Universiteit Leiden

nl en
Life Science & Technology - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Life Science & Technology (BSc)

In de bacheloropleiding Life Science & Technology (LST) bestudeer je de werking en toepassing van de levende cel: de bouwsteen van plant, mens, dier en micro-organisme. Hiermee draag je bij aan een gezonde en schone wereld.

Waarom Life Science & Technology studeren?

Hoe kun je virussen als medicijn laten werken? Hoe kunnen bacteriën schadelijke stoffen in het milieu afbreken? Hoe worden algen omgevormd tot producenten van biobrandstof? Dit zijn typische vragen die je bij de opleiding LST behandeld. Met kennis in deze processen én inzichten in het besturen en beïnvloeden ervan lever je met LST een belangrijke bijdrage aan een gezonde en schone wereld. Daarvoor is kennis in de werking van de levende cel essentieel. Je leert doorgronden hoe de cel is opgebouwd en hoe processen die zich in de cel afspelen, leiden tot bijvoorbeeld gezondheid of ziekte. Op die manier kunnen toepassingen worden bedacht om de werking van cellen te beïnvloeden.

Martijn

Waarom heeft Martijn voor LST gekozen?

Martijn

'Ik heb LST gekozen omdat het ook natuurkundige aspecten behandelt, zoals thermodynamica en biotechnologie. Het bevalt heel goed. Nu krijgen ik veel biochemische vakken. Daarbij kijken we hoe we micro-organismen kunnen gebruiken om andere stoffen te maken. Het is fascinerend om te zien dat je met zoiets kleins als micro-organismen een veel groter resultaat kunt bereiken.'

Peter-Leon Hagedoorn

Wat maakt LST uniek?

Peter-Leon Hagedoorn

‘We proberen altijd de link te leggen met de actualiteit. Het is leuk dat wat de studenten leren in de colleges, ook iets zegt over wat er nu gebeurt in de wetenschap en wat het betekent voor de oplossing van actuele problemen.’

Francis

Wat heeft Francis aan haar studie gehad?

Francis

‘LST is een brede opleiding dat iets heeft met biologie, wiskunde en scheikunde. Vooral het DNA gedeelte sprak me aan. Het is fijn dat ik dankzij LST van alles basiskennis heb en interdisciplinair kan werken. Ik kan met een wiskundige maar ook met een bioloog aan tafel zitten, ik begrijp verschillende vakgebieden.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Life Science & Technology studeren in Leiden en Delft?

  • LST biedt een uniek onderwijsprogramma waar je bèta vakken combineert om de cellen van mensen, planten en dieren vanuit verschillende invalshoeken te bestuderen. Met een LST diploma laat je zien dat je zowel technologisch als biologisch deskundig bent.
  • Door het multidisciplinaire karakter van de opleiding ben je geschikt om in verschillende soorten functies bij verschillende organisaties aan de slag te gaan.
  • De opleiding heeft een fundamentele en toegepaste focus. Maak kennis met de levenswetenschappelijke benadering in Leiden en het toegepaste onderzoek in Delft. Dit maakt LST een gevarieerde en interessante studie.

Lees meer redenen om Life Science & Technology te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Life Science & Technology bij jou?

Als LST’er leer je de biologie van de cel doorgronden, en leer je ingewikkelde problemen op een efficiënte en systematische manier oplossen.

  • Heb je interesse in bèta vakken?
  • Ben je nieuwsgierig naar de werking van levende cellen? En hoe je de werking kunt beïnvloeden?
  • Wil je graag werken aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid en milieu gericht op een duurzame wereld?
  • Wil je graag praktische labvaardigheden ontwikkelen en leren om problemen op een systematische manier op te lossen?

Dan is de opleiding LST zeker iets voor jou. Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of een van de andere profielen met Wiskunde B, natuurkunde en scheikunde ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Life Science & Technology.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden