Universiteit Leiden

nl en
Life Science & Technology - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Life Science and Technology (BSc)

In de bacheloropleiding Life Science and Technology (LST) bestudeer je de werking en toepassing van de levende cel: de bouwsteen van plant, mens, dier en micro-organisme. Hiermee draag je bij aan een gezonde en schone wereld.

Waarom Life Science and Technology studeren?

Hoe kun je virussen als medicijn laten werken? Hoe kunnen bacteriën schadelijke stoffen in het milieu afbreken? Hoe worden algen omgevormd tot producenten van biobrandstof? Dit zijn typische vragen die je bij de opleiding LST behandeld. Je combineert de vakgebieden wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie om de levende cel te bestuderen. Je leert doorgronden hoe de cel is opgebouwd en hoe processen die zich in de cel afspelen, leiden tot bijvoorbeeld gezondheid of ziekte. Op die manier kunnen toepassingen worden bedacht om de werking van cellen te beïnvloeden.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom LST studeren in Leiden en Delft?

  • LST biedt een uniek onderwijsprogramma waar je bèta vakken combineert om de cellen van mensen, planten en dieren vanuit verschillende invalshoeken te bestuderen. Met een LST diploma laat je zien dat je zowel technologisch als biologisch deskundig bent.
  • Door het multidisciplinaire karakter van de opleiding ben je geschikt om in verschillende soorten functies bij verschillende organisaties aan de slag te gaan.
  • De opleiding heeft een fundamentele en toegepaste focus. Maak kennis met de levenswetenschappelijke benadering in Leiden en het toegepaste onderzoek in Delft. Dit maakt LST een gevarieerde en interessante studie.

Lees meer redenen om LST te studeren.

Martijn

Waarom heeft Martijn voor LST gekozen?

Martijn

'Ik heb LST gekozen omdat het ook natuurkundige aspecten behandelt, zoals thermodynamica en biotechnologie. Het bevalt heel goed. Nu krijgen ik veel biochemische vakken. Daarbij kijken we hoe we micro-organismen kunnen gebruiken om andere stoffen te maken. Het is fascinerend om te zien dat je met zoiets kleins als micro-organismen een veel groter resultaat kunt bereiken.'

Peter-Leon Hagedoorn

Wat maakt LST uniek?

Peter-Leon Hagedoorn

‘We proberen altijd de link te leggen met de actualiteit. Het is leuk dat wat de studenten leren in de colleges, ook iets zegt over wat er nu gebeurt in de wetenschap en wat het betekent voor de oplossing van actuele problemen.’

Marjolein

Hoe ervaart Marjolein haar studie?

Marjolein

'Ik vind het heel fijn dat je jezelf heel erg kunt sturen in deze bachelor. In het eerste jaar krijg je veel basisvakken en in het tweede en derde jaar ga je dieper op onderwerpen in. Je hebt zoveel keus uit verschillende vakken in Leiden en Delft. Je kunt van alles een beetje proeven en uiteindelijk een richting kiezen die jouw past.'

Past de bachelor LST bij jou?

  • Je hebt interesse in bèta vakken;
  • Je bent nieuwsgierig naar de werking van levende cellen, en hoe je de werking kunt beïnvloeden;
  • Je wilt graag werken aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid en duurzaam leven;
  • Je wilt graag praktische labvaardigheden ontwikkelen en leren om problemen op een systematische manier op te lossen.

Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of een van de andere profielen met Wiskunde B, natuurkunde en scheikunde ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Life Science & Technology ? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.