Universiteit Leiden

nl en

Hebreeuwse taal en cultuur (BA)

De staat Israël is een fascinerend en complex land dat een centrale rol speelt in veel van de politieke en economische ontwikkelingen in het Midden-Oosten en daarbuiten. Daarom geeft kennis van de cultuur van het land en van het moderne Hebreeuws je een voorsprong als je de situatie in het Midden-Oosten wilt begrijpen. En natuurlijk geeft die kennis je ook toegang tot de moderne Israëlische maatschappij. In de specialisatie Hebreeuwse taal en cultuur, onderdeel van de bachelor Midden-Oostenstudies, ontwikkel je een goede spreek-, lees- en schrijfvaardigheid. Ook bestudeer je de moderne geschiedenis, cultuur, religie, literatuur, politiek en economie van Israël en de omringende regio. Als je bent afgestudeerd, kun je je dan ook met recht een specialist op het gebied van het Hebreeuws en Israël noemen.

Hebreeuws: een dode taal die weer levend werd

In deze afstudeerrichting leer je modern Hebreeuws (Ivriet). Het Hebreeuws is een oude taal die in de Oudheid in delen van het Midden-Oosten gebruikt werd en die verwant is aan bijvoorbeeld het Arabisch en het Aramees. Het is lang een taal geweest voor religie, wetenschap en literatuur en niet voor dagelijkse communicatie. In die zin was het Hebreeuws een dode taal, die aan het eind van de 19e eeuw toch weer een levende en zich steeds ontwikkelende taal werd. Bij de stichting van de staat Israël werd het de landstaal. Met die keuze begon de aanpassing van het Hebreeuws aan de eisen van een moderne samenleving. Het moderne Hebreeuws is de taal van de geschiedenis, wetenschap en techniek en de dagelijkse spreektaal. In deze bachelor-specialisatie krijg je inzicht in de complexiteit van het conflict tussen Israël en de Palestijnen en ook in de rol van omringende landen in de regio. Ook leer je hoe de taal, religie, geschiedenis en politiek onderling verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Tijdens je studie heb je bovendien de optie om je ook te verdiepen in aspecten van het Midden-Oosten in bredere zin, zoals de moderne geschiedenis van Iran en internationale betrekkingen in deze regio.

Taal is de sleutel

Als je je echt in een land of regio wilt verdiepen, begint alles met de taal die daar wordt gesproken. Zonder kennis van die taal sta je gelijk al op achterstand. Het is bijna onmogelijk om de cultuur van dat land dan echt te doorgronden. Maar als je de taal spreekt en leest, kun je in gesprek met de inwoners, lees je de kranten, bekijk je de social media en zie je tv-programma’s en films uit het land. Je wordt op die manier een beetje een onderdeel van deze maatschappij, en doet inzichten op van binnenuit. Bij het bestuderen van Israël en het Midden-Oosten voorkom je zo dat je de regio alleen met een westerse blik bekijkt. Je stapt eigenlijk buiten de kaders van de westerse wereld en leert te kijken vanuit een breder, niet-Eurocentrisch perspectief. Daarom ligt er bij de specialisaties van Midden-Oostenstudies, waaronder Hebreeuwse taal en cultuur, veel nadruk op taalverwerving. Gedurende drie jaar leer je steeds beter het moderne Hebreeuws te lezen, te spreken en te schrijven. Als je je bachelor-diploma hebt, bezit je een solide basiskennis van de taal. Als je wilt, kun je deze kennis daarna nog verder ontwikkelen in een vervolgstudie.

Midden-Oostenstudies

Hebreeuwse taal en cultuur is een specialisatie, oftewel een afstudeerrichting van de bachelor Midden-Oostenstudies. Als je deze bachelor volgt, kies je in je eerste jaar uit zes specialisaties, waarvan Hebreeuws er een is. Dat betekent ook dat je in het eerste semester van het eerste jaar gelijk start met taalverwerving. Daarnaast krijg je vakken over literatuur, geschiedenis, religie en cultuur. Het Midden-Oosten en zijn landen staan in het centrum van politieke en economische ontwikkelingen. Daarom is er gedurende de hele bachelor veel aandacht voor de actualiteit. Als je afgestudeerd bent, heb je een diploma in Midden-Oostenstudies, met als specialisatie Hebreeuwse taal en cultuur.

