Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Over de opleiding

Je kijkt naar het bredere verband tussen de verschillende culturen in het Midden-Oosten en naar de toekomst. Ook kun je kiezen uit een van de talen Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws.

Opbouw van de bacheloropleiding

In je eerste jaar maak je kennis met alle deel­gebieden van de opleiding en leer je de basis van één van de talen: Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws. In het tweede semester ga je verder met de door jou gekozen specialisatie. Gaat je interesse meer uit naar de regio als geheel, dan kun je ook kiezen voor de specialisatie Modern Midden-Oosten zonder taalcolleges. Je volgt in je eerste jaar ook inleidende vakken over de godsdiensten, de samenleving, de geschiedenis en de literatuur van het Midden-Oosten.

In het tweede en derde jaar breid je je specialisatie uit. Bij de taalspecialisaties lees je veel teksten. Je volgt ook nog gemeenschappelijke vakken op het gebied van literatuur, cultuur, maatschappij en godsdienst. Bij de specialisatie Modern Midden-Oosten verdiep je je in religie, historie, recht, cultuur, politiek en economie van het Midden-Oosten. In het tweede semester van het tweede jaar biedt de opleiding studenten een programma in het Midden-Oosten aan. Voor de studenten Islamstudies wordt een programma in Leiden georganiseerd.

De helft van het derde jaar besteed je aan zelfgekozen vakken. Daarna sluit je je bachelor af met een eindwerkstuk waarvoor je onderzoek doet. Je oefent eerst hoe je een onderwerp kritisch onderzoekt en beschrijft, en kiest dan een onderwerp voor je werkstuk. Dit onderwerp is afhankelijk van je hoofdtaal en je specialisatie daarbinnen. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Democratie in de islamitische wereld
  • De hoofddoekkwestie tijdens de AKP-regering
  • Trouwen in Nederland en Marokko
  • Migratie naar Istanbul van de Osmaanse tijd tot heden
  • Arabizi? Het gebruik van Engelse woorden in twee Egyptische films
  • De mysticus Halladj in de Hagiografie van Attar

Abdulhamit Yücel

Eerstejaarsstudent Midden-Oostenstudies

Abdulhamit Yücel

"Het leukste vak tot nu toe vond ik het History of the Middle East 1, over de groei van het Ottomaanse Rijk vanaf de geboorte van de profeet Mohammed in 571 tot 1500. Het was wel even pittig dat je direct Engelse literatuur en colleges krijgt. Mijn Engels was niet heel goed, maar gelukkig wen je er snel aan. Nu vind ik het niet meer lastig."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Ik geef het vak Geschiedenis van het Midden-Oosten. Dit is een groot onderzoeksvak dat zich op de hele regio focust. Geografisch gezien betekent dat van Marokko tot aan Iran. We bestuderen de periode van de 18e eeuw tot het heden. Naast de geschiedenis krijgen de studenten ook een introductie op het grotere veld van Midden-Oostenstudies."

"Zo maken ze ook kennis met de cultuur en politiek. Studenten zijn hier heel enthousiast over omdat ze kennis maken met de verschillende onderzoeksgebieden en er langzaam maar zeker achter komen waar hun passie ligt."

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"Mijn favoriete vak is Islamitische Kunst. Je leert bijvoorbeeld waarom gebouwen op een bepaalde manier gebouwd zijn. Binnen de Islam worden mannen en vrouwen vaak gescheiden en daar wordt in de architectuur ook rekening mee gehouden. Zo leer je meer over de cultuur door naar architectuur te kijken. Daardoor gaat de omgeving meer voor je leven."

Onderwijsvormen

Als student Midden-Oostenstudies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt afhankelijk van je specialisatie ongeveer 16 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je je zelfstandig voor.

Voor de grote lijnen volg je hoorcolleges. De docent licht een bepaald onderwerp toe, waarbij je aantekeningen maakt en vragen kunt stellen. In de werkcolleges ga je dieper in op de stof en doe je praktische oefeningen.

Studiebegeleiding

Een mentor of tutor helpt je samen met een groepje eerstejaarsstudenten op weg in je studie. In de mentorgroep oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.