Universiteit Leiden

nl en

Bestuurskunde (BSc)

Over de opleiding

Je volgt colleges in verschillende vakgebieden. Je weet bijvoorbeeld welke juridische, politieke en economische factoren meespelen bij klimaatbeleid of bestrijding van corruptie. Door die inzichten af te wegen, kun je de beste oplossingsrichting kiezen.

De basis van de studie Bestuurskunde is voor alle studenten hetzelfde. 2/3 deel volgens studenten gemeenschappelijk. 1/3 deel van de vakken verschilt per specialisatie: Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) of Economie, Bestuur en Management (EBM). In het eerste jaar kies je gelijk de specialisatie die bij je interesse en toekomsplannen past.

Opbouw programma

In het eerste studiejaar maak je kennis met verschillende disciplines. Ook kies je direct de specialisatie die bij jouw interesse en plannen past: 

  • Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) gaat in op de beginselen en processen van besluit- en beleidsvorming.  Denk aan lokale politiek, lobbygroepen en bestuurlijke instanties.

Of:

  • Economie, Bestuur en Management (EBM) kijkt vanuit economisch perspectief naar maatschappelijke thema’s, zoals het pensioensysteem, de zorg en economische Europese integratie.

Verdieping staat centraal in het tweede jaar. Je specialisatie (BBO of EBM) vul je aan met inzicht in de ontwikkeling van bestuursstelsels en het proces van Europese integratie. Het internationale aspect van Bestuurskunde krijgt dus volop aandacht. In het derde jaar staat de vrije keuze ruimte centraal waarmee je een persoonlijke invulling kunt geven aan je studie. Je kiest of je in het buitenland gaat studeren, stage loopt of een minor/keuzevakken volgt. Je rondt de opleiding af met een afstudeerwerkstuk, de bachelorscriptie.

Hiske Doornekamp

Student Beleid, Bestuur en Organisatie

Hiske Doornekamp

''Wat ik zo leuk vind aan deze bachelor is dat je naar maatschappelijke problemen kijkt vanuit de politicologie, sociologie, economie en het recht. Omdat ik een brede interesse heb sprak de combinatie van die vier perspectieven me erg aan, en de opleiding heeft me niet teleurgesteld. Hoe verder je komt in de studie, hoe leuker het wordt, omdat je steeds specifieker ingaat op onderwerpen die bestuurskundigen interessant vinden.''

Joost Mertens

Student Economie, Bestuur en Management

Joost Mertens

''Vooral de combinatie van verschillende disciplines van waaruit je een maatschappelijk onderwerp bekijkt spreekt me aan. Op de middelbare school had ik al wat met economie, maar het leuke aan deze economische track van Bestuurskunde vind ik dat het gecombineerd wordt met andere vakgebieden, wat het heel divers maakt. Zo krijgen we rechtenvakken, maar bijvoorbeeld ook bestuurskundige vakken over beleidsvoering. Een aantal vakken wordt ook gedeeld met de BBO track, zoals Inleiding Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek en Statistiek.''

Laura van der Velden

Student Beleid, Bestuur en Organisatie

Laura van der Velden

''Een groot pluspunt van deze opleiding vind ik de interdisciplinaire benadering. Je leert bijvoorbeeld veel over rechten en sociologie, hulpwetenschappen die een bestuurskundige kan gebruiken om vraagstukken op te lossen. Daardoor ontwikkel je dus interdisciplinaire kennis en vaardigheden, terwijl je maar één opleiding hoeft te volgen.''

Onderwijsvormen

  • Het academisch jaar heeft 2 semesters van elk 2 blokken.
  • De basis van de studie is voor alle Bestuurskundestudenten hetzelfde. 1/3 deel van de vakken verschilt per specialisatie (BBO/EBM). 2/3 volgen studenten gemeenschappelijk.
  • Per week heb je gemiddeld 13 ‘contacturen’, oftewel fysieke college-uren. Daarnaast dien je rond de 27 uur per week zelfstandig te studeren. Dit bestaat uit het voorbereiden van colleges, werkgroepen en samenwerken met medestudenten. Deze zelfstudie-uren kun je grotendeels zelf inplannen, zodat je tijd vrij houdt om bijvoorbeeld te sporten, plezier te maken in de Haagse binnenstad of naar het strand te fietsen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Studiebegeleiding

De bacheloropleiding is kleinschalig en persoonlijk. Je volgt werkgroepen met niet meer dan vijfentwintig studenten en krijgt twee jaar lang intensieve begeleiding van een vaste docent-mentor. Deze helpt je bij vragen als ‘hoe kan ik het best studeren’ en ‘hoe bereid ik me voor op mijn toekomst’. Ervaren studieadviseurs helpen bij studie- of persoonlijke omstandigheden. In het tweede en derde jaar krijg je begeleiding bij het opstellen van  je studieplan.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.