Universiteit Leiden

nl en

Biomedische wetenschappen (BSc)

Ieder jaar sterven er in Nederland honderden mensen aan infecties (zoals COVID-19), hart- en vaatziekten en kanker. De bachelor Biomedische wetenschappen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) leert je onderzoek te doen naar de oorzaken van deze ziekten, maar ook naar preventie en therapieën.

Directe links naar:

Biomedische wetenschappen in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Biomedische wetenschappen studeren in Leiden?

Patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs zijn in het LUMC nauw met elkaar verbonden. Daarnaast ligt het LUMC op loopafstand van Leiden Centraal, waardoor het vanuit alle richtingen goed bereikbaar is. Verder heeft de opleiding Biomedische wetenschappen de volgende sterke/specifieke punten:

  • De opleiding Biomedische wetenschappen in Leiden is klinisch georiënteerd. Mensgerichte problemen staan in ons onderzoek en onderwijs centraal;
  • Door de kleinschalige en persoonlijke setting ben je in Leiden geen nummer, maar word je actief betrokken bij onderwijs en onderzoek;
  • In Leiden krijg je de ruimte om je eigen programma in te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld zonder vertraging in het tweede jaar een semester Biomedicine volgen aan het Karolinska Institutet in Zweden; 
  • De opleiding is breed waardoor je toegang hebt tot een groot aantal masters.

Jasmijn

Student

Jasmijn

“Het kleinschalige onderwijs in deze opleiding is heel fijn. Er zijn 71 studenten die de opleiding starten en dit maakt dat je binnen no-time iedereen kent. Het zorgt voor een hele fijne sfeer en omgeving. Verder vind ik dat het onderwijs erg gevarieerd is. De ene dag kun je de hele dag op de practicumzaal zijn terwijl je de volgende dag luistert naar een patiëntdemonstratie en werkt aan je presentatievaardigheden.”

Hanneke

Student

Hanneke

“Ik vind het erg fijn dat Biomedische wetenschappen in Leiden een kleinschalige opleiding is, waardoor je in kleine groepen onderwijs hebt en snel je studiegenoten kunt leren kennen. Door het onderwijs in kleine groepen kun je makkelijk vragen stellen. Daarnaast vind ik het leuk dat er in Leiden een sterke verbinding met de patiënt en de kliniek is. Daardoor kan je de moleculaire achtergrond goed koppelen aan de ziekte.”

Past Biomedische wetenschappen bij jou?

Bij Biomedische wetenschappen dien je de vwo-vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde goed te beheersen en leuk te vinden. Deze vakken vormen de basis van je opleiding. Je hebt de ambitie om uit te groeien tot een biomedisch wetenschapper, die bijdraagt aan onderzoeken of activiteiten in het bedrijfsleven of een ander veld. Ben je daarnaast:

  • nieuwsgierig naar de biologie van de mens en ziekteprocessen;
  • iemand die graag samenwerkt;
  • internationaal georiënteerd?

Dan is Biomedische wetenschappen in Leiden wat voor jou!

Keuzegids

De Keuzegids Universiteiten is een onafhankelijke gids die alle WO-bachelors vergelijkt en wordt samengesteld door een onafhankelijke redactie, zonder sponsoren, of subsidie van bedrijven of de overheid. De resultaten zijn gebaseerd op de Nationale Studenten Enquête (NSE), die jaarlijks opnieuw wordt afgenomen. Opleidingen en onderwijsinstellingen die in de Keuzegids als beste beoordeeld worden, krijgen een speciaal kwaliteitszegel toegekend. De bacheloropleiding Biomedische wetenschappen in Leiden heeft al zeven jaar op rij het predicaat Topopleiding mogen ontvangen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.