Universiteit Leiden

nl en
Natuurkunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Natuurkunde (BSc)

Als natuurkundige probeer je de wereld in wiskunde op te schrijven en met experimenten natuurverschijnselen te verklaren: van dagelijkse verschijnselen, zoals licht en energie, tot minder intuïtieve verschijnselen als kwantummechanica.

Waarom Natuurkunde studeren?

Natuurkundigen zijn analytisch en echte probleemoplossers. Zij zijn degenen die veelal aan het begin staan van technologische veranderingen. Ze genereren waardevolle fundamentele kennis en bedenken nieuwe toepassingen zoals buigbare schermen en nauwkeurigere apparatuur voor in de zorg en krachtigere computers. Je leert abstracte vraagstukken doorgronden, en hoe je een theorie in het lab kunt testen.Vanuit de natuurkunde leer je allerlei verschijnselen op een ander niveau begrijpen: zoals de mechanismen achter Alzheimer en kanker.

Steven

Waarom heeft Steven voor Natuurkunde gekozen?

Steven

'Ik vind het leuk aan natuurkunde dat je problemen leert op te lossen. Het gaat over diepgaande vragen zoals: hoe werkt tijd? Hoe werkt ruimte? Wat is quantum mechanica? Het is leuk om dit soort vraagstukken te leren begrijpen. In Leiden is het onderwijs is heel persoonlijk. Je kunt gemakkelijk bij de professoren binnenlopen met vragen.'

Martin van Hecke

Waarom Natuurkunde studeren volgens Martin van Hecke?

Martin van Hecke

‘Omdat Natuurkunde in Leiden geen grootschalige opleiding is, is er veel ruimte voor interactie tussen studenten en docenten. De opleiding kent veel contacturen en we bieden studenten volop mogelijkheden om hun eigen weg te kiezen. In Leiden doen we onderzoek naar een breed palet aan onderwerpen.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Natuurkunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • In Leiden worden theorie en experiment gecombineerd. Je leert hoe je abstracte vraagstukken kunt doorgronden, en hoe je  een theorie in het lab kunt testen. Je voert  veel practica uit en houdt je bezig met het bedenken en uitvoeren van experimenten.
  • Onderzoek is sterk ingebed in de bachelor. Je maakt vanaf het eerste jaar kennis met verschillende onderzoekstechnieken en gaat zelf aan de slag met onderzoeksopdrachten. Zo word je opgeleid tot een kritische probleemoplosser die altijd tot de kern van een vraagstuk weet te komen.
  • Je kunt een dubbele bachelor volgen met Sterrenkunde, Informatica of Wiskunde.

Lees meer redenen om Natuurkunde te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Natuurkunde bij jou?

  • Je bent nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar steekt
  • Je bent bereid om hard te studeren; de studie kost 40 uur per week
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen
  • Natuurkunde en wiskunde B tot je sterke vakken behoren

Natuurkunde volg je met een vwo-profiel Natuur & Techniek of met een ander profiel aangevuld met wiskunde B en natuurkunde. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Natuurkunde.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden