Universiteit Leiden

nl en
Natuurkunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Natuurkunde (BSc)

Na je studie

Zonder natuurkunde zou onze moderne maatschappij er niet zijn. Wifi, beeldschermen, cameralenzen, zonnepanelen: ze komen allemaal voort uit natuurkundige ontdekkingen. Door kennis en begrip van natuurverschijnselen en een sterk analytisch vermogen zijn natuurkundigen onmisbaar voor de wereld.

Wat weet je en kan je na je bachelordiploma?

Als natuurkundige heb je kennis van natuurverschijnselen en heb je geleerd complexe problemen systematisch te benaderen en op te lossen. Je weet daarom altijd tot de kern van een vraagstuk te door te dringen. Je bent breed onderlegd doordat je ook kennis hebt van informatica, wiskunde en sterrenkunde. Je kunt programmeren, je bent analytisch en sterk in het leggen van verbanden. Deze vaardigheden komen bij veel banen van pas.  

Toekomstperspectief

Het overgrote deel van de bachelorstudenten stroomt door naar één van onze masters. Jouw toekomstperspectief kun je dan ook niet los zien zonder een afgeronde master. Een diploma in natuurkunde betekent niet automatisch dat je alleen in een natuurkundige omgeving kunt werken. Natuurkundigen beschikken over kwaliteiten die ook gewenst zijn buiten het onderzoek. Denk maar aan functies als data-analist of voorlichter/journalist. Een kwart van de natuurkundigen is werkzaam bij de overheid, driekwart in het bedrijfsleven (veelal op afdelingen Research & Development). Ook banken en consultancybedrijven kunnen natuurkundigen goed gebruiken.

Juriaan

Wat heeft Juriaan Kloek aan zijn studie gehad?

Juriaan

‘Mijn studie Natuurkunde komt goed van pas bij mijn werk. Bij natuurkunde leer je inzoomen op de kern van het probleem, zonder de context te vergeten. Door deze vaardigheid raak je niet verdwaald in de details.’

Thomas van Dop

Wat heeft Thomas van Dop aan zijn studie gehad?

Thomas van Dop

‘De link met natuurkunde is duidelijk aanwezig in mijn werk. De analytische vaardigheden die ik nodig heb om complexe problemen uit te leggen of te analyseren, heb ik tijdens mijn studie opgedaan.’

Oriënteren op je eerste baan

Tijdens de opleiding word je geholpen bij het maken van studiekeuzes die van invloed zijn op jouw carrière. De Universiteit Leiden organiseert diverse uiteenlopende activiteiten om je te laten kennismaken met de arbeidsmarkt, zoals de voorlichtingsdagen voor de masterkeuze, de Bètabanenmarkt en de Bio Science Park Excursie. Er zijn workshops over onder andere loopbaanoriëntatie, sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren en assessments afleggen. Daarnaast helpt de Science Career Service jou bij jouw loopbaankeuzes en kun je advies inwinnen van ervaren alumni via het Alumni Mentornetwerk. Ook studievereniging De Leidsche Flesch organiseert activiteiten gericht op loopbaanoriëntatie en kennismaking met het bedrijfsleven.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden