Universiteit Leiden

nl en

Biomedische wetenschappen (BSc)

Studieprogramma

Bij Biomedische Wetenschappen word je opgeleid tot wetenschapper in het biomedisch veld. Wat houdt dat eigenlijk precies in en wat leer je allemaal in de bachelorfase?

Studieprogramma Biomedische wetenschappen

Wil je alvast weten welke vakken je gaat volgen? Bekijk dan het overzicht in de e-Studiegids van de Universiteit Leiden.

Opbouw van de opleiding

Om een beter beeld te geven van ons studieprogramma, hebben wij per studiejaar kort op een rijtje gezet wat je precies in de bachelor gaat leren. 

Je bestudeert het menselijk lichaam op het niveau van moleculen en cellen. Ook is er aandacht voor weefsels, organen en het organisme als geheel. Met kennis van het menselijk lichaam begrijp je de oorzaken van ziekte en gezondheid. Vanaf jaar een leer je alle stappen van wetenschappelijk onderzoek. Van het opzetten en uitvoeren tot het publiceren van onderzoeksresultaten.

In het tweede jaar verdiep je je in de werking van het immuunsysteem, de organen en het zenuwstelsel. Verder leer je over het ontstaan, de ontwikkeling en het verloop van aandoeningen en ziektes. Je zit echter niet alleen met je neus in de boeken. Zo oefen je bijvoorbeeld met het zelf opzetten van biomedische experimenten.

Het derde jaar geef je voor een groot deel zelf vorm. Je verdiept of verbreedt je kennis door een minor van tien weken te volgen. Daarnaast doe je een (internationale) stage van vier maanden, waarin je kennis maakt met specialistisch klinisch onderzoek, laboratoriumonderzoek of epidemiologisch onderzoek.  Je kunt deze stage doen binnen een van de belangrijkste onderzoeksgebieden (bijv. Neuroscience, Immunity, Cancer, Infection) van het LUMC, of ergens anders.

Leerlijnen

Door de hele bachelor heen werk je aan belangrijke vaardigheden op het gebied van biomedische data analyse (biomedical informatics), communicatie, samenwerking en wetenschappelijke vorming. Hiermee leg je een goede basis voor een vervolgstudie of loopbaan

Meer informatie over de vrije keuzeruimte vind je op onze pagina over halve minoren. Een overzicht van partnerinstellingen in het buitenland vind je op onze pagina over studeren in het buitenland.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.