Wonen en leren in Israël

Een land leer je het beste kennen als je er zelf een tijdje woont. Daarom ga je in het tweede semester van je tweede jaar naar Israël. Je volgt dan een programma aan de gerenommeerde universiteit van Jeruzalem, waarbij taalverwerving centraal staat. Ook buiten de lessen kun je je taalkennis vergroten. Zo’n periode in het buitenland is een waardevolle ervaring waarmee je je niet alleen in academisch opzicht maar ook persoonlijk ontwikkelt.

Laura van Alfen

Student

Laura van Alfen

"Midden-Oostenstudies in Leiden heeft een heel uitgebreid programma en biedt de mogelijkheid veel verschillende talen te leren. Daarnaast is er ook een culturele en religieuze afstudeerrichting. Naast je eigen track is er veel vrijheid om er bijvoorbeeld extra vakken van andere tracks te volgen. Zo heb ik gekozen voor Perzisch, maar begin ik volgend jaar ook met het leren van Turks. In mijn eerste jaar heb ik ook al een aantal vakken gevolgd van de culturele en religieuze tracks. Er is enorm veel vrijheid om jezelf te blijven uitdagen omdat er veel ruimte en vrijheid is om de studie in te delen zoals jij wilt."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Ik geef het vak Geschiedenis van het Midden-Oosten. Dit is een groot onderzoeksvak dat zich op de hele regio focust. Geografisch gezien betekent dat van Marokko tot aan Iran. We bestuderen de periode van de 18e eeuw tot het heden. Naast de geschiedenis krijgen de studenten ook een introductie op het grotere veld van Midden-Oostenstudies."

"Zo maken ze ook kennis met de cultuur en politiek. Studenten zijn hier heel enthousiast over omdat ze kennis maken met de verschillende onderzoeksgebieden en er langzaam maar zeker achter komen waar hun passie ligt."

Jesper van den Berg

Alumnus Midden-Oostenstudies

Jesper van den Berg

"Ik was altijd al geboeid door het Midden-Oosten, want ik houd van de mediterrane wereld. In het Midden-Oosten leven op een klein gebied veel verschillende groepen samen, wat de regio zeer boeiend maakt. Het is interessant om te zien hoe de huidige conflictgebieden zich ontwikkelen. En je hoopt natuurlijk dat je kan bijdragen aan oplossingen voor deze conflicten."

Waarom Hebreeuwse taal en cultuur aan Universiteit Leiden?

 • Aan Universiteit Leiden kun je je intensief verdiepen in het moderne Hebreeuws, terwijl je tegelijk ook de cultuur, religie, literatuur en politiek bestudeert van Israël en de omringende landen.
 • In de colleges en werkgroepen nemen de docenten altijd de actualiteit mee, evenals inzichten uit hun eigen onderzoek. Daardoor ben je als student op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.
 • De opleiding heeft een groot netwerk van Midden-Oostendeskundigen, zowel in Leiden als daarbuiten. Als student heb je daardoor makkelijker toegang tot experts deze experts, bijvoorbeeld bij gastlezingen of andere evenementen.
 • Je doet veel vaardigheden op, zowel op het academische, professionele en het persoonlijke vlak: van onderzoek doen tot presenteren en omgaan met verschillende culturen.
 • In het tweede jaar studeer je een semester in Jeruzalem.
 • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.

 • De Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) hebben een indrukwekkende collectie manuscripten, boeken, films en andere audiovisuele bronnen die je vrij kunt raadplegen.
 • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk, je bent hier absoluut geen nummer. In de lessen en daarbuiten leer je je medestudenten en docenten snel kennen. Ook kun je bijvoorbeeld lid worden van Sheherazade, de studievereniging van Midden-Oostenstudies.

Past Hebreeuwse taal en cultuur bij jou?

 • Volg je het nieuws over Israël en het verdere Midden-Oosten en wil je zoveel mogelijk over het land weten om de cultuur, moderne geschiedenis en huidige ontwikkelingen beter te begrijpen?
 • Sta jij open voor het idee dat er meer is dan het westerse perspectief alleen en verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen?
 • Word je blij van de uitdaging om een nieuwe taal met een niet-Latijns schrift te leren en beheers je het Engels goed?
 • Beschik je over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor deze intensieve studie?
 • Ben je nieuwsgierig hoe het is om in Israël te wonen en studeren?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de specialisatie Hebreeuwse taal en cultuur zeker iets voor jou! Bekijk het studieprogramma.

Video over het Hebreeuwse schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.