Universiteit Leiden

nl en

Biomedische wetenschappen (BSc)

Over de opleiding

Tijdens de bachelor Biomedische wetenschappen leer je in drie jaar alles over het gezonde lichaam, ook bestudeer je verschillende aandoeningen en ziekten. Tijdens een onderzoeksstage doe je praktijkervaring op.

Patrick Rensen

Docent

Patrick Rensen

"Onze studenten zijn geïnteresseerd in het menselijk lichaam, in hoe organen met elkaar communiceren en het aanleren van onderzoekstechnieken. Op dit gebied verschilt BW van Geneeskunde. Wij gaan dieper in op de stof en de vraag waarom dingen zijn zoals ze zijn.”

Selah Voorbraak

Student

Selah Voorbraak

"De selectie bestond uit twee ronden. De eerste ronde is de BMAT. De BMAT bestond uit logicavragen en vragen over specifieke vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie en het maken van een essay. Voor de BMAT heb ik oefenopdrachten gemaakt om te leren omgaan met de tijdsdruk. Wat mij zo aanspreekt aan Biomedische wetenschappen is dat je mee kunt denken en dat je gaat onderzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat bepaalde ziektes niet meer voorkomen."

Onderwijsvormen

Ongeveer 40% van de studiebelasting bestaat uit contactonderwijs, dat vooral bestaat uit werkgroepen met hooguit 15 studenten en practica. De zelfstudie doe je zelfstandig of je werkt in een groepje opdrachten uit. Je werkt samen aan experimenten in het laboratorium of aan het oplossen van problemen. Vaak krijg je een casus en zoek je zelf informatie om tot een onderzoeksvoorstel te komen. Wil je meer weten over de inhoud van onze opleiding Biomedische wetenschappen? Bekijk dan onze pagina met het studieprogramma.

Internationale leeromgeving

Universiteit Leiden heeft een groot aantal  samenwerkingsovereenkomsten met universiteiten, ziekenhuizen en andere medische instellingen in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld zonder studievertraging op te lopen een semester van je tweede jaar aan het Karolinska Institutet in Zweden volgen. In het derde jaar kun je voor een stage terecht bij gerenommeerde instituten in bijvoorbeeld Europa, Amerika of Australië. Alvast weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk dan onze overzichtspagina van studeren in het buitenland.

Persoonlijke begeleiding

Onze studentadviseurs staan altijd klaar om je te begeleiden of te helpen. In het eerste jaar word je daarnaast ingedeeld in een mentorgroep van ongeveer 15 studenten, die begeleid wordt door een studentmentor. Tijdens het tweede en derde jaar van je bachelor is er ook een begeleidingstraject door een docentmentor.

Voor algemene studietips, persoonlijke problemen en bijzondere studieomstandigheden kun je terecht bij de Universiteit Leiden. Zij hebben een webomgeving ingericht met Begeleiding en Advies voor studenten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.