Universiteit Leiden

nl en
Molecular Science & Technology - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Molecular Science & Technology (BSc)

Scheikunde is overal: van voeding, smartphones tot geneesmiddelen. Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel, want de wereldbevolking blijft groeien en grondstoffen worden schaars. Bij de bacheloropleiding Molecular Science & Technology (MST) leer je de basis om te werken aan een schone en gezonde wereld.

Waarom Molecular Science & Technology studeren?

Chemici en chemisch technologen werken aan schonere en efficiëntere processen. Samen ontwikkelen ze nieuwe technologieën als antwoord op de uitdagingen van de toekomst: de groeiende vraag naar nieuwe producten en milieuvriendelijke processen. Bij de studie MST leer je hiervoor de basis: hoe kunnen moleculen met elkaar reageren? Hoe kunnen hun structuur en eigenschappen worden beïnvloed? Deze gezamenlijke scheikundeopleiding van de Universiteit Leiden en TU Delft bereidt je voor op een carrière in dit spannende werkveld.

Daphne

Wat vindt Daphne van MST?

Daphne

'Ik vind het interessant dat we in het eerste jaar al mee mogen lopen met een onderzoeksgroep, dat had ik niet verwacht. In de eerste twee periodes heb je bovendien practicum basisvaardigheden, waarbij je op het lab zit, daarbij kan je samenwerken met andere studenten.'

'Veel docenten hebben een eigen onderzoeksgroep binnen MST, dat maakt de colleges heel interessant maakt. Ze hebben voorbeelden uit hun eigen onderzoek in de colleges.'

Irene

Waarom MST?

Irene

'De combinatie tussen een klassieke en een technische universiteit, maakt deze opleiding heel bijzonder. Als je niet zo goed weet je of je geïnteresseerd bent in de fundamentele kant (Leiden) of de toegepaste richting (Delft), hoef je bij deze studie niet meteen die keus te maken.'

'De opleiding begint breed, je maakt met beide gebieden kennis, en uiteindelijk kun je je specialiseren. Scheikunde zit een beetje in het midden van alle bètavakken: het heeft een stukje biologie, scheikunde, natuurkunde en (toegepaste) wiskunde.'  

Luuk

Wat vond Luuk van de opleiding MST?

Luuk

‘Het leuke van de bachelor MST vond ik dat je kennismaakt met allerlei kanten van de chemie en de procestechnologie, van wetenschap tot maatschappelijke aspecten. Er ging een wereld voor me open over hoe bedrijven en productieprocessen werken.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Molecular Science & Technology studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Bij MST profiteer je van de expertises van twee universiteiten: chemie in Leiden en technologie in Delft. Je volgt theoretische vakken van topwetenschappers, bestudeert de werking van chemische processen in het lab, maar denkt ook na over de ontwikkeling van technologische en duurzame toepassingen. Zeer gevarieerd dus!
  • Je wordt bij MST niet chemicus óf technoloog, maar beide: je ontwikkelt nuttige toepassingen vanuit een gedegen theoretische kennis in de chemie. Hierdoor heb je een sterke uitgangspositie op de arbeidsmarkt.
  • Je leert niet alleen uit de boeken, maar ook door in het lab allerlei experimenten te doen. Vanaf het eerste jaar voer je zelfs al onderzoeksprojecten uit binnen een van de onderzoeksgroepen. Zo leer je inzichten toe te passen en maak je kennis met allerlei facetten van de verschillende chemierichtingen: materialen, synthese en technologie.

Lees meer redenen om Molecular Science & Technology te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Molecular Science & Technology bij jou?

Als MST'er leer je de fundamentele, industriële en maatschappelijke facetten van de scheikunde kennen en leer je oplossingen bedenken voor uiteenlopende vraagstukken.

  • Ben je geïnteresseerd in bètavakken en techniek, en is scheikunde je favoriete vak?
  • Gaat je interesse uit naar reacties tussen moleculen en eigenschappen van verbindingen? En wil je weten hoe producten en materialen (schoner en beter) worden gemaakt?
  • Wil je bijdragen aan een duurzame en gezonde wereld? Denk aan: het hergebruik van materialen, minder afval, duurzame energie, schoon water en geneesmiddelen.

Dan is de opleiding MST iets voor jou. Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of een van de andere profielen met Wiskunde B, natuurkunde en scheikunde ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Molecular Science & Technology.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden