Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Midden-Oostenstudies kun je je richten op zes verschillende deelgebieden.

Programmaoverzicht

In het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebieden, en kies je voor één van de volgende specialisaties.

Arabische taal en cultuur

Het Arabisch is een taal die gesproken wordt in een enorm gebied van Marokko tot en met Irak. Het schrift ziet er heel anders uit dan het onze. Bovendien loopt het van rechts naar links en geeft het vaak grotendeels alleen medeklinkers weer. Arabisch is een Semitische taal en daarmee niet direct verwant aan het Nederlands. Dat maakt de studie wel eens lastig. Wel herken je Arabische woorden in onze taal, zoals al-jabr (werd bij ons: algebra) en al-kuhl (alcohol).

Zie de studiegids voor meer informatie.

Perzische taal en cultuur

Perzisch is de taal van Iran, Afghanistan en delen van Centraal-Azië. Ook in landen als Bahrein, Irak en Oman vind je minderheden die Perzisch spreken. De sprekers zijn trots op hun taal, die ze zelf Farsi noemen. Hoewel je het Arabisch schrift gebruikt, is het Farsi een Indo-Europese taal, net als het Nederlands. Die verwantschap zie je terug in Farsi-woorden als baradar en setare (broer en ster).

Zie de studiegids voor meer informatie.

Turkse taal en cultuur

Turks is de officiële taal van Turkije. Ook miljoenen immigranten in West-Europa spreken Turks. En dan zijn er nog volken in China en Centraal-Azië die varianten van deze taal spreken. Bij elkaar opgeteld hebben varianten van het Turks 150 miljoen sprekers. Daarmee is het de zesde wereldtaal! Sinds de regering van Atatürk, grondlegger van het moderne Turkije begin twintigste eeuw, schrijven Turken hun taal in het Latijnse schrift in plaats van het Arabische.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Israëlstudies (modern Hebreeuws)

Toen in 1948 de joodse staat Israël werd gesticht, was de keuze voor een nationale landstaal snel gemaakt. Het werd Hebreeuws of, in de Hebreeuwse uitspraak, Ivriet. Met die keuze begon de aanpassing van het Hebreeuws aan de eisen van een moderne samenleving. Het moderne Hebreeuws vertoont alle facetten van een hedendaagse, nationale taal. Het is de taal van de geschiedenis, wetenschap en techniek en de dagelijkse spreektaal.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Moderne Midden-Oostenstudies

Het deelgebied Moderne Midden-Oostenstudies biedt een goed afgerond onderwijsprogramma, en legt de basis voor cruciale taalvaardigheden. Ons driejarige specialisatie vormt studenten die zijn opgeleid in de cultuur, geschiedenis, politiek, internationale betrekkingen, menselijke interacties en samenleving, en politieke economie van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze multidisciplinaire aanpak leidt studenten op met een globale kijk en analytische reikwijdte, bereid om zich bezig te houden met de diversiteit van de regio en met een stevige basis voor verdere taalstudie.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Islamstudies

De Islam heeft veel invloed op het denken en handelen van mensen in het Midden-Oosten. Je verdiept je dan ook in alle aspecten van deze wereldgodsdienst, zoals: het klassieke islamitische gedachtegoed, het islamitisch recht, mystieke richtingen en islam in het dagelijks leven.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"In het tweede jaar ga je naar het buitenland. Je kunt kiezen uit verschillende steden. Het is een vast onderdeel van de studie, je hoeft er niet extra voor te betalen en alles wordt voor je geregeld. Ik studeer nu in Marokko en volg drie vakken modern-standaard Arabisch. De universiteit heeft geregeld dat ik bij een gastgezin kan wonen. Je leert veel over de taal en cultuur bij een gastgezin. Alles wat je leert, gebruik je tijdens je uitwisseling meteen, als je bijvoorbeeld de krant leest en met mensen praat. De uitwisseling is een geweldig onderdeel van de studie. Alles wat je uit boeken hebt geleerd, zie je terug in de realiteit. Dan zie je echt hoe het dagelijks leven eruit ziet. Naast de lessen kun je veel reizen. Ieder weekend gaan we wel op pad. We zijn ook met de studie naar het platteland geweest en hebben daar een paar nachten bij gastgezinnen geslapen. "

Een aantal vakken uitgelicht

Deze colleges behandelen de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf de opkomst van de islam in de zevende eeuw tot de hedendaagse uitdagingen van het Midden-Oosten. Denk daarbij aan zaken als bevolkingsexplosie, waterschaarste, en de strijd voor democratie en mensenrechten.

Je maakt kennis met het fascinerende taallandschap van het Midden-Oosten met zijn tientallen verschillende talen. Je leert tot welke taalfamilies de belangrijkste talen horen, en ontdekt de politieke en culturele dimensies van taal.

Je bestudeert de geloofsleer, gedragsleer, rituelen en organisatie van de Islam in het Midden-Oosten, maar ook in Afrika, Azië en Europa. Studenten in het traject Israelstudies (modern Hebreeuws) bestuderen in plaats van de islam het jodendom.

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Ben je eenmaal begonnen met Midden-Oostenstudies, dan krijg je veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bachelor heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je vult die voor een belangrijk deel zelf in met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De opleiding Midden-Oostenstudies heeft goede contacten met verschillende instellingen in het Midden-Oosten. In je tweede jaar ga je zelf ook naar het buitenland, naar Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook voor een summer school naar Tajikistan of Turkije gaan, of als uitwisselingsstudent aan een universiteit in de regio studeren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.