Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Over de opleiding

In de bachelor Midden-Oostenstudies verdiep je je in het Midden-Oosten in al zijn facetten. Je ontwikkelt een brede en onderzoekende blik op de geschiedenis, cultuur, politiek, internationale betrekkingen, menselijke interacties en samenleving, en politieke economie van de regio. Je kunt ervoor kiezen om een van de belangrijke talen in het Midden-Oosten te leren of om de regio in brede zin te bestuderen. In deze bachelor leer je daarnaast veel vaardigheden die zowel in het academische als in het dagelijkse leven waardevol zijn, zoals werken in een team, creatief denken en informatie kritisch beoordelen.

Opbouw van de bacheloropleiding

Direct aan het begin van het eerste jaar kies je één van de zes afstudeerrichtingen. Een derde van het eerste semester bestaat uit taalverwerving; je leert dan de basis van één van de talen: Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws. Ga je voor de afstudeerrichting Islamstudies? Dan kun je ook kiezen voor het Indonesisch.

Naast taalverwervingsvakken volg je in je eerste jaar vakken over de geschiedenis van het Midden-Oosten en over taalkunde. Welke vakken je nog meer volgt, hangt af van de door jou gekozen afstudeerrichting. Kies je voor de afstudeerrichting Modern Midden-Oosten? Dan volg je vanaf het tweede semester geen taalcolleges meer.

De afstudeerrichtingen zijn:

 • Arabische taal en cultuur
 • Perzische taal en cultuur
 • Turkse taal en cultuur
 • Israëlstudies (modern Hebreeuws)
 • Moderne Midden-Oostenstudies
 • Islamstudies, met de mogelijkheid om Indonesisch te leren

In het tweede jaar breid je je specialisatie uit. Bij de taalspecialisaties verdiep je je in verschillende aspecten van de taal en cultuur van een specifieke regio: de Arabische wereld, Iran, Turkije of Israël, waarbij je ook gebruikmaakt van media in de taal van je specialisatie. Je volgt daarnaast gemeenschappelijke vakken op het gebied van geschiedenis, literatuur, cultuur, maatschappij en godsdienst. Bij de specialisatie Islam volg je colleges waarin je kennismaakt met de vele aspecten van de islam, terwijl de specialisatie Moderne Midden-Oosten vooral gericht is op het Midden-Oosten vanuit een breed perspectief. In het tweede semester van het tweede jaar kun je zelf ervaren hoe het is om in het Midden Oosten te werken. Je kunt dan, afhankelijk van je specialisatie, een programma volgen in Rabat, Istanbul, Cairo, Jeruzalem of Teheran. Voor de studenten Islamstudies wordt een programma in Leiden georganiseerd.

De helft van het derde jaar besteed je aan zelfgekozen vakken. Daarna sluit je je bachelor af met een eindwerkstuk waarvoor je onderzoek doet. Je oefent eerst hoe je een onderwerp kritisch onderzoekt en beschrijft en kiest dan een onderwerp voor je werkstuk. Dit onderwerp is afhankelijk van je afstudeerrichting. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen van onze studenten

 • Democratie in de islamitische wereld
 • De hoofddoekkwestie tijdens de AKP-regering
 • Trouwen in Nederland en Marokko
 • Migratie naar Istanbul van de Osmaanse tijd tot heden
 • Arabizi? Het gebruik van Engelse woorden in twee Egyptische films
 • De mysticus Halladj in de Hagiografie van Attar

Abdulhamit Yücel

Student

Abdulhamit Yücel

"Het leukste vak tot nu toe vond ik het History of the Middle East 1, over de groei van het Ottomaanse Rijk vanaf de geboorte van de profeet Mohammed in 571 tot 1500. Het was wel even pittig dat je direct Engelse literatuur en colleges krijgt. Mijn Engels was niet heel goed, maar gelukkig wen je er snel aan. Nu vind ik het niet meer lastig."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Ik geef het vak Geschiedenis van het Midden-Oosten. Dit is een groot onderzoeksvak dat zich op de hele regio focust. Geografisch gezien betekent dat van Marokko tot aan Iran. We bestuderen de periode van de 18e eeuw tot het heden. Naast de geschiedenis krijgen de studenten ook een introductie op het grotere veld van Midden-Oostenstudies."

"Zo maken ze ook kennis met de cultuur en politiek. Studenten zijn hier heel enthousiast over omdat ze kennis maken met de verschillende onderzoeksgebieden en er langzaam maar zeker achter komen waar hun passie ligt."

Laura van Alfen

Student

Laura van Alfen

"Midden-Oostenstudies in Leiden heeft een heel uitgebreid programma en biedt de mogelijkheid veel verschillende talen te leren. Daarnaast is er ook een culturele en religieuze afstudeerrichting. Naast je eigen track is er veel vrijheid om er bijvoorbeeld extra vakken van andere tracks te volgen. Zo heb ik gekozen voor Perzisch, maar begin ik volgend jaar ook met het leren van Turks. In mijn eerste jaar heb ik ook al een aantal vakken gevolgd van de culturele en religieuze tracks. Er is enorm veel vrijheid om jezelf te blijven uitdagen omdat er veel ruimte en vrijheid is om de studie in te delen zoals jij wilt."

Onderwijsvormen

Je studeert in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus. In je eerste jaar besteed je in de collegeweken ongeveer 16 uur aan hoorcolleges en werkcolleges. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor. De hoorcolleges zijn voor de grote lijnen, in de werkcolleges ga je meer interactief aan de slag.

Studiebegeleiding

Een mentor of tutor helpt je samen met een groepje eerstejaarsstudenten op weg in je studie. In de mentorgroep oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

De POPcorner is een laagdrempelig ondersteuningspunt met locaties in Leiden en Den Haag, gericht op het creëren van een inclusieve en diverse leeromgeving. Naast het organiseren van korte lezingen over onderwerpen gerelateerd aan diversiteit en inclusie, helpt de POPcorner studenten bij het ontwikkelen van studievaardigheden door middel van workshops, het creëren van sociale netwerken, het stellen van persoonlijke en academische doelen en kennismaken met universitaire diensten en faciliteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.