vindt en goed aankunt

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Natuurkunde.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden