Universiteit Leiden

nl en

Turkse taal en cultuur (BA)

Of je nu de geschiedenis van het Midden-Oosten bestudeert of de actuele ontwikkelingen in de regio wilt volgen, kennis van de Turkse taal en cultuur is van grote waarde. In deze specialisatie, onderdeel van de bachelor Midden-Oostenstudies, ontwikkel je een goede spreek-, lees- en schrijfvaardigheid in het Turks. Ook bestudeer je de cultuur, historie, literatuur, politiek en economie van Turkije en de omringende regio. Daarmee is dit een opleiding waar je veel kanten mee op kunt: je hebt toegang tot de verschillende aspecten van de Turkse maatschappij in heden en verleden, maar ook tot veel andere culturen in het Midden-Oosten, de Balkan en Centraal Azië.

Veel gesproken taal

Het Turks wordt door ongeveer 80 miljoen mensen wereldwijd gesproken. In Turkije, maar ook in Noord-Cyprus, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Azerbeidzjan, Oezbekistan, door de Oeigoerse bevolking in China en in veel Europese migrantengemeenschappen. Sinds 1928 wordt het Turks in het Latijnse schrift geschreven. Voor die tijd werd het Arabisch schrift gebruikt, toen werd de taal Osmaans genoemd. Dit betekent dat het historische Osmaans en het moderne Turks op veel punten overeenkomen. In deze specialisatie leer je in feite twee fases van één taal. Dit is een voordeel voor studenten die niet alleen in de moderne cultuur, maar ook in de geschiedenis van de regio geïnteresseerd zijn. Hun kennis van het Turks helpt hen om ook oude Osmaanse bronnen lezen. Deze kennis is overigens ook heel nuttig voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van het hele Midden-Oosten.  

Dit betekent dat kennis van het Turks toepasbaar is bij veel verschillende studie- en onderzoeksgebieden, van de cultuurgeschiedenis van het Osmaanse rijk tot hedendaagse politieke geschiedenis en internationale betrekkingen. 

Als je deze opleiding hebt afgerond, heb je een goede basistaalvaardigheid. Je kunt zelfstandig algemene teksten lezen en een eenvoudig gesprek voeren. Dit is een uitstekend uitgangspunt om je taalkennis verder te verdiepen tijdens een masteropleiding of in een werkomgeving. 

Taal is cruciaal 

Bij het bestuderen van een land, of bij het leven in en werken met dat land, kun je niet zonder kennis van de taal. Als je de taal spreekt en leest, kun je in gesprek met de inwoners, lees je de kranten, de social media en zie je tv-programma’s en films uit het land. Je wordt op die manier een beetje een onderdeel van het land, en doet inzichten op van binnenuit. Bij het bestuderen van het Midden-Oosten voorkom je zo dat je de regio alleen met een westerse blik bekijkt. Je stapt eigenlijk buiten de kaders van de westerse wereld en leert te kijken vanuit een breder, niet-Eurocentrisch perspectief. 

Ook als je bijvoorbeeld meer in geschiedenis en literatuur geïnteresseerd bent, kom je verder met je talenkennis: je hebt immers direct toegang tot primaire bronnen, zoals historische geschriften. 

Midden-Oostenstudies 

Turkse taal en cultuur is een specialisatie, oftewel een afstudeerrichting van de bachelor Midden-Oostenstudies. Als je deze bachelor volgt, kies je in je eerste jaar uit zes specialisaties, waarvan Turks er een is. Dat betekent ook dat je gelijk start met taalverwerving. Daarnaast krijg je vakken over literatuur, geschiedenis, religie en cultuur. Het Midden-Oosten en haar landen staan in het centrum van veel politieke en economische ontwikkelingen, daarom is er gedurende de hele bachelor veel aandacht voor de actualiteit. Als je afgestudeerd bent, heb je een diploma in Midden-Oostenstudies, met als specialisatie Turkse taal en cultuur. 

Wonen en leren in Turkije 

Een land en taal leer je het beste kennen als je er zelf een tijdje woont. Daarom ga je in het tweede semester van je tweede jaar naar Turkije. Je volgt dan een programma aan het Nederlands Instituut, dat is gevestigd in de bruisende wereldstad Istanbul. Taalverwerving staat centraal: in de les, maar ook daarbuiten. Tegelijk verbreed je je kennis van het moderne Turkije en de stad Istanbul door middel van colleges en excursies met lokale experts. 

Turkije heeft als voordeel dat het relatief dichtbij Nederland ligt en nauw verbonden is met de EU. Daardoor heb je de mogelijkheid om er ook zelfstandig naartoe te reizen en zo je kennis van taal en land te verdiepen. 

Laura van Alfen

Student

Laura van Alfen

"Midden-Oostenstudies in Leiden heeft een heel uitgebreid programma en biedt de mogelijkheid veel verschillende talen te leren. Daarnaast is er ook een culturele en religieuze afstudeerrichting. Naast je eigen track is er veel vrijheid om er bijvoorbeeld extra vakken van andere tracks te volgen. Zo heb ik gekozen voor Perzisch, maar begin ik volgend jaar ook met het leren van Turks. In mijn eerste jaar heb ik ook al een aantal vakken gevolgd van de culturele en religieuze tracks. Er is enorm veel vrijheid om jezelf te blijven uitdagen omdat er veel ruimte en vrijheid is om de studie in te delen zoals jij wilt."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Ik geef het vak Geschiedenis van het Midden-Oosten. Dit is een groot onderzoeksvak dat zich op de hele regio focust. Geografisch gezien betekent dat van Marokko tot aan Iran. We bestuderen de periode van de 18e eeuw tot het heden. Naast de geschiedenis krijgen de studenten ook een introductie op het grotere veld van Midden-Oostenstudies."

"Zo maken ze ook kennis met de cultuur en politiek. Studenten zijn hier heel enthousiast over omdat ze kennis maken met de verschillende onderzoeksgebieden en er langzaam maar zeker achter komen waar hun passie ligt."

Jesper van den Berg

Alumnus Midden-Oostenstudies

Jesper van den Berg

"Ik was altijd al geboeid door het Midden-Oosten, want ik houd van de mediterrane wereld. In het Midden-Oosten leven op een klein gebied veel verschillende groepen samen, wat de regio zeer boeiend maakt. Het is interessant om te zien hoe de huidige conflictgebieden zich ontwikkelen. En je hoopt natuurlijk dat je kan bijdragen aan oplossingen voor deze conflicten."

Waarom Turkse taal en cultuur aan Universiteit Leiden? 

 • Universiteit Leiden is de enige plek in Nederland waar je een bachelor Turks kunt doen waarin je naast de taal ook veel leert over de geschiedenis, religie en cultuur van de Turks-sprekende landen en gebieden. 
 • In de colleges en werkgroepen nemen de docenten altijd de actualiteit mee, evenals inzichten uit hun eigen onderzoek. Daardoor ben je als student op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. 
 • De opleiding heeft een groot netwerk van Midden-Oostendeskundigen. Je kunt profiteren van de vele samenwerkingsverbanden tussen Leiden en instituten in het buitenland. 
 • Je doet veel vaardigheden op, zowel op het academische, professionele en het persoonlijke vlak: van onderzoek doen tot presenteren en omgaan met verschillende culturen. 
 • In het tweede jaar studeer je een semester in Turkije. 
 • ​​​​​​​De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd. 
 • De Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) hebben een indrukwekkende collectie manuscripten, boeken, films en andere audiovisuele bronnen die je vrij kunt raadplegen. 
 • ​​​​​​​De opleiding is kleinschalig en persoonlijk, je bent hier absoluut geen nummer. In de lessen en daarbuiten leer je je medestudenten en docenten snel kennen. Ook kun je lid worden van Sheherazade, de studievereniging van Midden-Oostenstudies. 

Past Turkse taal en cultuur bij jou?

 • Volg je het nieuws over Turkije en het verdere Midden-Oosten en wil je zo veel mogelijk over deze regio weten? 
 • Sta jij open voor een perspectief dat anders is dan het westerse perspectief en verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen? 
 • Of heb jij een speciale band met Turkije vanwege je familie of vrienden en wil je je kennis van de taal, de cultuur en de geschiedenis verder verdiepen? 
 • ​​​​​​​Ben je enthousiast over het idee een nieuwe taal te leren, of wil je een taal die je al kent nog beter leren beheersen? En is daarnaast je kennis van het Engels goed? 
 • Beschik je over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor deze intensieve studie? 

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de specialisatie Turkse taal en cultuur zeker iets voor jou! Bekijk het studieprogramma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.